Novice

Francoska vlada predstavila svoje poglede na združitev skupine FCA z Renaultom

V povezavi z informacijami o združitvi obeh avtomobilskih velikanov so se oglasili tudi predstavniki francoske države.

 

Francoski finančni minister naj bi v intervjuju za RTL dejal, da naj bi v zameno za podporo združitvi francoska vlada zahtevala ohranitev delovnih mest za francoske delavce, skupaj z zagotovili o ohranitvi proizvodnih obratov na območju države. Po njegovem mnenju naj bi bila potencialna združitev dobra priložnost za Renault in evropsko avtomobilsko industrijo, ki se že nekaj let bori z zmanjšanim povpraševanjem in presežki proizvodnje.

Po neuradnih informacijah naj bi se predstavniki skupin Renault in FCA na pogovorih že zavezali k ohranitvi delovnih mest in proizvodnih obratov v Franciji, kljub temu pa naj bi si pustili nekaj manevrskega prostora v zvezi s krčenjem proizvodnih kapacitet in zmanjševanjem števila uradniških ter inženirskih kadrov.

Francoska vlada, ki naj bi se ji 15-odstotni delež, ki ga imajo trenutno v Renaultu, zmanjšal na 7,5 odstotkov lastništva združenega podjetja, naj bi želela ohraniti svojo prisotnost v upravnem odboru, medtem ko naj bi po besedah podpredsednika italijanske vlade Mattea Salvinija tudi v Italiji razmišljali o pridobitvi določenega deleža novega podjetja, kot protiutež lastniškemu deležu Francije.

Minister La Maire naj bi že govoril tudi s predstavniki japonskega partnerja skupine Renault, ki naj bi bili odprti do predloga združitve, čeprav naj bi imel Nissan po mnenju nekaterih analitikov lahko določene zadržke pri potrjevanju dogovora. Obstaja namreč možnost, da naj bi bila Nissanova tehnologija v združenem podjetju uporabljana v manjši meri, kot je v trenutni navezi Renault-Nissan. Zaradi teh razlogov naj bi vodilni mož Renaulta, Jean-Dominique Senard, že odpotoval na Japonsko, kjer naj bi se s predstavniki Nissana pogovoril o pogojih združitve.

Kmalu po objavi predloga skupine Fiat Chrysler Automobiles o združitvi z Renaultom je vrednost delnice francoskega podjetja zrasla za 12 odstotkov, medtem ko naj bi Fiatove delnice, ki kotirajo na ameriški borzi, zrasle za 8 odstotkov. Uspešna združitev bi pomenila ustanovitev tretjega največjega proizvajalca avtomobilov v svetovnem merilu, takoj za japonsko Toyoto in nemškim Volkswagnom.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Renault, FCA.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Smo dovolj občutljivi za težave drugih?
Ogromen zaslon v BMW iNext bo ukrivljen