Novice

Njegova vloga med štirimi krogi se veča

A3 že od leta 1996 igra pomembno vlogo v Audijevi družini, a naj bi se njegove obveznosti v prihodnje še povečale. Nemški proizvajalec premijskih modelov po izteku generacijske dobe umika modela A1 in Q2, A3 pa bo s tem postal vstopna točka v svet znamke. Po štirih letih aktualne generacije je A3 dobil manjšo prenovo, s katero se je družini prvič pridružila terensko obarvana različica Allstreet.

Franci Bolta, direktor znamke Audi Slovenija, je ob predstavitvi novosti nekaj besed namenil tudi prodajnim statistikam. Predvsem zanimiv je pogled na porazdelitev pogonskih opcij: v Sloveniji je po prvih štirih prodajnih mesecih s 77 odstotki delež močno na strani bencina, 15 odstotkov vseh novo prodanih modelov poganja dizelski motor. Pri premijskih modelih je dizel nekoliko bolj priljubljena izbira, njegov delež znaša 27 odstotkov, bencinskih pogonov je 45 odstotkov. Nekoliko večji delež (22,5 odstotka) pri premijskem razredu predstavljajo baterijsko-električni avtomobili, povsod pa je povsem na repu prodaja priključnih hibridov.

Litrski trivaljnik se je poslovil

Audi A3 TDI TFSI-9
Allstreet je tri centimetre višji kot klasični A3.

Pri lažjih kombilimuzinah je izbira bencinskega motorja vse bolj smiselna, saj se razlika v porabi manjša, doplačilo za dizelski motor pa je kar konkretno. S prenovo so prevetrili motorno paleto A3, kjer v ospredje še nekoliko bolj očitno stopajo bencinski motorji. Litrski trivaljnik se je poslovil, zdaj vstopno opcijo predstavlja 1,5-litrski štirivaljnik s 85 kilovati. Gre za blagohibridni pogon, ki je na voljo tudi s 110 kilovati in v kombinaciji z ročnim ali samodejnim menjalnikom. Za nekoliko bolj zahtevne kupce je na voljo še dvolitrski bencinski motor s 150 kilovati in opcijskim štirikolesnim pogonom Quattro. Dizelsko stran zastopa le še dvolitrski TDI, ki je na voljo s 85 ali 110 kilovati. Jeseni bosta na voljo še dva priključna hibrida s 150 oziroma 195 kilovati sistemske moči.

Minimalni popravki

Prenova v manjši meri posega v zunanji videz modela. Štirje Audijeve kroge na maski so pomaknili precej višje in so zdaj tik pod pokrovom motorja. So dvodimenzionalni, s čimer sledijo novi grafični podobi znamke. Tudi maska je postala širša in ožja, na strani odbijača pa sta še dodatni zračni odprtini. Na zadku je sprememb še manj: drugačna je grafika žarometov in nekoliko so spremenili podobo zadnjega odbijača. Na zadku boste po novem zaman iskali oznake modela, saj so tudi pri A3 izpisane na stebričku B, na prtljažnih vratih pa bo vedno le črno obarvano ime modela (in kakšen rdeč romb).

Podobno zadržan pristop so uporabili tudi v notranjosti. Namesto ročice samodejnega menjalnika je zdaj na sredinski konzoli le še plosko stikalo. Na seznamu novosti so še osvetlitev vratnih oblog, okrasna letev na armaturni plošči pa je po novem oblečena v tekstil.

Zanimiv vidik pri prodaji rabljenega

Audi A3 TDI TFSI-8
Luči in osvetlitev sta še vedno v ospredju in Audi vlaga veliko sredstev v njun razvoj.

Audi z A3 uvaja tudi nekaj novosti, ki ne bodo enako všeč vsem kupcem, a obenem prinašajo več svobode (poslovnim) kupcem. Govorimo o funkcijah na zahtevo oziroma možnosti oddaljenega nakupa določenih dodatkov, kot so dvopodročna klimatska naprava, tempomat ACC in še nekaj drugih. Kupec se v takšnem primeru lahko odloči za mesečno, trimesečno, polletno, letno ali doživljenjsko naročnino, cene pa se razlikujejo glede na dolžino najema. Takšen način dokupa dodatne opreme bo zanimiv poslovnim kupcem, ki lahko prilagajajo nivo dodatne opreme glede na potrebe voznika, ali pa dobra rešitev ob prodaji rabljenega vozila, če je novi lastnik bolj zahteven od prejšnjega. Vsak lahko neko funkcionalnost naroči zgolj za določeno obdobje, če je v ostalem delu leta ne potrebuje, po izteku pa enostavno prekine naročnino.

V središču je terensko obarvani Allstreet

Velik del kupcev v Sloveniji bo po napovedih zastopnika posegel po terensko obarvani različici Allstreet. Slednja je okoli 580 evrov dražja kot primerljivo opremljeni A3, a prinaša 3 centimetre višji odmik od tal (15 mm na račun spremenjenih blažilnikov in vzmeti ter 15 mm na računAudi A3 TDI TFSI-5 premera koles), strešne nosilce, spremenjeno masko hladilnika, obrobe blatnikov, vizualne zaščite na sprednjem in zadnjem odbijaču in kontrastno okrasitev pragov.

Nekaj besed si zasluži še športni S3. Dvolitrski bencinski štirivaljnik ima 245 kilovatov moči (333 KM, 23 več kot prej) in 420 njutonmetrov navora (20 več kot prej). Inženirji so mu namenili še močnejše zavore (večji in debelejši zavorni koluti, večji zavorni batki), razdelilnik navora za zadnjo os, izboljšali sprednjo premo, preprogramirali progresivno krmiljenje in ga opremili z izpušnim sistemom Akrapovič.

Cene za A3 se pričnejo pri 27.640 evrih, ob izbiri dizelskega motorja pri 29.920 evrih in za različico Allstreet pri 30.980 evrih. Celoten cenik je na voljo na tej povezavi.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Stellantis želi znižati stroške: sestavne dele bi izdelovali kar sami
Pričetek prvih testov avtonomne vožnje na kitajskih cestah