Novice

Zabaven dizajn še ni mrtev, dokaz je Fiat Grande Panda

Grande Panda, retro oblikovan mestni križanec, ne pošilja v pokoj trenutne generacije Pande, temveč je nov model v Fiatovi ponudbi.

Panda bo v prodajnih salonih vztrajala vse do leta 2027, šestnajst let po začetku prodaje trenutne generacije. A že oznaka Grande pove veliko. Gre za 3,99 metra dolg avtomobil, ki je 33 centimetrov daljši od aktualne Pande. Dimenzijsko je zelo podoben novi generaciji modela Citroën C3 (razlika je 2,5 centimetra v prid C3).

Oblikovno posebna

Grande Panda sloni na Stellantisovi arhitekturi Smart Car Platform, posledično bo na voljo z električnim in hibridnim pogonom. A je Grande Panda več kot le nadgradnja Pande, gre za prvi Stellantisov globalni model, ki bo naprodaj v Evropi, Bližnjem vzhodu, Afriki in kasneje še na drugih mednarodnih trgih. Do leta 2027 naj bi Stellantis vsako leto razkril nov globalni model.

Oblikovalci so si tokrat dali duška in retro oblikovanjefiat-grande-panda-2024 (4) ponesli na višji nivo. Veliko je skritih oblikovnih rešitev, kot črka X v sprednjih in zadnjih žarometih LED, vse skupaj pa nadgradi izrazito škatlasta karoserija. Ker gre za križanca, ne manjkajo plastične obrobe blatnikov, strešne letve in nekoliko višji odmik od tal. Pri Fiatu zaenkrat še niso pokazali potniške kabine, a pravijo, da je dovolj prostorna za pet potnikov in namenjena urbanim družinam.

Proizvodnja modela bo potekala v srbski tovarni v Kragujevcu, a za zdaj časovnega prihoda na trg pri Fiatu še niso potrdili. Bo pa vse od začetka na voljo v električni ali hibridni različici. Tudi tukaj še nimamo uradnih podatkov, zelo verjetno pa bodo pogoni identični tistim v Citroënu ë-C3 in C3. Vstopni motor bo 1,2-litrski bencinski blagohibridni trivaljnik s 75 kilovati in 6-stopenjskim samodejnim dvosklopčnim menjalnikom. Električni pogon bo sestavljen iz elektromotorja s 83 kilovati in baterije (litij-železo-fosfat) z zmogljivostjo 44 kilovatnih ur. Doseg z enim polnjenjem bo omejen na približno 320 kilometrov.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Fiat.)

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Zabaven dizajn še ni mrtev, dokaz je Fiat Grande Panda"


drugmirko
1 mesec 5 dni nazaj

hja… kljub vsemu oblikovalskemu trudu se še vedno vidi, da gre le za preoblečen novi C3!
ampak, moram reči, da je – tako kot pri “preoblačenju” Amija v Topolino – Fiatova “preoblekica” zelo uspešna! avto zgleda moderno in je istočasno oblikovno lep poklon originalni, prvi verziji Pande.
bi se znalo zgodit, da se bo prodajal boljše od Citroenovega originala, ampak… če smo pri Stellantisu obsojeni na kopico klonov, potem moram reči, da je takšno kloniranje kot pri dvojcu C3/Grande Panda in 2008/Avenger, kjer 97.5% ljudi ne bo pogruntalo, da gre v bistvu za enak avto, veliko boljše, kot pa direktno kloniranje tipa Tonale/Hornet ali C3 Aircross/Frontera, kjer so zamenjali samo značko in grafiko luči.

xxl
1 mesec 4 dni nazaj

“kljub vsemu oblikovalskemu trudu se še vedno vidi, da gre le za preoblečen novi C3!”
Trud se je izplačal. Veliko lepša od “originala”.

mrtwelvetrees
1 mesec 5 dni nazaj

Tako majhna zadnja šipa, velik spojler…. to ni uporabno.

Firediver
1 mesec 5 dni nazaj

Saj zato tlačijo PDC in vzvratno kamero not, da dizajnerji naredijo svoje.
Zadnja šipa pa že dolga leta ni pojem preglednosti.

1 mesec 5 dni nazaj

bo možnost 4×4?

RedBaron
1 mesec 3 dni nazaj

Glede na platformo, dvomim… 🙁 PSA, kolikor mi je znano, nima platforme, ki bi omogočala 4×4 pogon… Tudi nova frontera je 2WD only 🙁

xxl
1 mesec 6 dni nazaj

To bo uspešnica. Zame žal neuporabna kot EV, še manj kot ICE (le zakaj?).

Firediver
1 mesec 5 dni nazaj

To se marsikdo sprašuje…

 
Toyota: od pionirskih začetkov do sinonima za hibridno tehnologijo
Naslednja generacija modela Jeep Renegade bo predvsem električna