Novice

Na udaru strožjih ekoloških normativov tudi proizvajalci pnevmatik

Čedalje večjega okoljevarstvenega pritiska so deležni tudi proizvajalci pnevmatik, saj regulatorji napovedujejo strožje ukrepe v povezavi z delci, ki nastajajo med obrabo avtomobilskih pnevmatik.

Minimalna obraba in maksimalna učinkovitost

Proizvajalci pnevmatik so tako postavljeni pred nov izziv – kako izdelati pnevmatike, ki bodo imele manjšo obrabo ob ohranitvi vseh za vožnjo pomembnih lastnosti. Glede na dejstvo, da avtomobilske pnevmatike sestavlja kombinacija najmanj 200 toksičnih spojin, ki velikokrat izhajajo iz nafte, te pa se ob obrabi v obliki majhnih delcev sproščajo v okolje, namreč pričenjajo regulatorji tudi na tem področju iskati načine za zmanjšanje onesnaževanja. Problem onesnaževanja okolja z delci avtomobilskih pnevmatik naj bi še dodatno eskaliral z rastjo števila električnih avtomobilov, saj njihova večja masa povečuje obrabo in s tem sproščanje dodatnih strupenih delcev v okolje.

Kljub velikemu številu škodljivih in kancerogenih spojin naj bi trenutno največjo težavo predstavljala kemikalija 6PPD, antioksidant in antiozonant, ki ga dodajajo pnevmatikam kot sredstvo za preprečevanje razpok. Kalifornijske oblasti naj bi od proizvajalcev že zahtevale dokazila, da iščejo alternativo tej spojini, ki jo je moč najti praktično v vseh pnevmatikah. 6PPD naj bi povzročal pogin določenih vrst rib, našli pa so ga tudi že v urinu prebivalcev južnega dela Kitajske.

Neusklajeni proizvajalci

Proizvajalci avtomobilskih pnevmatik sicer že razvijajo nove zmesi, ki bodo omogočalo manjšo obrabo ob uporabi na težjih električnih vozilih, a zaenkrat še brez spodbudnejših rezultatov, saj naj bi ene strupene spojine le nadomestili z drugimi. Testi, ki so jih opravili pri družbi Michelin, naj bi pokazali, da 200.000 prevoženih kilometrov z njihovimi pnevmatikami proizvede približno 1,5 kg škodljivih delcev, kar je dobro polovico manj od povprečja (3,6 kg). Najslabše pnevmatike z vidika onesnaževanja na trgu naj bi ob istih pogojih proizvedle kar 8 kg škodljivih delcev. Žal tudi tukaj proizvajalci pnevmatik ostajajo na različnih bregovih – Bridgestone in Goodyear naj bi zavračala pogovore o novih ekoloških izzivih, medtem ko so pri podjetjih Michelin, Continental in Pirelli mnenja, da bi morali s skupnimi močmi iskati rešitve.

Po besedah Adama McCarthya, generalnega sekretarja evropske zveze proizvajalcev pnevmatik, so lastnosti avtomobilskih pnevmatik kompromis med varnostjo, hrupom ter voznimi lastnostmi in obrabo, po besedah izvršnega direktorja podjetja Enso pa se najverjetneje nikoli ne bo možno popolnoma izogniti tovrstnemu onesnaževanju, lahko pa ga poskusijo zmanjšati na minimum.

Problematike onesnaževanja z delci pnevmatik in zavor se lotevajo tudi evropske oblasti pri pripravi nove okoljske regulative Euro 7, ki bi bila v osnovi lahko pripravljena že prihodnje leto.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Continental, Eduardo Díaz González.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
BMW Concept Touring Coupe povezuje tradicijo s sodobnimi časi
Lexus napoveduje mali LBX