Novice

Število novih elektrificiranih avtomobilov prvič preseglo dizelske

Pretekli mesec je število novo registriranih električnih in hibridnih avtomobilov v Evropi prvič preseglo število prvih registracij dizelskih vozil.

Po podatkih, ki so jih zbrali pri podjetju Jato Dynamics, je bilo v letošnjem septembru v Evropi število prvih registracij električnih, priključno-hibridnih in hibridnih vozil prvič v zgodovini večje od števila registracij vozil z dizelskim motorjem. Glede na predstavljene podatke naj bi se povpraševanje po avtomobilih z bencinskim ali dizelskim pogonom drastično zmanjšalo v primerjavi z istim obdobjem preteklega leta.

Prodaja bencinskih avtomobilov je v preteklem mesecu predstavljala 47 odstotkov celotne prodaje (september 2019 – 59 odstotkov), medtem ko so dizelski avtomobili dosegli malo manj kot četrtinski delež vseh prodanih vozil v tem obdobju. V nasprotju s klasično gnanimi avtomobili pa je prodaja tako ali drugače elektrificiranih avtomobilov narasla na dobrih 25 odstotkov celotne prodaje. S 327.800 prodanimi enotami je prvič presegla število prodanih dizelskih vozil in več kot dvakrat presegla prodajo tovrstnih vozil v septembru lanskega leta.

Felipe Munoz, analitik pri podjetju Jato Dynamics, je ob predstavljenih podatkih poudaril, da se je končno pričel pričakovani preobrat k elektrifikaciji, ter da so ob vseh ukrepih in spodbudah tudi uporabniki pripravljeni na sprejemanje novih tehnologij.

Na vrhu znamk z največjo prodajo elektrificiranih vozil še naprej kraljuje Toyota, občutno rast pa so dosegli pri skupini Volkswagen, saj so se zavihteli na drugo mesto s 40.300 prodanimi elektrificiranimi modeli. Novi ID.3 se je v kategoriji baterijsko električnih vozil uvrstil na tretje mesto, takoj za Renaultovim modelom Zoe, Teslin model 3 pa še naprej ostaja na prvem mestu.

Vrh lestvice prodanih avtomobilov še naprej zaseda razred športnih križancev, ki z modeli Renault Captur, Peugeot 2008 in Ford Puma obsega dobrih 41 odstotkov celotnega evropskega trga v letošnjem septembru. Kljub temu je lovorika največjega števila prodanih enot pripadla Volkswagnovemu modelu Golf (28.731 prodanih enot), ki mu tesno za petami sledi Opel Corsa s 26.269 prodanimi primerki.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Jato Dynamics. Grafika: Jato Dynamics, Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Število novih elektrificiranih avtomobilov prvič preseglo dizelske"


Tattoo-
3 leta 5 meseci nazaj

Ključna beseda, ki pa ste jo pa pri tej udarni novici spregledali…mild Hybrid! JATO Dynamics med elektrificirana vozila šteje tudi mehke hibride in zato graf izgleda tako impozantno (popačen)! Brez mehkih hibridov je deleže še vedno krepko na strani klasičnih bencinskih / dizelskih motorjev!

Ivan36
3 leta 5 meseci nazaj

ITAK, če ga pa tlačijo v vse kategorije vozil! 48V je med sklopko in motorjem za lažji zagon tistih pošastnih V8, hehe.

xxl
3 leta 5 meseci nazaj

Dokler politika ne naredi temu konec.

 
Bugatti Bolide je ekstremni koncept dirkalnika s 1.850 KM
SSC bo zaradi dvomov ponovil Tuatarin naskok na hitrostni rekord