Novice

Apple je zaščitil navigacijski sistem za samovozeče avtomobile

Pri podjetju Apple so se morda odpovedali načrtom za lasten samovozeči avtomobil, a najnovejša patentna prijava daje vedeti, da tekme v avtonomni vožnji ne nameravajo spremljati z obrobja.

CNBC je v preteklem tednu poročal, da je tehnologijski velikan zaščitil idejo navigacijskega sistema v samovozečih avtomobilih. Projekt naj bi bil v teku od leta 2015 ter naj bi poenostavil sistem usmerjanja avtonomnih vozil. Slednji se trenutno zanašajo na statične informacije (kot je na primer kartografija, ki jo je potrebno neprestano posodabljati), nadgrajene z vgrajenimi senzorji, ki so vozilu v pomoč pri prepoznavanju informacij v realnem času, ob minimiziranju zmogljivosti procesorja, potrebnih za obdelavo podatkov.

Applov avtonomni navigacijski sistem je drugačen v smislu, da naj bi računalniški model predvideval poti z upoštevanjem vgrajenih senzorjev in procesorjev. Usmerjanje naj bi potekalo neodvisno od zunanjih virov podatkov ali navigacijskih podatkov, predhodno lokalno shranjenih v vozilu.

Poenostavitve usmerjanja sta se v skupnem projektu lansko leto lotila tudi Mobileye in HERE z razvojem HD kartografije za samovozeče avtomobile, ki naj bi slednjim preskrbela bistveno več informacij, kot jih lahko zagotovijo senzorji.

Usmeritev podjetja v programsko opremo in tehnologije, povezane s samovozečimi avtomobili, prihaja za opustitvijo programa Titan za razvoj lastnega avtomobila.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Trend. Foto: Avtomobilizem.com.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Musk pripravlja Teslo Roadster za let v vesolje
Volvo načrtuje za električne modele vsaj dve velikosti baterij