Novice

Toyota z novimi vlaganji na področju avtonomnih tehnologij

V kitajsko zagonsko podjetje Pony.ai, ki se ukvarja z razvojem tehnologij samodejne vožnje, so pri Toyoti vložili 400 milijonov ameriških dolarjev.

Predstavniki podjetja Pony.ai, ki ga je leta 2016 ustanovila skupina bivših vodilnih mož iz kitajskega spletnega velikana Baidu, naj bi objavili, da so v zadnjem krogu zbiranja sredstev zbrali 462 milijonov dolarjev (428 milijonov evrov) svežih sredstev. Od tega naj bi Toyota prispevala dobršen del sredstev v višini 400 milijonov dolarjev (370 milijonov evrov), Pony.ai pa naj bi s skupno zbranimi sredstvi v vrednosti treh milijard dolarjev postalo podjetje z najvišjo vrednostjo v primerjavi z ostalimi podjetji s področja Kitajske, ki se ukvarjajo z razvojem avtonomnih tehnologij.

Pony.ai trenutno že preizkuša prototipe avtonomnih vozil, testiranja pa potekajo na območjih mest Peking in Guangzhou na Kitajskem ter v Kaliforniji, na območjih mest Irvine in San Francisco. Njihovi prototipi med drugim sodelujejo tudi v sklopu testne ponudbe storitev mobilnosti na omejenih območjih, v vozilih pa je iz varnostnih razlogov še naprej prisoten tudi voznik.

Poleg finančnega vložka v podjetje Pony.ai je Toyota skupaj z dobaviteljem komponent za avtomobilsko industrijo Denso pred dobrim letom vložila 667 milijonov dolarjev (618 milijonov evrov) v podjetje Uber ATG, oddelek podjetja Uber, ki se ukvarja z razvojem avtonomnih tehnologij, obenem pa je Toyota tudi eden od soustanoviteljev podjetja Monet, ki je prav tako že v fazi preizkusov avtonomnih sistemov v avtomobilih.

Kljub na videz previdnejšemu pristopu na področju avtonomnih tehnologij Toyota z lastnim razvojem ne zaostaja za tekmeci, saj so že pripravili svoj sistem za podporo samodejni vožnji, ki ga nameravajo predstaviti letos v sklopu olimpijskih iger v Tokiu. Prvi avtomobil z vgrajeno tovrstno tehnologijo nameravajo pri Toyoti predstaviti proti koncu letošnjega leta, nastajal pa naj bi pod okriljem njihove prestižne znamke Lexus.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Pony.ai.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Dobrodošla prenova modela Hyundai i30
Volkswagnova hitra trojica premierno v Ženevi