Novice

Uradni dogovor Forda in Volkswagna

Predstavniki obeh avtomobilskih proizvajalcev so podpisali sporazum o sodelovanju na področju lahkih gospodarskih vozil, elektrifikacije in sistemov avtonomne vožnje.

Podjetji sta v preteklosti že sklenili vrsto dogovorov, ki sta jih sedaj še uradno potrdili s sporazumom. Partnerstvo naj bi jim omogočilo ostati v toku z razvijajočimi potrebami njihovih strank v Evropi in ostalih regijah na področju lahkih gospodarskih vozil, poltovornjakov in električnih vozil. Sodelovanje naj bi obema podjetjema prineslo občutne prihranke stroškov razvoja, saj ocenjujejo, da bi skupno lahko prihranili 885 milijonov evrov, ter omogočilo uresničitev sprejetih strategij za prihodnost.

V sklopu sodelovanja naj bi Ford prevzel vodilno vlogo pri razvoju novega poltovornjaka srednje velikosti, ki naj bi ga pri Volkswagnu tržili pod imenom Amarok, z njegovo prodajo pa naj bi pričeli v letu 2022. Predvidevajo tudi okrepitev sodelovanja na področju lahkih gospodarskih vozil, kjer naj bi že s prihodnjim letom Ford pričel ponujati nov model mestnega dostavnika Ford Transit Connect, narejenega na osnovi nove generacije modela Volkswagen Caddy, medtem ko naj bi sami razvili kombinirano vozilo za prevoz tovora z nosilnostjo ene tone, ki bi nasledilo aktualne modele Ford Transit in Volkswagen Transporter. Načrtovana prodaja zgoraj omenjenih modelov naj bi dosegla 8 milijonov enot tekom njihovega življenjskega cikla.

Na področju elektrifikacije naj bi Volkswagen Fordu omogočil uporabo modularne platforme MEB, na osnovi katere naj bi pri Fordu proizvedli 600.000 električnih vozil. Po besedah predstavnikov  ameriškega podjetja naj bi se njihovi električni modeli kljub uporabi obstoječe platforme znatno razlikovali od Volkswagnovih, razvoj pa naj bi potekal v Evropskem sedežu znamke v Nemčiji. S pomočjo palete električnih modelov naj bi dosegli tudi skladnost s predpisi Evropske unije v zvezi z izpusti CO2.

Implementacija in razvoj avtonomnih tehnologij naj bi potekala s pomočjo avtonomnih sistemov podjetja Argo AI, v katerem si obe podjetji lastita delež. Ta obema omogoča uporabo avtonomnih tehnologij v globalnem merilu.

Sklenjeno partnerstvo zaenkrat ne zajema kakršnihkoli kapitalskih povezav in sprememb lastniških deležev obeh podjetij, ki še naprej ostajata tržna konkurenta.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Volkswagen. Grafika: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kmalu prihaja Citroënov novi električni križanec ë-C4
Peugeot je digitaliziral i-Cockpit v 308