Novice

BMW je osvežil X1 in mu pritaknil priključno-hibridni pogon

Osvežitev modelu ni prinesla korenitih oblikovnih sprememb, zato je največja novost v njem dejansko novi, priključno-hibridni pogonski sklop.

Priključni hibrid je poznan že iz BMW-jevega modela 225xe, saj ga tudi tu tvorijo trivaljni 1,5-litrski TwinPower turbobencinar, ki pa v novincu razvija največ 95 kW (125 KM) moči in 220 Nm navora. Med trivaljnik in osemstopenjsko klasično avtomatiko so stisnili elektromotor, ki poskrbi za hipne zagone motorja v primeru vožnje s številnimi ustavljanji oziroma proizvodnjo elektrike v primeru presežka kinetične energije. Zadnji kolesni par žene dodatni 70-kilovatni (95 KM) elektromotor z nazivnimi 165 Nm navora in 9,7-kilovaturni litij-ionski paket baterij, pospravljenih v dno zadka avta. Tako motoriziran X1 xDrive 25e naj bi zmogel priti strogo na elektriko največ 50 kilometrov daleč.

Ostale motorizacije so pretežno že znane iz modela pred prenovo, zato omenimo samo novost, ki sliši na ime X1 sDrive16d. Slednjo žene 1,5-litrski trivaljni turbodizel z nazivnimi 85 kW oziroma 116 KM in 270 Nm navora. Najboljša bencinska in dizelska motorizacija sta serijsko povezani s štirikolesnim pogonom xDrive, motorizacije pod njima pa so v osnovi samo spredaj gnane, ob tem pa štirikolesni pogon najdemo na seznamu doplačil.

Kot smo že omenili, so oblikovni popravki novinca zmerni, saj jih je še največ opaznih zunaj. Spredaj je tako opaziti novo, večjo, masko motorja, z že skoraj tako združenima ledvičkama, kot ju ima nova serija 1. Druge spremembe so nova grafika prednjih žarometov, drugače oblikovan prednji odbijač z novima meglenkama in odprtinami za vstop hladilnega zraka prednjih zavor. Zadaj so popravki doleteli odbijač, novi zadnji združeni svetili, dodatek oblikovnih vložkov v kontrastni barvi (kot jih najdemo na sprednjem delu avta) in poudarjen zaključek izpušnega sistema. V barvno paleto avta so primaknili tri nove kovinske odtenke laka, ki slišijo na ime Jucaro bež, Misano modra in BMW Individual Storm Bay.

Popravki v kabini so opazni na izbirni ročici samodejnega menjalnika, težko pa je spregledati še 8,8- oziroma 10.25-palčna zaslona večopravilnega sistema iDrive. Omenimo še nekoliko drugačen vzorec oblazinjenja in (v primeru dražjih različic) dodatek kontrastnih šivov na armaturni plošči ter talnih oblogah.

Naročilo za novinca je že moč oddati, prve predaje kupcem pa naj bi stekle letošnje poletje.

 

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Audi v razvoj ultra luksuznega A8
Tudi Honda e bo nadomestila stranski ogledali s kamero

Več vsebin

Novice

BMW je osvežil tudi vstopno serijo 1

Novice

BMW s predstavitvijo koncepta X2 ponavlja uspešno zgodbo

Testi

BMW X1 20d xDrive – Ljubezen na drugi pogled

Novice

Prednji pogon za BMW serije 1

Novice

BMW Group Slovenija včeraj in jutri

Reportaže

Verniki in skeptiki: izkušnja elektromobilnosti je lahko zelo različna

PRIMA med baterijsko-električnimi modeli
Novice

Trinajst električnih pod drobnogledom

Novice

e-PRIMA: vozili smo 13 električnih modelov