Predstavitve

Hyundai i20: slovenska predstavitev

Hyundai je po letu 2010 prenovil prav vse svoje modele, ki so naprodaj na stari celini. Kot zadnji izmed petih je na vrsto prišel Hyundai i20, ki bo na slovenske ceste zapeljal v teh dneh, kupce pa bo iskal s čistimi in elegantnimi linijami in kar petimi različnimi agregati, med katerimi sta tudi dva dizelska.

Nova generacija malega mestnega avtomobila i20 stopa v velike čevlje predhodnikov. Zgodba se je pričela leta 2002 ob prihodu Getza, ki se je dobro znašel tudi na naših tleh. Lansiranje povsem novega malčka i20 je pomenilo preporod znamke, ki se vztrajno trudi izboljšati vtis in percepcijo Hyundaija v Evropi. Model i20 je za Hyundai skozi svoj obstoj postal eden najbolje prodajanih avtomobilov v Evropi; korejski velikan beleži konstantno rast prodaje, zato so prepričani, da bo nova generacija postala priljubljena tudi pri mlajših kupcih, ki cenijo eleganten dizajn in prostorno notranjost.

Hyundai i20 je bil zasnovan in oblikovan v nemškem mestu Russelsheim, kjer bo izdelan po meri evropskega kupca. Je daljši, širši in nižji od predhodnika ter prevzema oblikovni jezik Fluidic Sculpture 2.0. Ponaša se z elegantnim, a obenem dodelanim videzom, ki mu zagotavlja dinamičen videz. S čistimi in neprekinjenimi linijami deluje nabito ter prefinjeno. V dolžino je zaradi 45 milimetrov daljše medosne razdalje (2.570 mm) pridobil 40 milimetrov (4.035 mm) in prešel magično mejo štirih metrov. V primerjavi s predhodnikom je za 16 milimetrov nižji in za 24 milimetrov širši .

Skrbno oblikovan A stebriček je tanjši in postavljen bolj pokončno, dolg pokrov motorja ter nizka strešna linija pa poskrbita za bolj športen videz. Največja novost na zadku vozila je C stebriček v sijajni črni barvi. Prtljažni prostor je zrasel za 10 odstotkov na 326 litrov in je eden izmed večjih v segmentu. Dno prtljažnika se lahko poljubno premika nazgor in navzdol, zato so na voljo številne dodatne možnosti shranjevanja prtljage.

Novi i20 se lahko pohvali s številnimi varnostnimi elementi, ki so v določenih primerih edinstveni v njegovem segmentu. Poleg serijsko vgrajenih šestih varnostih blazin je tukaj še elektronski program stabilnosti ESP, sistem upravljanja stabilnosti vozila VSM in sistem za utripanje zadnjih luči ESS. Dodatno so na voljo tudi sistem proti nenamernemu prečkanju voznega pasu, luči za osvetlitev zavoja, 7-palčni barvni zaslon, sistem za pomoč pri parkiranju spredaj, nosilec za mobilni telefon, ogrevan volanski obroč in gretje vetrobranskega stekla. Kupec bo lahko izbiral med štirimi različnimi barvnimi kombinacijami notranjosti.

Motorno paleto sestavlja pet različnih agregatov, od tega sta dva dizelska in trije bencinski. Bencinsko paleto pričenja 1,25-litrski, ki je na voljo v dveh različno močnih izvedenkah – 55 kilovatov in 62 kilovatov. Oba motorja sta standardno opremljena z ročnim petstopenjskim menjalnikom. Novo razvit 1,4-litrski bencinski agregat se ponaša s 73 kilovati, sodeluje pa lahko z ročnim šestopenjskim ali samodejnim štiristopenjskim menjalnikom. Proti koncu leta prihaja  še najmanjši prisilno polnjeni litrski bencinski motor T-GDI z močjo 88 kilovatov. Dizelsko ponudbo sestavljata 1,1-litrski agregat s 55 kilovati in 1,4-litrski s 66 kilovati. Oba sta sparjena s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, šibkejši pa v povprečju porabi le 3,2 litra goriva na 100 kilometrov.

Kupcem bodo na voljo štiri stopnje opreme – life, comfort, style in premium. Na ceniku je najcenejši šibkejši 1,25-litrski agregat s stopnjo opreme life, s promocijskim popustom se cena prične pri 10.770 evrih. Najdražji je 1,4-litrski dizelski agregat s stopnjo opreme premium, zanj bo potrebno odšteti 15.830 evrov. Najbolj popularna izbira bo najverjetneje 1,4-litrski bencinski motor s stopnjo opreme comfort, ki se prične pri 12.480 evrih.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Hyundai i20: slovenska predstavitev"


MBtouran
5 leta 4 meseci nazaj

Kdaj bo v salonih? Zanima me samo prostornost zadnje klopi ter prtljaznik.

dask
5 leta 4 meseci nazaj

Všečna zadeva, oblikovno ne-divji, moji starši so navdušeni 😉

 
Ford Focus: slovenska predstavitev
Mitsubishi Space Star: slovenska predstavitev