Novice

Italija že našla zaveznike v boju proti standardu Euro 7

Evropske države in uradniki v Bruslju se morajo najkasneje do konca letošnjega leta dogovoriti o novem emisijskem standardu Euro 7, ki bo vstopil v veljavo (za osebna vozila in lahka gospodarska vozila) julija leta 2025. Z novim emisijskimi pravili bi radi v Evropski komisiji še zaostrili izpust emisij ogljikovega dioksida in dušikovih oksidov. A sprejetju novega emisijskega standarda močno nasprotuje Italija, ki ima za zdaj že nekaj zaveznic, število nasprotujočih držav pa se lahko do konca leta še znatneje povečalo.

Dve leti za uveljavitvijo Euro 7 za osebna in lahka gospodarska vozila bo nov emisijski standard pričel veljati še za avtobuse in tovornjake. Že od samega začetka, ko so pri Evropski komisiji prvič pokazali osnutek novega emisijskega standarda Euro 7, je Italija proti sprejetju. Matteo Salvini, italijanski minister za promet, je potrdil, da ima Italija že zaveznike znotraj EU, ki lahko blokirajo sprejetje Euro 7.

Čas za dogovor do konca letošnjega leta

Evropske države in Evropska komisija morajo kmalu pričeti s pogajanji in se dogovoriti o končnem predlogu, ki bo zadovoljil vse strani. Toda glede na močan odpor nekaterih držav članic, bodo pogajanja dolga. Salvini je v torek namreč še enkrat poudaril, da so nova predlagana pravila Euro 7 “zelo očitno napačna” in z vidika varovanja okolja ne pomagajo.

Italija je pri nasprotovanju že našla kar nekaj zaveznic. Med njimi za zdaj uradno ni Nemčije, je pa Salvini na konferenci avtomobilskih trgovcev, ki je potekala v Veroni, potrdil, da imajo enako mnenje kot oni še Francija, Češka, Romunija, Portugalska, Bolgarija, Poljska in Madžarska. “Zdaj smo nasprotujoča manjšina, a želimo postati večina,” je rekel Salvini.

Proti niso samo države. Predlogu nasprotujejo tudi avtomobilski proizvajalci. Pravijo, da bo nov emisijski standard podražil avtomobile, njegovo vpeljevanje pa je prehitro in povsem nepotrebno. Na drugi strani Evropska komisija zagovarja vpeljavo Euro 7 z željo, da še zniža izpuste emisij in prepreči ponovitev dizelskega škandala.

Avtomobilizem.com (Vir: Europe Autonews. Foto: Clemens Ratte-Polle)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Italija že našla zaveznike v boju proti standardu Euro 7"


whitee
11 meseci 6 dni nazaj

Kak so lahk taki butalci v Bruslju? A res ne znajo trezno razmišljat in analizirat vse aspekte?

JG2
11 meseci 6 dni nazaj

Znajo že samo ne smejo.

whitee
11 meseci 6 dni nazaj

Kdo jih drži za rep?

 
Kupci prestižnega športnega terenca Land Rover dobivajo dodatno izbiro
Na rast števila novih električnih avtomobilov pomembno vplivajo tudi povezane ugodnosti