Novice

EuroNCAP: veliki in težki športni terenci so “varnostno tveganje”

Organizacija Euro NCAP s sedežem v Belgiji je opozorila, da priljubljenost vse večjih in težjih športnih terencev na ceste prinaša “varnostno skrb”. V zadnjem letošnjem varnostnem testu je bilo izmed enajstih testiranih modelov kar sedem večjih športnih terencev in dva srednje velika križanca. Med drugim pravijo, da za dimenzijsko rast in vse težje avtomobile niso kriva njihova varnostna pravila.

Mercedes-Benz EQE SUV, Kia EV9, Vinfast VF8, Xpeng G9, BYD Seal-U, BYD Tang in Honda ZR-V so vsi večji športni terenci, ki so bili del zadnjega letošnjega varnostnega testa organizacije Euro NCAP. Pridružili so se jim še BMW serija 5, Volkswagen ID.7, Smart #3 in Hyundai Kona Electric.

Večina z najvišjim zvezdičnim izkupičkom

Velika večina testiranih športnih terencev si je prislužila najvišjo varnostno oceno pet zvezdic. Toda Euro NCAP opozarja, dalarge trend vse večjih, težjih, močnejših in višjih avtomobilov prinaša varnostna tveganja za druge udeležence v prometu. Obenem pa takšna vozila bistveno bolj onesnažujejo kot manjši in lažji avtomobilski modeli.

“Več let je bil Euro NCAP tarča obtožb zaradi povečevanja mase avtomobilov. Mislili so, da dodatni varnostni elementi pomenijo dodatno maso. Temu v resnici nikoli ni bilo tako in povečanje mase vozil, ki ga vidimo danes, zagotovo ni povezano z varnostjo. To je odvisno od naklonjenosti potrošnikov večjim vozilom in elektrifikaciji, pri čemer se vedno večje baterije uporabljajo za zmanjšanje skrbi potrošnikov glede dosega,” je povedal Michiel van Ratingen, generalni sekretar Euro NCAP.

Trent, ki ne pomaga ne varnosti ne okolju

V Evropi imajo športni tereneci že več kot polovičen tržni delež, še posebej hitro se povečuje tržni delež večjim športnim terencem. Van Ratingen je še poudaril, da veliki in težki športni tereneci bistveno bolj onesnažujejo okolje, predvsem pa predstavljajo varnostno grožnjo v primeru trka z ranljivimi uporabniki cest.

654754_v2Kljub ostalim pomislekom se je zadnja generacija športnih terencev dobro odrezala na testih Euro NCAP. Najbolje uvrščeni športni terenec Mercedes EQE SUV je dosegel dobre ocene za svojo varnostno-asistenčno tehnologijo, vendar jih je razočaral sistem osrednjih zračnih blazin. Kia EV9 je prejela pet zvezdic zaradi dobre založenosti z opremo za varnost otrok. Načrtovan rezultat je dosegel tudi Smart #3, vendar je bilo ugotovljeno, da sta oba potnika na sprednjih sedežih med trkom vzpostavila stik in avto ni bil opremljen z zaznavanjem prisotnosti otrok – sistemom, ki voznika opozori, če otrok zadaj v svojem sedežu ni pripet.

Drugi križanec na testu je bila druga generacija Hyundai Kone Electric. Pri Euro NCAP so zapisali, da je bil model “pravo razočaranje” in so imeli pri Hyundaiu “srečo, da se je izognil trem zvezdicam”. Še najbolj jih je zmotilo, da so manjkali sistemi za izogibanje trku in pomoč vozniku ter niso predstavljali zadostne izboljšave v primerjavi s prejšnjo generacijo Kone. Štiri zvezdice si je prislužila tudi Honda ZR-V, čeprav je bila s 1.589 kilogrami najlažji avtomobil na testu.

Prvič na testu avtomobil iz Vietnama

Tokrat so bili del varnostnih testov tudi modeli kitajskih proizvajalcev in celo Vinfast, ki svoje avtomobile proizvaja v Vietnamu. BYD Tang, BYD Seal-U in Xpeng G9 so si prislužili pet varnostnih zvezdic. Vinfast VF8 je dobil štiri zvezdice, zelo zanesljivo pa sta pet zvezdic dobila BMW serija 5 in Volkswagen ID.7. Slednji je dobil 95 odstotkov vseh možnih točk za varnost odraslih potnikov, kar je po besedah Euro NCAP eden najboljših rezultatov v letošnjem letu. BMW je osvojil enako točk kot ID.7, a je dobil nekoliko manj točk pri varovanju potnikov pri čelnem trku.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Euro NCAP.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Suzukijeva četra generacija Swifta za evropske kupce
Toyota se v Sloveniji širi kot ponudnik mobilnostnih rešitev