Novice

Rambo Lambo moderne dobe

Lamborghini je razkril dolgo pričakovani model Urus, ki je sicer precej drugačen od prvega znamkinega terenca LM002, a bo zagotovo privlekel precej pozornosti kupcev, ki imajo dovolj nabito denarnico in želijo izstopati – na vseh podlagah ter v vseh pogledih.

Če se za začetek nekoliko vrnemo v preteklost, se lahko še enkrat spomnimo škatlaste oblike modela LM002 iz osemdesetih let preteklega stoletja, ki je bil znamkin prvi terenec presežnih zmogljivosti.

Lamborghini Urus so pri italijanskem proizvajalcu iz mesta Sant’Agata Bolognese prvič najavili z istoimenskim konceptom že leta 2012 v kitajskem Šanghaju. Ko pogledamo prve fotografije, lahko zadovoljno zaključimo, da serijska različica ne odstopa bistveno od koncepta, obdržali pa so tudi tipično razmerje med dvema tretjinama karoserije in tretjino steklenih površin, ki je značilno za njihove superšportnike.

Z zunanjo obliko so se v določenih potezah poklonili tako legendarnemu Countachu kot tudi modelu LM002, model pa bo opremljen s platišči dimenzij od 21 do 23 palcev, na katerih bodo nameščene Pirellijeve pnevmatike.

V kabini je prostora za pet potnikov, gumb za zagon pa se nahaja na položaju, tipičnem za znamko – pod rdečim pokrovom na vznožju sredinske konzole. Pred njim je ročica menjalnika, ki jo na levi strani  spremlja izbirnik voznih načinov. Slednji ob običajnih (Strada, Sport, Corsa) ponuja še avanturistično navdahnjene načine: Terra (teren), Sabbia (pesek) in Neve (sneg).

Pod pokrov motorja je italijanska znamka športnih avtomobilov namestila štirilitrski twin-turbo agregat V8, ki  premore 478 kW (650 KM) moči pri 6.000 vrtljajih na minuto ter  850 Nm najvišjega navora, ki je na voljo že pri 2.250 vrtljajih na minuto. Prisilno polnjen agregat je prelomnica za Lamborghini, Urus pa bo ob tem poskrbel še za naslednjo novost v ponudbi, saj bo v naslednjem letu kot prvi od družinskih članov na voljo tudi kot priključni hibrid. Prilagoditev pogonskega sklopa je bila po mnenju proizvajalca nujna, če želijo  pri povišani masi (nekoliko pod 2.200 kg) vozila zagotoviti dinamiko, kot jo pričakujejo uporabniki njihovih avtomobilov.


Urus v številkah: dolžina 5.112 mm, širina (brez ogledal) 2.016 mm, višina 1,638 mm, medosna razdalja 3.003 mm, odmik od tal 158 mm-248 mm (s prilagodljivim zračnim vzmetenjem), prostornina prtljažnika 616 l-1.596 l.


Pogonski agregat je usklajen z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom z aktivnim nadzorom vektorjev navora. V normalnih pogojih sistem poskrbi za prenos 60 odstotkov navora na zadnji par koles, po potrebi pa omogoča takojšen prenos do 70 odstotkov navora na prednji kolesni par za zagotavljanje boljšega oprijema. Po drugi strani lahko za boljši občutek vozne dinamike na zadnji kolesni par prenese do 87 odstotkov navora. Paket dopolnjujejo karbonsko-keramične zavore, prilagodljivo zračno vzmetenje (odmik od podlage 158 mm – 248 mm), sistem aktivne stabilizacije pred prevračanjem in štirikolesno krmiljenje.

Za pospeševanje iz mirovanja do hitrosti 100 km/h vozniško usmerjeni Urus potrebuje 3,6 sekunde, do 200 km/h pa se požene v 12,8 sekundah. Najvišja hitrosti, ki jo doseže, je 305 km/h. Verjetno ni nobeno presenečenje, da se bo Lamborghini z njim odpravil na Nürburgring po nov rekord najhitrejšega športnega terenca, ki ga trenutno še drži Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio s časom 7:51.07.

Prvi primerki Urusa, ki so ga pri znamki označili kot prvo superšportno uporabno vozilo na svetu, bodo kupcem na voljo spomladi naslednje leto. Cene zanj naj bi se v Evropi začele pri dobrih 170.000 evrih, kar pomeni najcenejši vstop med lastnike Lamborghinijev. Znamka verjetno prav zato pričakuje dobre prodajne rezultate, saj bi z napovedanimi 3.500 enotami letno podvojili obstoječo prodajo modelov Huracan in Aventador v preteklem letu.

Avtomobilizem.com (Vir: Lamborghini, Motor Trend. Foto, video: Lamborghini.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Rambo Lambo moderne dobe"


Galaxy
6 leta 4 meseci nazaj

Transformers… Odurno

frgo
6 leta 4 meseci nazaj

so korejci zadnje čase kake dizajnerje odpuščali?

 
Rimac za Ženevo najavlja tektonske premike
PRIMA se je lotila kompaktnih križancev