Novice

NHTSA pričenja s testiranjem kamer v vlogi stranskih ogledal

Ameriška nacionalna agencija za varnost v prometu (NHTSA) naj bi pričela s preizkušanjem vozil, ki namesto običajnih stranskih vzvratnih ogledal uporabljajo kamere.

Poudarek pri preizkusih naj bi bil predvsem na načinu vožnje ter menjavanju voznih pasov z vozili, ki namesto klasičnih ogledal uporabljajo to novost. Poleg vtisov v vožnji nameravajo zbirati tudi mnenja voznikov teh vozil.

Združenje avtomobilskih proizvajalcev, ki zastopa podjetja, kot so General Motors, Tesla, Toyota ter Volkswagen, naj bi namreč že leta 2014 od agencije NHTSA zahtevalo legalizacijo vozil s kamerami namesto vzvratnih ogledal. Leto zatem naj bi s podobno zahtevo nastopilo tudi podjetje Daimler, ki je od agencije želelo pridobiti odobritev za uporabo tovrstne tehnologije pri tovornih vozilih.

Uporaba kamer v kombinaciji z zasloni v notranjosti vozila je bila v preteklosti predstavljena predvsem v konceptih, v zadnjem obdobju pa jo čedalje pogosteje lahko opazimo tudi kot del opreme serijskih avtomobilov. Prvi serijski avtomobil, ki je uporabljal kamere namesto stranskih ogledal, je bil na japonskem trgu predstavljen Lexus ES, kmalu zatem pa mu je sledil še Audijev električni e-tron. Oba modela sta s to tehnologijo kupcem na voljo na evropskem in japonskem trgu, kjer je že sprejeta ustrezna zakonodaja, medtem ko sta ameriškim kupcem na voljo s standardnimi stranskimi ogledali, saj tamkajšnja zakonodaja še ne dopušča uporabe kamer. Naslednji model, ki bo naprodaj na evropskem trgu in naj bi uporabljal kamere namesto vzvratnih ogledal, naj bi bila nova električna Honda e, sledila pa naj bi ji še superšportnika McLaren Speedtail ter Lotus Evija.

Ameriška nacionalna agencija za varnost v prometu naj bi najprej pričela s testiranji osebnih avtomobilov, kmalu zatem pa naj bi jim sledili še preizkusi tehnologije kamer namesto vzvratnih ogledal pri tovornih vozilih.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Honda, Lexus, Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota in Suzuki združujeta razvoj avtonomnih tehnologij
Škoda Scala in Kamiq na voljo z brezžično povezavo SmartLink