Novice

Jaguar Land Rover in BMW skupaj v razvoj električnih pogonskih sklopov

S ciljem zniževanja stroškov naj bi podjetji pričeli s skupnim razvojem in proizvodnjo električnih ter priključno-hibridnih pogonskih sklopov.

Obe podjetji imata sicer že kar nekaj izkušenj z razvojem električnih avtomobilov in nameravata v bližnji prihodnosti predstaviti tudi nekaj novih elektrificiranih modelov. Jaguar Land Rover naj bi v roku enega leta kupcem ponudil modela Evoque in Discovery Sport v različici priključnega hibrida, medtem ko naj bi BMW uvedel električni iX3 ter model i4 kot predstavnika električne različice serije 3.

Dogovor naj bi obema podjetjema omogočil lažjo pot k uvedbi električnih tehnologij. Sodelovanje naj bi bilo podkrepljeno z izkušnjami obeh proizvajalcev, saj sta oba že uspešno lansirala svoje električne modele, Jaguarjev model I-Pace je osvojil naziv avtomobila leta,  medtem ko so pri podjetju BMW svoje električno poslanstvo pričeli s predstavitvijo prvega modela i3 v letu 2013. Podjetji naj bi si tako delili stroške vlaganj v raziskave in razvoj, po besedah predstavnikov podjetja BMW pa naj bi imeli tudi podobno vizijo prihodnosti z uporabo čistejših in okolju bolj prijaznih tehnologij ob uporabi električnega pogona.

Skupen razvoj električnih in hibridnih pogonskih sklopov, namenjenih njihovim prihodnjim modelom, naj bi potekal v nemškem Münchnu, kjer naj bi strokovnjaki obeh podjetij razvijali nove rešitve. Proizvodnja naj bi potekala v proizvodnem obratu za izdelavo motorjev podjetja Jaguar Land Rover v mestu Wolverhampton, medtem ko BMW zaenkrat še ni razkril točne lokacije. Glede na dejstvo, da širijo svoj proizvodni obrat Hams Hall, pa bi bila, glede na bližino obratu JLR, lahko to ena od možnih lokacij.

Po besedah predstavnikov obeh podjetij naj bi bilo sodelovanje ključnega pomena za uspeh na vse bolj razvijajočem področju elektrifikacije in naj bi jim omogočilo implementacijo najnovejših tehnoloških rešitev v čim krajšem času.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: BMW, Jaguar Land Rover.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Francosko oklevanje je privedlo do umika ponudbe za združitev skupin FCA in Renault
Mercedes-AMG CLA 35 še uporabnejši kot Shooting Brake