Poraba 6,8 l/100km Največja hitrost 205 km/h Cena 24.127 eur
Plusi
  • notranja prostornost (prtljažnik)
  • voznikova ergonomija
  • prijetna notranja arhitektura
  • vozne lastnosti
Minusi
  • končna cena testnega vozila
  • brez sistema za mrtve kote pri dani ceni
  • občasno neodziven menjalnik v običajnem režimu (hitrejše speljevanje)

Pravijo, da bi morali biti mali mestni avtomobili čim bolj oblikovno razburljivi, ljubki ter vsaj malce seksapilni. Še posebej zato, ker ima pri nakupu tovrstnih urbanih vozil pogosto glavno besedo nežnejši spol. V tovrstno formulo sicer le stežka uvrstimo Škodino racionalistko latinskega imena, vseeno pa že od samega začetka velja za precejšnjo prodajno uspešnico. Ni vse v erotičnih oblinah, torej! Škodina Fabia je kot tista sošolka, ki je sicer ne boste povabili na maturantski ples, a vam bo vedno pomagala pri domači nalogi.

Šale je konec

Če so bile male Škode (beri: Favorit, Felicia) pred desetletji še predmet posmeha, se je to dodobra spremenilo leta 1999 s prihodom prve generacije modela Fabia. Mala Čehinja je bila namreč poleg Octavije  glasnica nove dobe za znamko iz Mlade Boleslav ter ponudila precejšen odmik od njihovih preteklih izdelkov. In ne le to! Navkljub svoji nerazburljivi zunanji opravi je bila kot celota celo prepričljivejša od prenekaterega tedanjega konkurenta. Spomnite se zgolj na Clio (2. generacija), Peugeot 206 ter celo nič kaj razburljivi Polo (3. generacija).

ŠKODA FABIA 04Škoda je že s prvo verzijo male Fabie ustvarila izjemno korektnega mestnega malčka, ki je navduševal s prostornostjo, racionalnostjo ter vsesplošno uporabnostjo. Še posebej v karavanski različici, ki je bila vedno precejšnja redkost v tem avtomobilskem razredu. Avtomobilski tradicionalist, pri katerem sta imeli praktičnost in funkcionalnost vedno prednost pred modnim lišpom in trendovskimi personalizacijami.

Nova izvedba Fabie, ki se je pojavila na trgu v lanskem letu, ohranja osnovne značilnosti predhodnic, kar vsekakor pomeni tudi to, da je ne boste videvali ravno na izborih najbolj seksi avtomobilov. A je vseeno moč ugotoviti, da je postala nova Fabia, ki sicer sloni na koncernski modularni platformi MQB-A0, vsaj malce bolj mikavna in skladna. Primerjajte jo zgolj z drugo generacijo! Pa četudi zna ponuditi tudi rahlo generične občutke, kar je še najbolj vidno na zadku, kjer bi se lahko brez težav znašel tudi Fordov znak (poglejte novega Focusa).

Kakorkoli že, četrta inkarnacija nekdanje Felicije je postala opazno večja, kar se kristalizira tudi v njeni notranjosti. Tako njen prtljažnik po novem meri kar 380 litrov, s čimer se lahko postavi ob bok celo Volkswagnovemu Golfu. Žal pa Čehi ne nameravajo več proizvajati karavanske različice, kar morda ni ravno najbolj pametna poteza. Mali avtomobili s prostornim prtljažnikom namreč postajajo v teh časih skoraj že tako redki, kot Big Mac sredi Moskve.

Medrazred

Pri Škodi smo od nekdaj tudi že vajeni, da njihovih avtomobilskih modelov ne moremo povsem popredalčkati v posamezen razred, kar je opazno tudi pri Fabiji. Mala Čehinja se namreč s svojimi notranjimi merami sramežljivo približuje razredu višje, a še vedno ponuja opazen odmik od večje Scale. Prebrisano!

ŠKODA FABIA 14Vsekakor pa si nova Fabia zasluži velik aplavz za vzorno urejeno notranjo arhitekturo, ki bi znala biti marsikomu celo všečnejša kot pri njenem »žlahtnejšem« sorodniku (beri: Polo). Malce nerazumljiva je zgolj odločitev Škodinih notranjih dekoraterjev, saj Fabii niso namenili mehkejših plastičnih oplat niti pri najbogatejšem paketu opreme. Hja, pri prvi generaciji izpred dobrih 20 let nismo bili deležni tolikšnega varčevanja. Res pa vse skupaj vsaj malce poživijo posamezni detajli (npr. »oblazinjena« armaturna plošča, napis »Fabia« na straneh pri merilnikih, simpatično bolikovani notranji ročaji, ipd.), ki jih v preteklosti nismo bili vajeni.

A še najbolj navduši s svojimi že poznanimi »Simply Clever« domislicami, ki se izkažejo v praksi za sila uporabne. Pa če gre za skrit dežnik v voznikovih vratih, strgalo za led v pokrovčku rezervoarja, koš za smeti v prednjih vratih, držalo za listke na sprednjem steklu ali zgolj za priročne žepke za mobilne telefone na hrbtiščih zadnjih sedežev. Rešitve, ki jih nudijo v prtljažnem prostoru (razne mreže, predali, kljuke, ipd.), pa bi lahko bili za vzor prenekateremu proizvajalcu. Tudi premijskemu, pri katerih velikokrat ne najdeš niti primernega prostora za steklenico vina.

ŠKODA FABIA 20Doplačilna multimedijska naprava (navigacija Amundsen) z 9,2–palčnim zaslonom na dotik je pregledna, dobro odzivna, a žal brez kakršnegakoli fizičnega gumba (npr. za glasnost). Še vedno pa mi ni jasno, zakaj je potrebno več kot 300-evrsko doplačilo za zadenjsko kamero, ki bi morala biti vsaj pri najvišjem paketu opreme – enako kot radarski tempomat, digitalni merilniki ter sistem zaznave mrtvih kotov – že med serijskimi elementi.

Ne le za upokojence

Če povsem odmislimo najcenejšo osnovno verzijo s 60 KM, ki se bo v večini primerov znašla na parkiriščih mediteranskih rent-a-car podjetij, bo verjetno največ kupcev posegalo po različicah, na katerih se bo bleščala oznaka TSI. Pri čemer bi znala povsem zadoščati že 95-»konjska« opcija, ki je sicer sparjena zgolj s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom (večji hrup na avtocesti), a je dovolj radoživa in delavoljna.

ŠKODA FABIA 28Srednje krepka TSI verzija v ponudbi s 110 KM največje moči (na voljo je še 1,5-litrska s 150 »žrebci«) je resda še živahnejša (cca. sekundo hitrejša v pospeševanju od 0 do 100 km/h), a se v praksi vseeno zdi, da šibkejša povsem zadošča. Okej, močnejša sicer zahteva zgolj 400-evrsko doplačilo, obenem pa menjalniku doda šesto prestavo, na voljo pa je tudi z DSG menjalnikom (še dodatnih 1.600 eur doplačila). Res pa bi lahko bil slednji (v običajnem režimu) malenkost bolj odziven pri hitrejših speljevanjih, kar je še posebej moteče v mestnem vrvežu, ko je potreben kakšen urnejši manever, kar pa zna rešiti preklop v športnejši (S) način. A se pod črto vseeno izkaže z vzornim delovanjem v večini voznih režimov, kar bi moralo zadovoljiti prav vsakega povprečnega voznika Fabie.

Poraba goriva? Lahko bi bila za odtenek nižja, saj je le stežka padla pod 7 litrov/100km.

Med ovinki navduši z zelo uravnoteženim podvozjem, ki predstavlja nekakšen »politično korekten« kompromis med udobjem ter dinamiko. Sam sem si sicer zaželel na trenutek malce bolj športno čvrsto nastavljeno podvozje, zaradi česar bi se z avtom še raje zapodil med ovinke. Vsekakor dovolj dober razlog, da Fabio dobi v roke tudi njihov RS oddelek.

Preprosto jo moraš imeti rad

ŠKODA FABIA 03Čeprav boste s Škodo Fabio le stežka osvojili srca ženskih voznic, ki sicer velikokrat posegajo po avtomobilih tega razreda, to nikakor ne pomeni, da mala Čehinja ne bi zmogla tudi v tej izvedbi nagovarjati kupcev z ostalimi kvalitetami. To je nenazadnje dodobra obvladala že pri prejšnjih generacijah. Okej, malce tudi zato, ker je bila na voljo v izjemno praktični karavanski različici, ki je žal ne bomo več našli v Škodinih salonih.

Kakorkoli že, Fabia je nedvomno eden najbolj korektnih in dovršenih predstavnikov svojega segmenta, v marsikaterem elementu celo bolj prepričljiva od svojega najbližjega sorodstva (beri: Volkswagen Polo). Res pa se to kaže tudi pri sami ceni, ki ni prav nič nižja od tiste, ki jo najdemo na Volkswagnovem ceniku. A tega smo od Škode v zadnjem času tako ali tako že vajeni, pri čemer bi položaj znala vsaj malce omiliti kakšna vselej prisotna »Easy« akcija.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

  • Pogonski sklop
    Čeprav bi znala že osnovna litrska motorizacija TSI s 95 KM največje moči zadovoljiti širok spekter voznikov Fabie, pa je ob zgolj 4 stotakih doplačila vredno razmisliti tudi o močnejši opciji, ki je sparjena s 6-stopenjskim menjalnikom. DSG menjalnik je korekten, le med hitrejšimi speljevanji zna biti v običajnem režimu malce preveč obotavljajoč.
    9
  • Notranjost
    Všečno krojena notranja arhitektura s posameznimi oblikovnimi detajli, ki jih nismo ravno vajeni od tako konzervativne znamke (npr. napis Fabia pri merilnikih). Izjemno prostoren prtljažnik za ta razred ter že poznane »Simply Clever« rešitve, ki so v praksi zelo uporabne.
    10
  • Opremljenost
    Kdor želi kolikor toliko korektno opremljeno Fabio, mora nujno pogledovati k najdražjemu opremskemu paketu Style. Kljub temu pa je potrebno še vedno razpreti denarnico za posamezne pripomočke, ki bi se lahko znašli že med serijsko opremo (npr. zadenjska kamera, radarski tempomat).
    9
  • Vozne lastnosti
    Vozniško zelo prijeten avtomobil, ki se lahko postavi ob bok tudi kakšnemu predstavniku C segmenta. Uravnoteženo podvozje, ki je sicer bolj na strani udobja, verjetno ne bo najbolj povšeči dinamičnim dušam.
    9
  • Gospodarnost
    V teh časih smo se že navadili, da se osnovno opremljene Škode ponašajo z mikavno ceno, ki pa kaj hitro razvodeni ob nekaterih (samoumevnih) doplačilih. Ne najbolj nizka poraba goriva.
    6
  • Zmogljivost
    S tako motorizirano Fabio sicer ne boste doživljali kakšne vozniške ekstaze, a se povsem solidno odreže tudi med hitrejšimi avtocestnimi vožnjami.
    8
  • Sklep
    Mali mestni avtomobili imajo v teh »skrižanih« časih precej težje delo kot pred leti, kar pa nikakor ne pomeni, da nova generacija Fabie ne bo našla svojega prostora pod soncem. Pa četudi se (vsaj zaenkrat) še ne ponaša s kakršnokoli elektrificirano pomočjo. Vseeno bi znala nekaj racionalnih kupcev izgubiti zaradi odsotnosti karavanske verzije v ponudbi.
    8.5

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 13.695
cena testnega vozila (€) 24.127
dolžina × širina × višina (mm) 4.108 x 1.780 x 1.459
dovoljena masa vozila (kg) 1.583
emisija CO2 (g/km) 124-136 (WLTP)
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 999
masa praznega vozila (kg) 1.187
medosna razdalja (mm) 2.564
menjalnik/pogon 7-stopenjski dvosklopčni menjalnik / spredaj
največja hitrost (km/h) 205
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 81/110 pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 200 pri 2.000-3.000
namestitev motorja spredaj prečno
obračalni krog (m) 10,7
osnovna cena vozila (€) 19.412
pnevmatike 215/45 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,47-5,99 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 9,6
prostornina posode za gorivo (l) 40
prostornina prtljažnika (l) 380-1.190
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

16 komentarjev za "Preprosto simpatična"


muc396
2 leta 11 dni nazaj

Iz te draginje zna splavati še kakšna nizkocenovna znamka ala Dacia. In slednja bo imela še več kupcev, če le ne bodo šli po isti poti kot Škoda. Vendarle narod rabi prevoz, ne igračk ali prestiža v majhnih škatlicah.

spaceone
2 leta 11 dni nazaj

A bomo počakali na kitajce? 🙂

cc09
2 leta 12 dni nazaj

Teh cen res ni več sploh kaj komentirat. Pred 3 leti smo kupovali v tem razredu, takrat se je fabia oglaševala za 9900, res tiste najbrž nihče ni kupil, ker je imela 60 konjev, ampak nova za 13600 jih ima menda tudi. Za 13 jurjev se je pa dobilo 95 do 110 konjev, fabia, clio, i20, polo, vsi so bili tu nekje, s čist vredu opremo za ta razred.

Ne zavidam tistim, ki “morajo” zdaj kupit drug avto. Jaz ga ne bi, če ne bi bilo res absolutno nujno.

2 leta 13 dni nazaj

Zanimivo je pogledati za nazaj teste teh malčkov.

VAG grupa:
Fabia 1.0 TSI DSG Style 24.127€
Polo 1.0 TSI DSG Style 23.000€
Ibiza 1.0 TSI DSG FR 25.250€

In francosko-romunska naveza:
Clio 1.0 TCe 90 I Feel Slovenia 18.990€
Sandero 1.0 TCe 90 Comfort 14.190€

Glede na to, da je z izjemo enega testa vse ostale naredila ista oseba, bi bilo zanimivo slišati njegovo mnenje (npr. če je VAG trojček vreden te razlike, kateri se mu zdi bestbuy (cena in kaj avto dejansko nudi), ….). Je pa res, da avti niso povsem primerljivi (oprema, menjalnik, deloma motor).

2 leta 11 dni nazaj

Po mestnih ulicah se najbolj udobno, poskočno in varčno premika Yaris Hybrid.

Bucko99
2 leta 11 dni nazaj

Za mesto je EV, Hibrid ali pa kolo

xxl
2 leta 13 dni nazaj

Dobra izbira.

umilave1
2 leta 13 dni nazaj

Dokončno je jasno, da se bo potrebno malo spustiti z neba in v primeru nakupa novih vozil spet izbirati bolj osnovne različice. Ker, roko na srce, 11.000€ cenovnega razpona med najmanj in najbolj naloženim modelom Fabie, sploh upoštevaje praktično enak, zgolj bencinski motor, je tole postalo že groteska. 2 leti nazaj si recimo za to ceno dobil že srednje, precej spodobno opremljen Karoq (bencin+ročni m.).

2 leta 13 dni nazaj

Upam! Potem se bodo vrnili zlati časi, ko so bili sami fički in 100-jadini po cesti. To je bil užitek pri vožnji, ko noben ”ni šel nikamor”.

chad
2 leta 13 dni nazaj

Meni se zdi šele ta model všečen, da ni štorast za videt. Vzel bi osnovnega za 13k, pa recimo še doplačilo bluetooth in klima, če je sicer ni, čisto dovolj

 
Nissanov prototipni obrat za izdelavo baterij z elektrolitom v trdnem stanju
Spomladanska PRIMA: v gneči malih mestnih avtomobilov