Predstavitve

Izziva evropske tekmece

Kia Rio: slovenska predstavitev

Kiin Rio ima velik potencial, zato je, zaradi vse večje norije za križanci, pred velikim izzivom, kako ostati globalno najbolje prodajan znamkin model. V segmentu, kjer so kupci najmlajši in najzvestejši izbrani znamki, bo z velikimi ambicijami poskusil prekrižati načrte najpomembnejšim evropskim konkurentom.

Največji in najstabilnejši

Kia Rio 1.25 MPI slovenska predstavitev 3V Evropi se segment B, kamor spada tudi Rio, odlično upira novodobni noriji za križanci. Ne le, da že vrsto let drži status najbolje prodajanega razreda, kupci so najmlajši in najbolj lojalni določeni znamki. Zato ni presenečenje, da je Ford Fiesta že vrsto let najbolje prodajani avtomobil v Veliki Britaniji, Volkswagen Polo zvezda v Nemčiji in Renault Clio v domači Franciji. Ravno z njimi se želi spopasti Rio in dokazati, da gre za zdravo konkurenco, polno presenečenj.

Ker imajo tekmeci za seboj več desetletij izkušenj in so dodobra uveljavljeni igralci na trgu, so pri Kii poskrbeli za hiter nadoknadek zaostanka. Rio je tako zrasel za 15 milimetrov, izgubil 5 milimetrov višine in pridobil 5 milimetrov v širino. Ker je za 10 milimetrov daljša tudi medosna razdalja, je Rio zdaj bistveno bolj prijazen potnikom. Ne le, da s preprosto in pregledno zasnovo potniške kabine v ospredje postavlja uporabnost in varnost, zaradi dodatnih milimetrov je pridobil pomembne centimetre za ramena, glavo in noge potnikov.

Prenovo potniške kabine zaključuje prtljažni prostor, ki je z 325 litri za 37 litrov večji kot pri predhodniku. Ob podrti klopi se njegova prostornina poveča na 980 litrov, zelo dobrodošel pa je podatek, da ob podrti zadnji klopi nastane ravno dno.

Od grdega račka

rio

Rio je na ceste prvič zapeljal leta 2000 in iz grdega račka prelevil v lično oblikovano kombilimuzino, ki sledi zastavljenim oblikovalskim smernicam Petra Schreyerja. K videzu Ria so prispevali kar trije oblikovalski centri, v Nemčiji, Kaliforniji in Južni Koreji. Drastičnih sprememb v primerjavi s predhodnikom ni, saj so pri Kii iskali le naslednjo oblikovno stopnjo, ki bo poskrbela za dodatno zanimanje kupcev. Tako so na sprednjem delu predrugačili masko hladilnika, zdaj je ožja, podaljšali so pokrov motorja, za 15 milimetrov skrajšali zadnji previs in za 20 milimetrov podaljšali sprednjega. Vse skupaj v celoto zaokrožijo še spremenjeni žarometi, bolj ravne in čiste linije ter ožji stebriček C za boljšo preglednost.

Nov litrski trivaljnik

Zanimivo, kljub temu, da je v ponudbi povsem nov litrski trivaljni bencinski agregat T-GDI s 73 kilovati moči, se bo večina kupcev pri nas odločila za osnovni 1,25-litrski atmosferski agregat MPI z 62 Kia Rio 1.25 MPI slovenska predstavitev 4kilovati moči in 122 njutnmetri navora. Pri Kii imajo sicer na voljo še 1,4-litrski štirivaljni agregat MPI in močnejšo različico litrskega trivaljnika z 80 kilovati, a se pri nas, vsaj za zdaj, ne bosta prodajala. Na dizelski strani je na voljo 1,4-litrski štirivaljni agregat CRDi s 66 kilovati, a naj zanj ne bi bilo večjega zanimanja.

Ker se kupci v tem segmentu večinoma odločajo za vozila s ceno okoli 12 tisoč evrov, bo največ prodanih primerkov predvidoma z 1,25-litrskim agregatom in opremljenih s srednjima paketoma EX Edition in EX City. Osebno se mi je zdel zelo zanimiv najboljši in posledično najdražji paket EX Motion, ki je od osnovnega paketa (10.990 evrov) dražji za 2.500 evrov, vendar prinaša 7-palčni barvni zaslon z navigacijsko kartografijo TomTom, od avgusta dalje še podporo za sistema Android Auto in Apple CarPlay, kamero za vzvratno vožnjo, tempomat in omejevalnik hitrosti, senzor za dež, samodejno zaviranje v sili in sistem za preverjanje zbranosti voznika. Cene za dizelski agregat se pričnejo pri 14.490 evrih, za litrski prisilno polnjen trivaljnik pa pri 12.490 evrih. Celoten cenik vam je na voljo tukaj.

Varnost je na prvem mestu

Kia Rio 1.25 MPI slovenska predstavitev 11Ker je Urška v Estorilu dodobra spoznala četrto generacijo Ria in do potankosti opisala njegove varnostne sisteme, bom tukaj le naštel, kaj vse Kia ponuja kupcem. Ravno zaradi varnostnih elementov in prostorne potniške kabine bi lahko še tako lojalen kupec druge znamke pokukal tudi k novem Riu. Na seznamu pomagal sta že prej omenjena sistema za samodejno zaviranje v sili (AEB) z zaznavanjem pešcev in sistem za preverjanje zbranosti voznika, dodatno pa se kupci lahko odločijo še za sistem za preprečevanje nenadzorovanega zapuščanja voznega pasu (LDWS), sistem za nadzor mrtvih kotov in prečnega prometa za vozilom.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

 

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Izziva evropske tekmece"


srcnik
2 leta 11 meseci nazaj

Pa spet to glupo omejevanje z opremo, če hočeš tempomat je na izbiro le najvišji paket… Drugač je pa kulski, sploh notranjost.

Ivan36
3 leta 11 ur nazaj

Bravo KIA ! 3 x boljši od VW POLO ! A spet se ne bo prodajal v 1000 kosih na mesec! Pač gnili korejec …. in zanič servisi pa še krap izdelava.

 
Civic, drugič
Dobrodošle novosti za aktivne poletne dni