Novice

Moray Callum zaključuje dolgoletno kariero avtomobilskega oblikovanja

Podpredsednik oblikovalskega oddelka znamk Ford in Lincoln se je po 38 letih kariere odločil za upokojitev, na njegovo mesto pa prihaja Anthony Lo.

Eden od vplivnejših mož s področja avtomobilskega oblikovanja se je odločil za upokojitev. Na mestu podpredsednika oblikovalskega oddelka znamk Ford in Lincoln na globalni ravni ga bo nasledil Anthony Lo.

Moray Callum, sicer mlajši brat dolgoletnega glavnega Jaguarjevega oblikovalca Iana Calluma, je svojo kariero na področju avtomobilskega oblikovanja pričel pred 38 leti, ko je v sklopu korporacije Chrysler in PSA Peugeot Citroen sodeloval pri razvoju osebnih in komercialnih vozil. Leta 1988 se je pridružil podjetju Ghia SpA kot svetovalec na področju avtomobilskega oblikovanja ter prispeval k nastanku konceptnega modela Ford Ghia Via, ki so ga predstavili leto zatem. Fordu se je pridružil leta 1995 ter oblikoval nekaj ključnih modelov za ameriški trg, vključno z modelom Ford Taurus ter zadnjo generacijo Fordovih poltovornjakov.

Med letoma 2001 in 2006 je sodeloval pri preobrazbi Mazdinega oblikovalskega jezika ter v obdobju službovanja na Japonskem svoje ideje uresničeval ob nastanku nove generacije modelov znamke, kot so Mazda2, Mazda3, Mazda5 in Mazda6, ter ikonične Mazde MX-5 in križanca CX-7. Po letu 2006 je kot vodja oblikovalcev na ameriških tleh skrbel za oblikovanje avtomobilov in poltovornjakov znamke Ford ter novejših modelov znamke Lincoln. Med drugim so pod njegovim vodstvom nastali modeli Lincoln MKZ ter Ford Fusion, Ford Explorer, Ford Ecosport, Ford F-150 in legendarni Mustang.

Leta 2014 je postal podpredsednik oblikovalskega oddelka znamk Ford in Lincoln in v globalnem merilu skrbel za oblikovanje celotne palete konceptnih in produkcijskih modelov obeh znamk.

Njegov naslednik Antony Lo je v obdobju zadnjih deset let svoje poslanstvo opravljal pri francoskem Renaultu, kjer je sodeloval pri razvoju oblikovalske strategije znamke Cycle of Life, ki je predstavljalo osnovo za nastanek modelov, kot so Renault Dezir, Captur, R-Space in ostalih. Svoje izkušnje namerava uporabiti pri uresničevanju ambicioznih načrtov Forda za povečanje uspešnosti znamke, kar naj bi dosegli tudi z uporabo sodobnega in kupcem privlačnega oblikovalskega jezika.

Avtomobilizem.com (Vir: Ford, Autoblog. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ford Ranger MS-RT flirta z dirkaškim svetom
Različica Black Design postavlja Kio Sportage v novo preobleko