Novice

Volkswagnova hitra trojica premierno v Ženevi

Na avtomobilskem salonu v Ženevi bo Volkswagen prihodnji teden premierno predstavil tri nove športno orientirane različice modela Golf.

Golf GTI, Golf GTD in Golf GTE so novi predstavniki Volkswagnove športne družine in kljub pripadnosti isti vrsti (beri: modelu Golf) predstavljajo različne značaje, njihov skupni imenovalec pa ostaja športnost ter nadpovprečne zmogljivosti.

Golf GTI tudi po 44 letih od predstavitve prve generacije predstavlja športno ikono znamke, ki v osmi generaciji, kljub digitalizaciji in povezanosti v skladu s sodobnimi trendi, še naprej ostaja predvsem športno naravnan avtomobil. Poganja ga 2,0-litrski agregat, ki ob pomoči turbine razvije 180 kW (245 KM) moči in 370 Nm navora ter standardno prihaja v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, opcijsko pa ga bo moč naročiti tudi s 7-stopenjskim samodejnim menjalnikom DSG.

Tudi Golf GTD se lahko pohvali s podobnim statusom ikone že od njegove uvedbe leta 1982, ko so ga predstavili kot športnika na dolge razdalje. Dizelski 2,0 TDI v tem modelu ponuja 147 kW (200 KM) in 400 Nm navora, ki so na voljo že pri nizkih vrtljajih, ter  je v tem modelu že serijsko povezan s 7-stopenjskim samodejnim menjalnikom DSG. Čistejši izpuh zagotavljata dva katalizatorja s tehnologijo SCR (Selective Catalytic Reduction), ki s pomočjo dodatka AdBlue znatno zmanjšata izpuste dušikovih oksidov v primerjavi s predhodnikom.

Novi Golf GTE je zasnovan v duhu prihodnosti, saj prihaja s priključno hibridnim pogonskim sklopom in predstavlja vpogled v elektrificirano ponudbo mobilnosti znamke. Pogonski sklop sestavljata bencinski TSI s 110 kW (150 KM) in električni motor s 85 kW (115 KM), kar zadostuje za skupno sistemsko moč 180 kW (245 KM) in 400 Nm navora, ki se preko 6-stopenjskega samodejnega menjalnika DSG prenašata na podlago. Litij-ionska baterija s kapaciteto 13 kWh naj bi zadostovala za do 60 km čiste električne vožnje vse do hitrosti 130 km/h. Povečan električni doseg v primerjavi s predhodnikom omogoča večja kapaciteta baterije ter izboljšane aerodinamične lastnosti novega modela.

Podoba vseh treh športnih modelov Golfa izraža določeno karizmo, poudarjeno predvsem s spremembami sprednjega dela in zasnovo prednjih žarometov, medtem ko barvne nianse dodatkov ter barva oznak (GTI – rdeča, GTD – srebrna in GTE – modra) že na prvi pogled razkrijejo, za kateri model gre. 

Avtomobilizem.com  (Vir in foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Volkswagnova hitra trojica premierno v Ženevi"


jack86
7 meseci 26 dni nazaj

Živ dolgčas. Le meglenke so izvirna kopija Renault RS oddelka 🙂

7 meseci 26 dni nazaj

blasfemija! kako ti lahko pade na pamet, da bi GTI pobral idejo od plebejskega renoja!?

 
Toyota z novimi vlaganji na področju avtonomnih tehnologij
Nova Octavia RS iV bo osrednji element na Škodinem razstavnem prostoru v Ženevi