Novice

Cene električnih vozil v Evropi se višajo

Po rezultatih raziskave, ki so jo izvedli pri podjetju Jato Dynamics, so cene električnih vozil v opazovanem obdobju na evropskem trgu narasle za slabo tretjino, medtem ko so se na kitajskem trgu skoraj prepolovile.

Analitiki podjetja Jato Dynamics so pripravili poročilo, v katerem ugotavljajo, da so se v preteklih desetih letih cene električnih avtomobilov v Evropi in Združenih državah Amerike občutno zvišale, njihovo znižanje na kitajskem trgu pa je še dodatno povečalo razliko pri nakupu električnega avtomobila na različnih kontinentih.

Povprečna cena električnega avtomobila je od leta 2012 v Evropi narasla za 28 odstotkov (iz 33.292 evrov na 42.568 evrov), še nekoliko večji, 38-odstotni porast pa beležijo na ameriškem trgu. Nasprotno je na Kitajskem v enakem obdobju povprečna cena električnega avtomobila padla za 47 odstotkov – iz 41.800 evrov v letu 2011 na 22.100 evrov deset let kasneje. 

Precejšnje razlike so tudi med povprečnimi cenami električnih modelov v primerjavi z avtomobili, ki za pogon uporabljajo motorje z notranjim zgorevanjem. Na britanskem trgu so električna vozila 52 odstotkov dražja od primerljivih klasično gnanih vozil, na Nizozemskem pa ta razlika znaša 54 odstotkov. Na Norveškem, kjer država aktivno spodbuja uporabo električnih vozil, so ta v povprečju cenejša za 8.500 evrov v primerjavi z bencinsko ali dizelsko gnanimi avtomobili.

Kot poročajo pri podjetju Jato Dynamics, so razmere na kitajskem trgu posledica več kot desetletnih prizadevanj, da postanejo svetovna velesila na področju proizvodnje električnih vozil. Zasluge za razcvet industrije električnih vozil lahko delno pripišemo tudi kitajskim oblastem, ki so že v letu 2009 pričele z večjimi vložki v to področje. Res pa je, da so se na Kitajskem pretežno orientirali na cenovno ugodne električne avtomobile, saj kar 40 odstotkov prodaje predstavljajo manjši električni mestni avtomobili. Kitajski kupci jih lahko kupijo že za 3.700 evrov, medtem ko je potrebno za najcenejši električni avtomobil v Evropi odšteti vsaj 15.470 evrov, na ameriškem trgu pa celo 24.800 evrov.

Posledično na Kitajskem že zmanjšujejo finančne spodbude ob nakupu električnih avtomobilov, medtem ko je prodaja v Evropi in v ZDA še vedno močno odvisna od državnih spodbud. V poročilu se analitiki podjetja Jato Dynamics sprašujejo tudi o posledicah zmanjševanja ali ukinitve subvencij, ki bodo od avtomobilskih proizvajalcev zahtevale nove prilagoditve in nadaljnje zniževanje stroškov proizvodnje in logistike.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: GM/Wuling.) 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Genesis razkriva električni GV60
Pagani v prihodnost z novimi vlagatelji