Novice

Mercedes-Benzov razred S je poln napredne tehnike

Spet je napočil čas Mercedesovega zastavonoše. Razred S so po približno sedmih letih Nemci razvili spet povsem na novo in vanj vgradili vse, kar premore sodobna avtomobilska industrija.

Že res, da deluje novinec na videz bolj prenovljen kot nov, saj je prepoznati v njem več podobnosti z modelom v odhajanju. In če je to še posebej očitno spredaj, je opaziti na zadku popolnoma drugačne razpotegnjene svetilke, ki vlečejo vzporednice z aktualnimi CLA, CLS in nenezadnje tudi prenovljenim razredom E. Mercedes-Benz pravi, da so celotno zunanjo podobo novinca še enkrat očistili vseh nepotrebnih linij, zarez in potez, s tem pa naj bi bila le ta najbolj čista od vseh razredov S doslej. Umikanje odvečne oblikovne navlake zunaj je dodatno poudarjeno v »potopljenih« vratnih kljukah, ki med vožnjo skrbijo za večjo aerodinamično gladkost avta, za potrebe odipranja vrat pa jih elektrika privzdigne. Nas že zanima, kako se bodo obnesle v praksi, saj niso vse rešitve tovrstnih vratnih kljuk v praksi izvedene povsem brezmadežno.

V kabini so razhajanja med modelom v odhajanju in novincem bistveno obsežnejša. Najbolj očiten je seveda ogromen centralni element, ki vključuje 12,8-palčni zaslon zadnje generacije sistema MBUX. Ta je postavljen pokončno in je izveden z napredno tehniko zaslona OLED ter možnostjo haptične povratne informacije pritiskov, podobno kot to omogoča Audi v zadnjem sistemu MMI (v modelih A6, A7 in A8).

Zaslon digitalnih merilnikov meri v diagonalo 12,3 palcev in ga je moč nadgraditi z dodatno 3D tehniko, ki za tridimenzionalni prikaz podatkov ne pogojuje nošenja posebnih očal. Sistem se zanaša na dve kameri, ki določata natančen položaj voznikov oči, na osnovi tega pa na zaslonu prikazuje podatke v tridimenzionalnem učinku.

Sistem MBUX lahko podpira prikaz skupno največ petih ločenih zaslonov, razporejenih v notranjosti avta. Med njimi so omenjeni centralni vrh armaturne plošče, merilniki pred voznikom, dva 11,6-palčna zaslona pred levim in desnim potnikom na zadnjih sedežih ter prenosni tablici MBUX, nameščeni v sredinski konzoli, podobno kot v BMW-jevi seriji 7 zadnje generacije.

Notranjost kabine razreda S razsvetljuje do 250 diod LED, kar je konkretno povečanje, če upoštevamo,da je predhodnik shajal z »vsega« štiridesetimi LED diodami za notranjo razsvetljavo. Večje število LED diod je inženirjem omogočilo tudi bistveno več možnosti pri namembnosti razsvetljave. Poleg običajne ambientalne razsvetljave namreč osvetlitev kabine služi tudi kot varnostni dodatek za potnike in voznika, saj lahko s svetlobnimi signali nudijo dodatno opozorilo pri obveščanju in opozarjanju voznika in celo potnikov samih.

Motorna paleta bo že od vsega začetka obsegala kar nekaj elektrificiranih šest- in osemvaljnih agregatov. Ti bodo na voljo v različicah S 450, S 500, S 350d, S 350d 4Matic, S 400d 4Matic ter S 580e. Prvega žene trilitrski turbobencinski šestvaljnik, podprt z 48-voltnim blagim hibridom. Drugega, S 500, žene štirilitrski dvoturbinski bencinski V8 z ravno tako primaknjenim blagim 48-votnim hibridnim sistemom. Dizla poganja aktualni trilitrski vrstni šestvaljnik, podprt z enim (S 350d) ali dvemi turbopuhali (S 400d). Trenutni vrh ponudbe je priključni hiribid S 580e, ki naj bi dovoljeval največ 100 kilometrov vožnje zgolj na elektriko. Ugibamo, da bodo Nemci ponovno vrnili v ponudbo tudi V12 motorizacijo, a bo ta rezervirana samo za najbolj prestižne in premožne kupce Mercedes-Maybach izpeljank. Prepričani smo tudi, da ne bo minilo prav veliko časa, ko se bodo paleti pridružile tudi dodatno nabrite AMG izpeljanke razreda S.

Kar se tiče vožnje, pravi Mercedes-Benz, da je samo lebdenje bolj udobno kot vožnja v novem razredu S. Jasno samozavestni Nemci pripisujejo to lastnost vsem izpeljankam razreda S, še posebej pa modelom, opremljenim s podvozjem E-Active Body Control. Le ta se pri glajenju cestnih napravilnostih zanaša na prilagajanje karakteristik posameznih dušilnikov ločeno, pri čemer naj bi bil avtomobil zelo odporen na vzdolžna in prečna nagibanja med pospeševanji, zaviranji in med vožnjo skozi ovinke, po drugi strani pa naj bi se ponašal z izvrstno sposobnostjo prestrezanja nepravilnosti v cestni podlagi.

Čisto novi razred S je tudi prvi Mercedes-Benz S, ki premore štirikolesni volan. Ta je celo dobavljiv v dveh izvedbah in sicer z največ 4,5-stopinjskim sukanjem zadnjih koles ali z 10-stopinjskim skukanjem koles. Kot smo že vajeni, se tudi v razredu S zadnji kolesi, za dvig okretnosti, sukata v nasprotno smer kot prednji pri hitrostih do okoli 50 km/h in v isto smer nad to hitrostno mejo z namenom povečevanja stabilnosti avta. Mimogrede, v primeru štirikolesnega volana z 10-stopinjskim sukanjem zadnjega para koles naj bi se veliki S spogledoval z obračalnim krogom malega razreda A.

Toliko zaenkrat o novincu. Prodaja naj bi stekla v začetku leta 2021, cene pa naj bi vsaj za vstopne modele, navkljub njihovi boljši serijski založenosti, ostala na ravni predhodnika. Kot je značilno za Mercedes-Benzove cenike, pa zgornja evrska številka seže daleč čez vstopno.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Mercedes-Benz.)

 

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Mercedes-Benzov razred S je poln napredne tehnike"


JG2
3 leta 7 meseci nazaj

Hm, prejšnji model W222 (https://paultan.org/2014/01/14/mercedes-benz-s600-detroit-flagship-w222/mercedes-benz-s600-02/) se je meni bolj dopadel, zgleda mlajši in elegantnejši.

 
Zavod Vozim in Toyota ponovno v akciji herojskih nočnih voženj
Svež nastop Hyundai Kone