Novice

Prenovljena Ford Fiesta z izpopolnjenimi blagimi hibridnimi pogonskimi sklopi

Osveženo oblikovanje z edinstvenimi elementi naj bi pripomoglo k razlikovanju različic, na račun izboljšanega tehnološkega paketa in izpopolnjenih blagih hibridnih pogonskih sklopov pa naj bi bila Fiesta še bolje pripravljena na prihodnost.

Novosti v oblikovanju med drugim vključujejo obliko pokrova motornega prostora, večjo masko z vključenim modrim ovalom, serijske vitke vodoravne žaromete LED s črno obrobo (vključuje zasenčene, dolge in dnevne luči LED; opcijsko je na voljo tehnologija matričnih žarometov LED) ter  zadnje luči LED z obrobo v črni barvi. Vsaka različica Fieste ima po prenovi bolj prepoznaven videz  z edinstveno zasnovo sprednjega dela in maske ter posebnimi zunanjimi in notranjimi oblikovnimi elementi. Zunanjo podobo dopolnjujejo novi modeli platišč ter osvežena barva paleta.

Posebej zaželena bo Fiesta ST iz oddelka Ford Performance. Uporabniško izkušnjo z njo izboljšujejo novi matrični žarometi LED, športni sedeži in številni oblikovni detajli, vključno s prednjo masko v sivi barvi, sprednjim spojlerjem, stranskimi obrobami, spojlerjem na prtljažnih vratih, zadnjim difuzorjem, serijskimi 17-palčnimi platišči iz lahke zlitine v temni barvi (opcijsko 18 palcev) ter možnostjo izbire posebne zelene barve Mean.

V notranjosti bo opcijsko na voljo 12,3-palčni zaslon merilnikov, med naborom izpopolnjenih tehnologij za pomoč vozniku pa bosta v Fiesti prvič na voljo sistem obveščanja o lokalnih nevarnostih in opozorilnik za napačno smer (podatki kamere in navigacijskega sistema voznika zvočno in vizualno opozorijo, če prevozi dva znaka za prepovedano smer na avtocestnem uvozu).

Infozabavni sistem Sync3 med drugim podpira glasovne ukaze za nastavitve zvoka, navigacije in povezanih pametnih telefonov ter je združljiv z vmesnikoma Apple CarPlay in Android Auto. Informacije so prikazane na 8-palčnem sredinskem zaslonu na dotik, ki omogoča upravljanje s kretnjami. Sistem je dopolnjen s funkcijo opozarjanja na potnike v zadnjem delu vozila, med dodatki pa so na voljo še površina za brezžično polnjenje pametnih telefonov in zvočni sistem B&O.

Fordov litrski EcoBoost je v osnovi na voljo z močjo 100 KM, v povezavi s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Elektrificirani 48-voltni blagi hibridni pogonski sklopi EcoBoost Hybrid pa hkrati optimizirajo učinkovitost porabe goriva ter z odzivnim pospeševanjem izboljšajo vozno dinamiko. Litrski motor je v tej kombinaciji na voljo z močjo 125 KM ali 155 KM, dopolnjuje ga šeststopenjski ročni menjalnik. V primerjavi z enakim motorjem brez dodatka hibridizacije naj bi v mestni vožnji po internih podatkih Forda prihranil do deset odstotkov, medtem ko uradni podatek v ciklu WLTP potrjuje 5-odstotni prihranek. Opcijsko je na voljo s sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom Powershift z dvojno sklopko.

Fiesta ST ima vgrajen 1,5-litrski motor EcoBoost z 200 KM moči in največjim navorom 290 Nm (v razponu od 1.600-4.000 vrtljajev na minuto je povečan na 320 Nm), kar ji omogoča pospešek iz mirovanja do 100 km/h v 6,5 sekunde in največjo hitrost 230 km/h. Prilagojeno nadgradnjo ji prinašajo hladno formirane vzmeti z vektorsko usmerjenimi silami, dvocevni prednji blažilniki Tenneco ter opcijski mehanski diferencial z omejenim zdrsom Quaife.

Izbira prednastavljenih voznih načinov (Normal, Sport in Eco) voznikom omogočajo prilagajanje odzivnosti motorja ob pritisku na stopalko za pospeševanje, sistema ESC, nadzora oprijema in časa prestavljanja pri modelih s samodejnim menjalnikom. Fiesta Active ima dodana vozna načina Trail (kolovoz) in Slippery (spolzko), Fiesta ST pa Track (dirkališče) za onemogočeno uravnavanje zdrsa, kjer je sistem ESC hkrati omejen na posege pri znatnem zanašanju.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota RAV4 Adventure kmalu na evropskem trgu
Pričetek zbiranja naročil za novi ë-Berlingo Van