Novice

Kitajska vlada je BYD namenila 3,4 milijarde evrov, da si pokori konkurenco

BYD je v preteklih letih prejel vsaj 3,4 milijarde evrov neposredne državne pomoči, ki mu je pomagala pri nadaljnjemu razvoju električnih vozil in drugih tehnologij ter znamko v tehnološkem smislu postavila pred tekmece.

Leta 2020 je BYD s strani kitajske vlade prejel 220 milijonov evrov pomoči, dve leti kasneje je vrednost pomoči narasla že na 2,1 milijarde evrov so zapisali pri Kiel, nemškem inštitutu za svetovno gospodarstvo. V poročilu so še zapisali, da BYD obenem pridobiva tudi precejšnjo podporo za lokalno proizvodnjo baterij in olajšave za kupce njihovih modelov. Skupaj so tako dobili vsaj 3,4 milijarde evrov pomoči, če ne več. S tem so še dodatno potrdili izsledke Evropske komisije, ki je odprla preiskavo glede kitajskih proizvajalcev in njihovega neupravičenega pridobivanja državnih finančnih sredstev.

Pospešujejo razvoj električnih vozil

Olajšave, ki jih je dobil BYD so “kitajskim podjetjem omogočile hitro rast, prevlado na kitajskem trgu in lažjo širitevGalaxy-L7_02 na trge Evropske unije,” so zapisali pri inštitutu, ki svetuje tudi nemški vladi. Evropska unija je pod vse večjim pritiskom, številni pa jih pozivajo k ponovnemu uravnoteženju trgovine s Kitajsko. Države, vključno s Francijo, opozarjajo na gospodarsko grožnjo zaradi prenasičenosti kitajskih izdelkov, ki preplavljajo trg.

BYD, Nio in Geely se po rasti na Kitajskem širijo v Evropo, kjer zahodni proizvajalci, vključno s Teslo in Volkswagnom, izgubljajo tržni delež v hudi cenovni vojni. Skoraj vsa kitajska podjetja, ki kotirajo na borzi, so leta 2022 prejela neposredno pomoč, so še zapisali pri inštitutu Kiel.Pomoč industriji na Kitajskem naj bi bila po njihovih navedbah vsaj tri- do štirikrat višja kot v velikih državah Evropske unije in OECD.

Kitajci zanikajo vpletanje

Nio-CATL-AllianceNa začetku meseca so pri Evropski komisiji sporočili, da bo preiskava trajala še nekaj mesecev, a so že zdaj zbrali oprijemljive izsledke, ki obremenjujejo kitajsko vlado glede nedovoljenega financiranja industrije. Zaradi tega nameravajo že v prihodnjih nekaj mesecih oziroma do poletja uveste dodatne retroaktivne dajatve na baterijsko-električne modele, ki so v Evropsko unijo pripeljani s Kitajske.

Kitajska je uvedbo dodatnih tarif označila za protekcionistično. Trdijo, da njihovi proizvajalci avtomobilov zmagujejo v dirki električnih vozil zaradi vrhunskih izdelkov. Kitajski proizvajalci električnih vozil se zanašajo na “stalne tehnološke inovacije” in napredne lokalne dobavne verige namesto na vlado, je v nedeljo v Parizu povedal kitajski minister za trgovino Wang Wentao.

Avtomobilizem.com (Vir: Europe Autonews. Foto: BYD.)

Mnenja uporabnikov

13 komentarjev za "Kitajska vlada je BYD namenila 3,4 milijarde evrov, da si pokori konkurenco"


1 mesec 3 dni nazaj

Meni je to normalno, da država pomaga svojim podjetjem. Na žalost imamo v EU (tudi državno) oblast, ki razmišlja, da je potrebno kaznovat dobre in uspešne gospodarstvenike, metat polena pod noge.
EU je po recesiji 2008 zelo dobro okrevala. Zadnjih 5-10 let pa smo padli v globoko brezno. Preveč je takšnih, ki radi skačejo v prazni bazen.
Mi smo raje dali par milijončkov za Magno in brez enega samega proizvedenega avta.

Avte si bomo kupovali glede na finančne zmožnosti, dokler si še bomo lahko. Ne boš gledal koliko je zraven subvencij.

drugmirko
1 mesec 3 dni nazaj

hjah…. normalne države za take primere uvedejo carine!
in načeloma prodaja evropskih proizvajalcev na kitajskem kar precej strmo upada…. nekaj zaradi tega ker so njihovi domači proizvodi napredovali v čist vsakem pogledu, nekaj (po moje veliko več) pa zaradi tega, ker kitajci, za razliko od ohrnih evropejcev, raje kupijo domač proizvod! ker je njihov in ker s tem dajejo delo, zaposlitve in razcvet svojim proizvajalcem! in če smo čisto iskreni, nas in našega, evropskega tržišča v bistvu niti ne rabijo, saj jih je doma skoraj za “dve evrope”….

btw…. danes sem od blizu prvič v živo vidu BYD Seal….. lahko nas je vse skupej, še posebej pa kompletno evropsko avtomobilsko industrijo, precej strah! ker… avto zgleda tako rekoč “Porsche Taycan” dobro!!!! neprimerno boljše kot na fotografijah, pa že na njih je zgledal doboro! tisti “mehurji” Volkswagnove iD serije (za isti ali celo precej več denarja) pa proti njemu prav “pocensko ubogo”…. in BYD sploh ni kakšna posebna ekskluziva med kitajskimi proizvajalci!
in ko bo “šla” naša industrija, bo za njo “šel” tudi naš standard….

1 mesec 2 dni nazaj

Lej, imam sp. Imam nekaj strojev Slovenskih, čeprav so dražji z primerljivimi tujimi.
Do sedaj še me ni niti ena stranka vprašala koliko imam domačih strojev, koliko uporabljam domače surovine, koliko sem prejel pomoči države, … Zanima jih samo cena. 2-3% preveč in že nisi več zanimiv
Jaz živim v realnem svetu, pravljice so za lahko noč.

Si ti pripravljen za popolnoma enak avto (mogoče še celo slabši) plačati 5.000-10.000€ več samo zato, ker je EU ali SLO porekla?

Z dodatnim carinjenjem si samo končnega kupca udaril po žepu. Sam sebe.
Potem pa oni butli razpolagajo z mojim denarjem. Saj lahko vsak vidi kako delajo z denarjem.

drugmirko
1 mesec 2 dni nazaj

sem, če je na avtomobilu primerljive kvalitete in karakteristik podobna cena (pa četudi zarad tega ker so jo kitajcu nabili s carino)…. definitivno raje kupim evropski avto!
tudi v samopstrežni raje kupim naš produkt kot pa tujega in, na koncu koncev, tudi Hofer ni velik in močan trgovec zaradi kakšnega “pretiranega altruizma” do kupcev z nizkimi cenami ampak zato, ker Nemec ne bo šel po špeceraj v enako diskontarski Eurospin!

1 mesec 1 dan nazaj

Če sta avta enaka/primerljiva po kvaliteti in ceni, potem sploh ni vprašanje katerega vzet. Ampak moje vprašanje je bilo povsem drugače postavljeno.

Ali malo drugačen primer, ker ne razumeš mojega bistva:
– mehanik AA uporablja Kitajsko orodje in računa za redni servis 450€
– mehanik BB je oddaljen 100 metrov, uporablja SLO orodje in računa 480€
Oba sta enako sposobna, enako olje, … razlika je samo v orodju, ki ga uporabljata za servisiranje.
Kateremu mehaniku boš peljal?
99,9% ljudi boli kur… s kakšnim orodjm šraufa, samo da je cenejše.

Danes se že veliko elektronike in majnših zadev naroči preko spleta direktno iz Kitajske. Kaj ti koristi nabijanje carin v višave?

Glede Nemcev se prekleto motiš. Nemec bo v isti trgovini raje kupil uvoženo pivo, ker je za 5 centov cenejšo. Tako so se Nemci obnašali že pred leti, ko še ni bilo krize. Imam nekaj žlahte tam zgoraj že več kot 50 let, poznam njihov sistem. Res je da so pri avtomobilih in podobnih velikih vložkih bolj naklonjeni domačim proizvodom.
Tudi sam grem nekajkrat po špecerijo v Itlijo, čeprav nisem doma blizu meje.
Da ne bo mislil, da sem kakšna izjema.Na parkirišču je običajno vsaj polovica SLO registerskih. LJ, CE, NM, KR, MB, …

1 mesec 3 dni nazaj

Renault je dobil vsaj 5 miljard posojil za katere jamči Francija, milijardo (,točen znesek ni znan) državnih subvencij in milijone drugih subvencij.. Brez državne pomoči ga verjetno nebo več bilo in ni edini EU proizvajalec z istimi problemi. Kitajci so nas ujeli in prehiteli, moj naslednji bo verjetno kitajc

drugmirko
1 mesec 3 dni nazaj

a, ja…. seveda so nas prehiteli! ker so drugačna kultura, ki je trenutno v vzponu, medtem ko je naš tip “civilizacije” pa vse bolj v zatonu… žal!
samo poglej Xiaomi…. še “pet let” nazaj so bili proizvajalci pocenskih telefonov, danes pa imajo razvit sodoben avto, katerega izdelujejo v tovarni, ki je sposobna naredit en avto na VSAKIH 76 SEKUND!!! v njej pa je zaposleno SAMO 20 zaposlenih!!!! in mi bi tekmovali z njimi? heh…v čem le? forumskem pametovanju morda?

1 mesec 2 dni nazaj

Koliko sem razumel Xiaomi še ne proizvaja. Trenutno je to samo pravljica. Sliši se lepo.
Ko se en robot ustavi, stoji vse. Tistih 20 delavcev skače okoli robota kot zmešani. Tistih 76 sekund se zelo hitro spremeni 100 ali 150. Kar je še vedno impresivno.

drugmirko
1 mesec 3 dni nazaj

Renault je državna firma…. to bi lahko gledali tudi kot, da je lastnik vložil lastna sredstva v svoje podjetje…. vsaj do neke mere.

srcnik
1 mesec 3 dni nazaj

Pa še to, byd je ustvaril za 80 miljard prihodkov lani, medtem ko se piše, da je od 2020 (torej v roku štirih let) prejel 3,4 miljarde… Torej manj kot miljardo na leto, kar nanese komaj dober procent njihovih prihodkov, kar je pljunek v morje… Piše se pa kot, da jim da država 50 miljard vsako leto…

srcnik
1 mesec 3 dni nazaj

Ja in, revoz je dobil verjetno že tudi preko 100 miljonov subvencij, pa ni kančka razvoja novih modelov tam. To evropska komisija fura propagando, da bodo lahko “naši” držali nabite cene, pa si talali miljonske nagrade… Nastadali bomo pa potrošniki, ker ne bo konkurence…

xxl
1 mesec 3 dni nazaj

Zakaj pa ne bi država pomagala? Saj naši podjetniki tudi to zahtevajo in pričakujejo od svojih državah. Torej?

 
V Ljubljani odprli delavnico za servis litij-ionskih baterij
Nemške politične igrice: prometni minister grozi s prepovedjo vožnje med vikendi