Novice

Model Y v evropskem vrhu: Tesla ubranila preboj Dacie Sandero

V zadnjih mesecih leta je Dacia s svojim Sanderom dodobra prestrašila Teslo, kjer so morali napeti vse mišice, da so ohranili prvo mesto med najbolje prodajanimi modeli v Evropi. Model Y je tako postal prvi električni avtomobil, ki mu je to uspelo, in obenem edini baterijsko-električno gnan med 30 najbolje prodajanimi modeli v Evropi.

Tesla je ob koncu leta prodala več kot 254 tisoč enot modela Y in s tem kot prvi avtomobilski proizvajalec naslov nabolje prodajanega modela v Evropi osvojila z električnim pogonom.

Prevelika razlika za zadnji mesec leta

Po novembru je še kazalo, da bi Sandero lahko ogrozil model Y na vrhu, a je Tesla ohranila prednost. Podatkov za nekateredacia_sandero_10_tce_stepway_exp manjše trge pri analitični hiši Datadorce še niso dobili, a so podatki za 97 odstotkov celotnega trga dovolj velik vzorec, da lahko z zagotovostjo potrdijo uspeh Tesle. Trenutno je prednost Tesle pred Dacio okoli 9.000 prodanih enot – 254.822 proti 235.893.

Tesla je s tem podrla številne nove mejnike. Y je postal prvi električni model na prvem mestu, prvi srednjeveliki model, ki je osvojil evropske prodajne lestvice, prvi premijski avto na tem mestu in prvi model ne-evropskega proizvajalca na vrhu Evrope.

Petino vseh so prodali samo v Nemčiji

Kar 45.800 enot model Y so prodali samo v Nemčiji, kjer so na začetku leta s številnimi državnimi subvencijami pospeševali prodajo električnih vozil. Zaradi zelo dobre prodaje je Tesla seveda z lahkoto osvojila naslov najbolje prodajanega električnega vozila v državi.

dsc_8455-1600x1068Na koncu leta 2023 je bil model Y najbolje prodajan v sedmih izmed dvanajstih mesecev. Štirikrat je bil najboljši Sandero in enkrat Volkswagen T-Roc. Ravno ta križanec je osvojil končno tretje mesto. Na četrtem mestu je Renault Clio in na petem Peugeot 208. Slednji je naslov najbolje prodajanega modela osvojil v letu 2022, tudi predlansko leto pa je Sandero osvojil nehvaležno drugo mesto. Golf, serijski zmagovalec v preteklosti, je naslov najbolje prodajanega modela v Evropi nazadnje osvojil leta 2021, v  lanskem letu pa se je uvrstil šele na sedmo mesto.

Sanderov decembrski padec

Kljub težavam v Skandinaviji in padcu povpraševanja po električnih vozilih je model Y osvojil prodajno krono tudi v decembru. Glede na podatke Dataforce so prodali 24 odstotkov manj avtov kot prej, a še vedno se je ta številka ustavila pri 24.394 avtih. S 30-odstotnim dvigom prodaje je drugo mesto z 20.691 prodanimi avti osvojil Renault Clio. Sandero je bil tretji, a je Golfa prehitel za vsega 163 enot.

Avtomobilizem.com (Vir: Europe Autonews. Foto: Tesla, a.com)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prenovljeni Hyundai Bayon: ne popravljaj, kar ni pokvarjeno
BYD bo vložil milijarde v pametne tehnologije