Novice

Kijini načrti za prihodnost

Do leta 2027 naj bi ponudba znamke zajemala 14 električnih modelov različnih segmentov.

Kia je predstavila strategijo za prihodnost, ki nadgrajuje leta 2020 predstavljen strateški načrt Plan S in zvišuje ambicije korejske znamke. Postati želijo globalni ponudnik trajnostne mobilnosti, njihovo poslovanje pa bo temeljilo na treh ključnih pojmih – ljudje, planet in dobiček. V ta namen naj bi v prihodnjih petih letih vložili okrog 20,5 milijard evrov.

Do leta 2027 naj bi njihova paleta vozil ponujala 14 električnih modelov, kar je nadgradnje preteklih načrtov, po katerih so nameravali do leta 2026 kupcem ponuditi 11 električnih modelov. Letno naj bi predstavili vsaj dva nova električna modela, med njimi pa bosta dva poltovornjaka in dostopnejši električni avtomobil, ki se bodo pridružili modeloma EV6 in EV9. Ostali modeli naj bi pokrivali različne segmente, načrtujejo pa še predstavitev zmogljivejših različic z oznako GT.

Kia EV9 naj bi bil v formi večjega, petmetrskega električnega športnega terenca predstavljen prihodnje leto in naj bi omogočal uporabo avtonomnih tehnologij AutoMode, ki bodo med drugim vključevale sistem za samodejno vožnjo po avtocesti. EV9 naj bi  bil prvi model znamke s podporo brezžičnim programskim nadgradnjam (OTA) in možnostjo aktivacije posameznih programskih funkcij. Točnih specifikacij pogonskega sklopa zaenkrat še ne razkrivajo, znano je le, da naj bi omogočal pospešek iz mirovanja do 100 km/h v približno petih sekundah, z enim polnjenjem pa naj bi prevozil do 540 km.

Najkasneje v letu 2025 naj bi razkrili prvo namensko električno vozilo z zmožnostjo avtonomne vožnje, ki bo zasnovano na prilagodljivi električni platformi, še prej pa nameravajo predstaviti različico modela Niro, poimenovano Niro Plus, ki bo namenjeno prevozom potnikov.

Z razvojem elektrifikacije naj bi se povečevale tudi potrebe po baterijah s sedanjih 13 GWh na 119 GWh v letu 2030. Njihova proizvodnja naj bi potekala v okviru skupnih podjetij v Indoneziji in pri ostalih globalnih partnerjih, do leta 2030 pa želijo doseči 50 odstotkov višjo energijsko gostoto in znižati proizvodne stroške baterij za 40 odstotkov.

Pri korejskem avtomobilskem proizvajalcu so na novo postavili tudi cilje v zvezi s prodajo, ki naj bi bila v letu 2030 s štirimi milijoni prodanih enot za približno 27 odstotkov višja od sedanje, delež čistih električnih vozil pa naj bi se v enakem obdobju povišal s sedanjih 17 odstotkov na 52 odstotkov. Skupen delež okolju bolj prijaznih vozil naj bi na glavnih trgih Koreje, Severne Amerike, Evrope in Kitajske znašal približno 78 odstotkov celotne prodaje. Podobno kot ostala podjetja pod okriljem Hyundai Motor Group naj bi tudi pri Kii želeli doseči ogljično nevtralnost do leta 2045, medtem ko naj bi do leta 2026 njihovi dohodki znašali 88 milijard evrov, z operativnim dobičkom v višini 8,3 odstotka.

Glavni centri raziskav, razvoja in proizvodnje električnih vozil naj bi ostali v Koreji, določen delež proizvodnje pa naj bi potekal v Evropi, kjer naj bi od leta 2025 izdelovali manjše in srednje električne avtomobile. Leto prej naj bi pričeli s proizvodnjo športnih terencev in poltovornjakov v Združenih državah Amerike. Dostopnejši segment električnih vozil naj bi od prihodnjega leta proizvajali na Kitajskem, v Indiji pa naj bi pričeli s proizvodnjo v letu 2025.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Kia.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Stellantis nadgrajuje strategijo za prihodnost
Ford z novo organizacijsko shemo