Novice

Mazda je ponovno potrdila prihod vrstnega šestvaljnika

Japonci so po tretjem četrtletju v predstavitvi z mnogimi dolgočasnimi številkami o finančnem poslovanju podjetja pokazali tudi eno, nam avtofilom, bistveno bolj zanimivo sliko.

Na njej je v sredini videti štirivaljnik, ki v povezavi z nanj pritrjenim menjalnikom namiguje na vzdolžno orientiranost vgradnje obeh v avto. Levo in desno od njega sta še dva motorja in ob njiju dodatno dve glavi motorja. Slednji dve jasno prikazujeta šestvaljno zasnovo, podobno pa je tudi iz samostojnih motorjev možno sklepati (glede na njuno dolžino), da sta šestvaljnika – za povrh vrstna.

Mazda nam je prvič namignila, da dela na novem vrstnem šestvaljnem motorju približno pred letom in pol. Že takrat so potrdili, da bo ta tako v izpeljanki Skyactiv-X in Skyactiv-G. V začetku tega leta pa je pricurljala v javnost informacija, da so Japonci patentirali izredno kompakten izpušni sistem, ki ga bo, vsaj tako namigujejo patentne skice, Mazda uporabila v dotični zasnovi vrstnega šestvaljnika. V stremenju k čim večji učinkovitosti bo ta dodatno nadgrajen z 48-voltnim blagim hibridnim sistemom in celo vsekolesnim pogonom.

Medtem ko Mazda še ni jasno potrdila, kateri bo prvi model, ki bo novi motor prejel, se predpostavke nagibajo v smeri naslednje generacije Mazde6, katere prihod je napovedan za leto 2022. Japonci jasno tudi še nič ne govorijo o zmogljivostih, a ugibamo, da je moč pričakovati največjo moč okoli 350 KM.

Mazda je v sporočilu za javnost maja lansko leto očitno namignila namene o premiku navzgor po lestvici prestiža. Posledično pričakujemo, da bo prihajajoči motor našel svoje mesto v večih Mazdinih modelih, večina le teh bo umeščena nad model Mazda6, ne bodo pa manjkali jasno niti večji terenci. Po spletu so zaokrožile tudi govorice, da bo Mazda predstavila nov visokozmogljivi športni kupe, a sami v te govorice, četudi bi si želeli prav tega, zaenkrat ne polagamo prav veliko upov. Dejstvo je namreč, da v današnjem času interes trga po športnih kupejev kopni neverjetno hitro, zato se vse več avtomobilskih proizvajalcev odloča za njihov umik iz ponudbe. Je pa tudi res, da nas je Mazda v zadnjih letih že večkrat presenetila s samosvojim ravnanjem, tako da morda pa le bo kaj kruha iz te moke …

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Mazda.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Mazda je ponovno potrdila prihod vrstnega šestvaljnika"


jack86
3 leta 5 meseci nazaj

Bravo, naslednji je volvo, hahaha!

 
iX je prvi električni križanec znamke BMW
Hyundai je osvežil Kono Electric za modelno leto 2021