Novice

Toyota preizkuša brezžični sistem polnjenja

Toyota Motor Corporation (TMC) je objavila, da s koncem februarja v prefekturi Aichi začenja s preizkušanjem novorazvitega sistema brezžičnega polnjenja baterij za vozila z električnim pogonom in priključne hibride.

Nov sistem lahko polni parkirano vozilo, nameščeno nad tuljavo na tleh, kar naredi polnjenje lažje in bolj priročno.

Brezžičen polnilni sistem uporablja tehnologijo magnetne resonance, ki prenaša elektriko z izkoriščanjem razlik v intenziteti magnetnega polja med tuljavo na tleh, ki oddaja, ter tuljavo v vozilu, ki sprejema energijo. Sistem lahko zmanjša padce v učinkovitosti prenosa električne energije, ki bi bili povzročeni z nenatančno postavitvijo ali razliko v višini med obema tuljavama. Obenem naj bi imel minimalno elektromagnetno interferenco z bližnjo opremo, tuljava na tleh pa je zasnovana dovolj robustno, da prenese vozilo, ki vozi čeznjo.

Za optimalen položaj polnjenja je pomembno, kako je voznik parkiral vozilo, zato je Toyota obenem pripravila novo asistenčno funkcijo parkiranja, ki kaže namestitev tuljave na parkirnem mestu.

Verifikacijski preizkus bo zajemal tri priključne hibride voznikov, ki živijo v prefekturi Aichi, ter naj bi predvidoma trajal eno leto. Preverjali naj bi tako zadovoljstvo uporabnikov ter preprostost uporabe kot tudi stopnje slabe nameščenosti in delovanje sistema polnjenja s podatki o frekvenci polnjenja ter uporabi prednastavljenega časa polnjenja.

Rezultati bodo osnova za nadaljnji razvoj tehnologije s končnim ciljem komercializacije. Pri Toyoti so prepričani, da bo tržno plasiranje sistema pomagalo pri pospeševanju uporabe električnih vozil, kar bo naredilo mobilnost bolj okolju prijazno ter lažje uporabno.

Glavne specifikacije sistema brezžičnega polnjenja:

  • metoda polnjenja: magnetna resonanca
  • frekvenca: 85 kHz
  • vhodna napetost: AC 200 V
  • moč polnjenja: 2 kW
  • čas polnjenja: ca 90 min

Avtomobilizem.com (Vir, foto: Toyota)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
BMW na 84. mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi
Svetovni avto leta bo …