Novice

Nova Ford Fiesta z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost s 140 KM

Fordov novi 1,0-litrski motor EcoBoost s 140 KM je najzmogljivejši serijski avtomobilski 1,0-litrski motor vseh časov, saj na liter delovne prostornine razvije večjo moč od takšnih superšportnikov, kot sta Bugatti Veyron in Ferrari 458 Speciale.

Nova različica motorja, ki je bil nagrajen z nazivom Mednarodni motor leta 2013 in 2012, je umerjena tako, da razvije 12 odstotkov več moči, prvič pa bo na voljo kupcem Fieste v Evropi z novima, osupljivo oblikovanima in dinamično zmogljivima modeloma Fiesta Red Edition in Fiesta Black Edition.

V primerjavi z 1,6-litrskim motorjem s 100 KM, ki je poganjal športno Ford Fiesto S pred samo 10 leti, nudi novi motor dvakrat več moči na liter delovne prostornine, poraba goriva in izpusti CO2 pa so za tretjino manjši – Fiesta Red Edition in Fiesta Black Edition porabita le 4,5 l/100 km pri izpustih CO2 104 g/km*.

“Več moči na liter delovne prostornine v primerjavi z najhitrejšima avtomobiloma na svetu iz leta 2010 in dvakratno povečanje moči predhodnika izpred samo enega desetletja dokazujeta, kakšen ogromen korak je pri razvoju motorja naredil 1,0-litrski motor EcoBoost,” je povedal Joe Bakaj, podpredsednik za razvoj izdelkov pri Fordu Evropa. “Ta zasnova kar prekipeva od moči in zagotavlja vznemirljivo vozno izkušnjo, ki jo uporabniki povezujejo s Fordom, obenem pa omogoča varčevanje z gorivom v skladu s pričakovanji okolju naklonjenih strank.”

Fordov 1,0-litrski motor EcoBoost dosega izjemno kombinacijo zmogljivosti in učinkovitosti s turbinskim polnilnikom, dvojnim neodvisnim krmiljenjem ventilov (Ti-VCT) in visokotlačnim neposrednim vbrizgavanjem goriva.

Kompaktni turbopolnilnik z majhno vztrajnostjo doseže tudi do 248.000 vrtljajev v minuti – to pomeni, da se zavrti več kot 4000-krat na sekundo, kar je skoraj dvakrat več vrtljajev kot pri turbopolnilniku motorja v dirkalniku Formule 1 za leto 2014. Tako zagotovi polnjenje s tlakom 2,6 bara, ki bi brez težav zadoščal tudi za polnjenje pnevmatik Ford Fieste.

Nova nastavitev nadzora tlačnega polnjenja s turbopolnilnikom, tehnologija Ti-VCT, hladilnik polnilnega zraka, upravljanje dušilne lopute in krmiljenje vžiga so povečali moč s 125 KM na 140 KM in omogočili največji navor 180 Nm v razponu od 1400 do 5000 vrtljajev v minuti, vse to pa novima Fiestama Red Edition in Black Edition pomaga, da od 0 do 100 km/h pospešita v 9 sekundah in dosežeta največjo hitrost 201 km/h.

“To je potrditev napredne zasnove 1,0-litrskega motorja EcoBoost, saj je za povečanje moči na 140 KM zadoščala ena sama preprosta strojna sprememba – zmogljivejše tesnilo glave valjev zaradi povečanja tlaka,” je povedal Andrew Fraser, vodja umerjanja bencinskih motorjev pri Fordu Evropa. “Največji tlak, ki deluje na bate s premerom 7 cm, je 124 barov. Za primerjavo si predstavljajte več kot pet ton težkega odraslega afriškega slona, ki stoji na pločevinki s pijačo.”

Motor, ki so ga razvili Fordovi strokovnjaki iz vse Evrope, vključno z inženirji Fordovega Evropskega centra za raziskave in napredni inženiring v Aachnu v Nemčiji in Tehničnega centra v Duntonu v Veliki Britaniji, uporablja litoželezno kompaktno ohišje, ki je tako majhno, da bi ga lahko spravili v stropni predal na letalu.

Glava valja je iz aluminija, vanjo pa je vgrajen zbiralnik izpušnih plinov, ki zniža njihovo temperaturo za optimalno razmerje med gorivom in zrakom. Inovativen vztrajnik in zasnova sprednje jermenice poskrbita za večjo prefinjenost v primerjavi z običajnimi trivaljimi motorji.

Za manjše trenje v motorju so uporabili posebne premaze batov, batne obročke z manjšo napetostjo, tesnila ročice z manjšim trenjem in zasnovo krmilnega jermena v olju. Oljna črpalka s spremenljivo prostornino zagotavlja mazanje glede na potrebe in optimalen oljni tlak za učinkovitejšo porabo goriva.

Fordov 1,0-litrski motor EcoBoost je v prvem četrtletju leta 2014 izbralo skoraj 30 odstotkov kupcev Fieste, Fiesta pa je bila v tem obdobju – in tudi v celotnih letih 2013 in 2012 – najbolje prodajani majhen avto v Evropi.**

Poleg Fieste je lahko z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost opremljenih še devet Fordovih modelov: Focus, B-MAX, EcoSport, C-MAX in Grand C-MAX, Tourneo Connect, Tourneo Courier, Transit Connect in Transit Courier. Letos bo na voljo tudi s povsem prenovljenim Mondeom.

Nova modela Fiesta Red Edition in Fiesta Black Edition z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost s 140 KM bosta naprodaj v drugi polovici letošnjega leta.

Vir: Ford

* Navedena poraba goriva in izpusti CO2 so izmerjeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropske uredbe (EC) 715/2007 in (EC) 692/2008. Poraba goriva in izpusti CO2 veljajo za različico vozila in ne za posamezno vozilo. Uporaba standardnih testnih postopkov omogoča primerjavo med različnimi tipi vozil in različnimi proizvajalci. Poleg učinkovitosti na porabo goriva in izpuste CO2 vplivajo tudi način vožnje in drugi netehnični dejavniki. CO2 je glavni toplogredni plin, ki povzroča globalno ogrevanje. Rezultati se lahko zaradi različnih določil voznih ciklov in predpisov na teh trgih razlikujejo od podatkov o porabi goriva v drugih delih sveta.
** Po zadnjih razpoložljivih rezultatih podjetja JATO Dynamics, ki temeljijo na informacijah znanega svetovalnega podjetja JATO Consult. Podatki veljajo za 30 evropskih držav. Za več informacij obiščite www.jato.com.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novi Peugeot 508: v znamenju značaja
Nova Opel Meriva: tih dizel s posebej gospodarno različico s 95 KM