Novice

Elektrika in pregrešno draga ekstravaganca

Prva misel v povezavi z letošnjim najpomembnejšim evropskim avtomobilskim salonom je, da so nasprotja med predstavljenimi vozili vse večja.

IMG_6055-Pano

Koenigsegg JeskoPo eni strani vse vleče v smer elektrifikacije kot najbolj izpostavljene pogonske alternative prihodnosti, po drugi strani pa je v Ženevo spet prišlo ogromno znamk, ki svoje kupce prepričujejo s super- in hiperzmogljivimi športnimi avtomobili, za katere se človek vpraša kje in kako (če sploh) se bodo vozili. Letos jih je spet toliko, da bomo o njih pripravili poseben prispevek, novico pa smo namenili tudi v tem hipu najdražjemu unikatnemu primerku Bugattija, pri katerem je pravzaprav povsem nepomembno ali je novega lastnika stal 11 ali 16 milijonov, saj si jih nedvomno lahko privošči.

Druga skrajnost so avtomobili za množice, za naš trg sta v tem trenutku v razredu mestnih modelov nedvomno najbolj zanimiva novi Renault Clio in Peugeot 208, ki bo imel prvič tudi svojo električno različico. Mnenja o obeh novincih so različna, se pa na prvi pogled zdi, da so se pri Peugeotu odločili za nekaj več oblikovalske ekstravagance, medtem ko je Clio ostal bolj zadržan, pri znamki pa so v ospredje postavili kvaliteto uporabljenih materialov, s katerimi so uporabniki največ v stiku. Ne dvomim, da bo vsak izmed njiju našel svoje kupce.

Renault Clio in Peugeot 208

Mazda CX30 (1)Ženeva je bila seveda polna konceptov. Od tistih najbolj futurističnih, kjer bodo morda za bodoče modele uporabili le kakšen detajl, do takšnih, ki so tik pred proizvodnjo. Med slednjimi je na primer prvi električni Mercedes-Benzov kombi, ki sicer nosi ime koncept EQV, a ni videti, da bi bil daleč od končne različice. Upamo, da ni predaleč od proizvodne različice niti Alfa Romeo Tonale, ki se je že veselijo strastni privrženci znamke, sami pa tokrat še nismo mogli pokukati v njeno notranjost. Zato pa smo si lahko ogledali novo Mazdo CX-30, kjer si v prvem dnevu praktično ni bilo treba niti podajati kljuke, saj so bila vsa njena vrata zaradi navala radovednežev neprestano odprta.

Kljub temu, da tudi v Ženevi ni bilo vseh avtomobilskih znamk, ki bi jih tam pričakovali, stanje ni zaskrbljujoče. Upad razstavljalcev, ki bo verjetno bistveno večji na jesenskem salonu v Frankfurtu, ni opazno zmanjšal števila obiskovalcev v okviru dveh dni, rezerviranih za medije. Gneče je bilo dovolj, več kot preveč pa je bilo tudi posameznikov, ki so “okupirali” posamezen model ali njegov detajl in ostalim nekoliko otežili delo.

Za vas v naslednjih dneh pripravljamo še fotogalerijo s pregledom vseh novosti.

Avtomobilizem.com

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Hyundai premika Sonato iz oblikovne cone udobja
Kandidati za Svetovni avto leta 2019