Predstavitve

Italijanski poltovornjak z japonskimi koreninami

Fiat Fullback: slovenska predstavitev

Poltovornjaki so priljubljeno prevozno sredstvo predvsem na južni polobli, kjer še posebej izstopa Afrika, saj tam njihov delež med vsemi vozili na cestah znaša kar 60 odstotkov. V Evropi o takih številkah ne moremo govoriti, a je segment v zadnjih letih nedvomno v vzponu, zato ni čudno, da želijo svoj kos pogače tudi pri Fiatu.

Ne skriva porekla

Fiat Fullback slovenska predstavitev_3Se ob pogledu na najnovejšo pridobitev oddelka Fiat Professional sprašujete, od kje vam je znan? Fiat si je osnovo, motorje in zunanjo obliko sposodil pri Mitsubishiju, torej gre v veliki meri za enojajčnega dvojčka, ki ga je Mitsubishi poimenoval L200. Fiatov model Fullback stavi na odlično kombinacijo funkcionalnosti in dizajna.

Med njegove glavne odlike bi lahko uvrstili tonsko nosilnost, majhen obračalni krog in zmogljiv štirikolesni pogon. Tako kot največji tekmeci, Nissan Navara, Toyota Hilux, Ford Ranger, Volkswagen Amarok in Mitsubishi L200, se želi približati osebnim vozilom. Ne po terenski (ne)zmogljivosti, temveč po založenosti z dodatno opremo, varnostnih elementih in zvočno udobni potniški kabini.

Fiat se pri razvoju ni pretirano spotil. Kar ni nujno slabo, saj je Mitsubishijeva tehnologija preverjena. Znani so tudi pri poltovornjakih, s čimer se pri Fiatu ne morejo pohvaliti; njihov prvi poltovornjak Strada so lansirali leta 1996, vendar je bil namenjen le izbranim trgom v Južni Ameriki. Fullback je evropski poltovornjak in mora zadostiti potrebam zahtevnih uporabnikov, ki so pretežno samostojni podjetniki v dejavnostih, kot so kmetijstvo, gradbeništvo, prodaja in gozdarstvo.

Enaka medosna razdalja, drugačne zunanje dimenzije

Povezavo med različnima paketoma opreme, zunanjimi dimenzijami in dolžino kesona bom poskušal razložiti kar se da preprosto, kajti različnih kombinacij je veliko. Fullback, opremljen z osnovnim paketom GSX, ima enako Fiat Fullback slovenska predstavitev_9medosno razdaljo (3.000 milimetrov) kot bolje opremljeni paket GLX. Cenejši in bistveno bolj osnoven Fullback je nižji za pol centimetra in ožji za tri centimetre. Dolžina je odvisna predvsem od karoserijske oblike. Podaljšana enojna kabina je v primerjavi z dvojno kabino krajša za centimeter.

Še nekaj podatkov o kesonu. Širok je 147 centimetrov in visok 47,5 centimetra. Zopet se zaplete pri drugačnih kabinah – pri podaljšani je dolg 185 centimetrov, pri dvojni pa meri 152 centimetrov. Od paketa opreme sta odvisni tudi višina nakladalnega roba in oddaljenost od tal. Pri paketu GLX je potrebno tovor dvigniti do višine 80,5 centimetrov in ima 20,5-centimetrsko oddaljenost od tal. V primerjavi z drugim paketom so razlike minorne, vendar obstajajo. Nakladalni rob je na višini 80 centimetrov, od tal pa je oddaljen okroglih 20 centimetrov.

Namesto da dolgovezim o vseh pogonskih možnostih, bo hitreje in bistveno bolj učinkovito to razložila spodnja fotografija. Toda pozor, vidite veliko črno puščico, ki je postavljena le nad različico z dvojno kabino? To pomeni, da bo v Sloveniji na voljo izključno ta izvedenka. Če bi si zaželeli podaljšano kabino ali šasijo, boste morali oddati individualno naročilo in na svojega jeklenega konjička čakati pol leta.

Fullback

Ne boji se zapeljati čez drn in strn

Fiat Fullback slovenska predstavitev_5Fiat Fullback je na voljo s pogonom na zadnji kolesi ali s pogonom na vsa štiri kolesa. Štirikolesni pogon je nedvomno primernejši vožnjo po zahtevnih, neutrjenih poteh. Vse različice s štirikolesnim pogonom so opremljene z elektronskim stikalom, s katerim se štirikolesni pogon lahko vklopi za določen čas ali trajno. Način vklopa štirikolesnega pogona za določen čas ali poltrajni način je na voljo v različicah GSX in ponuja tri vozne položaje: 2H (vožnja po cestah v odličnem stanju) s pogonom na zadnji pogonski kolesi; 4H, ki je na voljo pri hitrosti do 100 km/h ter porazdeli pogon na vsa štiri pogonska kolesa za varnejšo vožnjo po spolzkem in neravnem vozišču; 4L ponuja nizka prestavna razmerja za izredne terenske vozne razmere.

Trajni način je na voljo v različicah GLX; odlikuje ga sredinski diferencial s tremi elektronsko krmiljenimi sklopkami, ki sproti razporejajo navor po kolesih glede na vozne Fiat Fullback slovenska predstavitev_15razmere in hitrost. Na voljo so štirje vozni položaji. Poleg že omenjenih načinov 2H in 4H je na voljo še položaj 4HLc, ki ima zaporo sredinskega diferenciala, da se navor enakomerno porazdeli med sprednji in zadnji kolesni par, s čimer se izboljša oprijem na zasneženem vozišču ali vozišču, prekritem s peskom oziroma blatom. Tudi četrti položaj 4LLc ima zaporo sredinskega diferenciala in možnost vklopa reduktorja, za obvladovanje izrednih terenskih voznih razmer. V delno trajnem in trajnem načinu je vozilo lahko opremljeno z zadnjo elektronsko zaporo diferenciala, ki minimizira razlike v vrtenju med zadnjima kolesoma, s čimer zagotavlja odličen oprijem na brezpotjih. Zasnova vzmetenja: sprednji del modela Fullback ima dvojno nihajno roko s stabilizatorjem, zadaj pa je toga os z listnatimi vzmetmi.

Od 24.490 evrov dalje

Za zgoraj napisano ceno boste iz salona odpeljali dvokolesno gnano različico z dvojno kabino in šibkejšim dizelskim agregatom. Za doplačilo 1.000 evrov oziroma za 25.490 evrov je na voljo skoraj enak Fullback s pogonom na vsa štiri kolesa. Za močnejši dizelski agregat s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in paketom opreme GLX  bo potrebno odšteti vsaj 26.790 evrov, s ceno 27.990 evrov je najžlahtnejši na ceniku Fullback s 5-stopenjskim samodejnim menjalnikom, močnejšim dizlom in paketom opreme GLX.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Italijanski poltovornjak z japonskimi koreninami"


ggorenc
3 leta 8 meseci nazaj

Se pravi, ce sem prav razumel, pri razlicici GLX z vklopom 4H, NE zaklenes sredinskega diferenciala kot je to v navadi pri vecini pickupov pac ima drazji pogon iz Mitsubishi Pajera? Zaklenes s programom 4HLc in vklopis dodatno reduktor z opcijo 4LLc?

 
Za željne avantur
Tisti, ki izstopa