Predstavitve

Dobrodošle novosti za aktivne poletne dni

Renault Koleos in Captur: slovenska predstavitev

Renault je v Slovenijo pripeljal kar dve pomembni novosti. Manjši in nekoliko osveženi Captur je prodajno tesno za petami ”domačemu” Cliu, Koleos pa z dinamičnim videzom vstopa v najhitreje rastoč evropski segment. Oba ključna igralca sta se mi predstavila hkrati, prednost pa bom tokrat dal manjšemu in prodajano (zaenkrat) uspešnejšemu Capturju.

Sledi zgledu bratov in sester

Renault Koleos in Renault Captur Initiale Paris slovenska predstavitev 9Minila so že štiri leta, odkar je Renault predstavil Capturja. Manjši križanec, ki se je zasidral v segmentu B, je bil znanilec novih časov za Renault. Napovedal je oblikovno revolucijo, ki so jo kasneje pri Meganeu, Talismanu in tudi pri Koleosu nadgradili v smiselno celoto. S prenovo se je oblikovno nekoliko približal videzu večjega Kadjarja, vendar z manjšimi oblikovalskimi posebnostmi povzema poglavitne oblikovalske posebnosti celotne Renaultove družine osebnih vozil. V spodnjem delu odbijača so tako vidne dnevne luči LED v obliki črke C, podobna zgodba pa je vidna tudi na zadnjih prenovljenih žarometih v tehnologiji LED.

Med glavne oblikovne posebnosti sodi dvobarvna izvedenka karoserije, saj se je velika večina odločila za personalizacijo svojega avtomobila z uporabo kontrastnih barv. Pri Renaultu so zato razvili dodatne tri nove karoserijske barve (oranžno Atacama, oceansko modro in ametistno črno – samo za različico Initiale Paris) ter novo barvo strehe (platinasto sivo). Kupcem je tako na voljo več kot 30 različnih kombinacij. Pomembno individualizacijsko raznolikost izboljšuje še šest paketov dodatne notranje opreme v naslednjih barvah: slonokoščeni, oceansko modri, kapučino rjavi, rdeči, satinirano in patinirano kromasti. Te pakete dopolnjuje ponudba petih paketov zunanjih dodatkov (na sredini platišč in obrobah letev na vratih) v slonokoščeni, oceanski modri, kapučino rjavi, rdeči ali oranžni Atacama barvi.

Izboljšana potniška kabina

Francozi so veliko časa posvetili potniški kabini, kjer so izboljšali kvaliteto plastike, posodobili zgornji del armaturne plošče in uporabili nekoliko tanjše sedeže, ki so v primerjavi s predhodnikom Renault Koleos in Renault Captur Initiale Paris slovenska predstavitev 23za odtenek udobnejši. A novosti se tukaj ne zaključijo. Dodatno so v vse različice namestili nov volan, prestavni ročico in naslon za roke. Nekaj izboljšav je bil deležen tudi velik sovoznikov predal Easy Life, ki s prostornino 11,5 litra nudi ogromno prostora za vse potnike, zaradi uporabe boljših materialov pa ne ustvarja nepotrebnih in motečih čričkov.

Ljubitelji klasičnih avdio enot se lahko odločijo za preprosto enoto z imenom R&Go. Domiselni sistem uporabnikov pametni telefon spremeni v povezan tablični računalnik, nameščen na univerzalno stojalo. Ta priročen sistem uporabniku omogoča intuitiven dostop do najbolj uporabnih funkcij avtomobila, vključno z navigacijo, telefonom, multimedijskimi vsebinami in osnovnimi podatki o avtomobilu. Nadgradnjo predstavlja izboljšan sistem Media Nav Evolution, v najbolje opremljenih paketih pa je nameščena večopravilna enota R-Link Evolution.

Ročni ali samodejni menjalnik?

Renault Koleos in Renault Captur Initiale Paris slovenska predstavitev 3V pisani motorni ponudbi so na voljo tako bencinski kot dizelski agregati, tri- in štirivaljniki ter ročni 5- ali 6-stopenjski menjalniki ter 6-stopenjski samodejni menjalnik. Osnovno motorno izbiro predstavlja 0,9-litrski trivaljnik TCe 90, za nekoliko bolj dinamične kupce je tukaj 1,2-litrski štirivaljnik TCe 120, ki je na voljo z ročnim ali samodejnim menjalnikom. Dizelsko stran pričenja 1,5-litrski štirivaljni dCi 90 s 5-stopenjskim ročnim ali 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom ter nekoliko močnejši dCi 110 s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom.

Captur še vedno ostaja brez samodejnega zaviranja v sili, vendar je s prenovo pridobil sistem za nadzor vozil v mrtvem kotu in sistem za samodejno parkiranje. Ker v štirih letih obstoja za najslabše opremljeni paket enostavno ni bilo povpraševanja, so ga enostavno odstranili iz ponudbe, tako vstop v svet Capturja predstavlja paket Zen s ceno 15.890 evrov. Za dizelsko gnanega dCi 90 bo potrebno pripraviti vsaj 17.890 evrov, najbolje opremljeni Initiale Paris pa je na voljo od 21.990 evrov dalje. Na te cene vam pri Renaultu nudijo 1.600 evrov popusta in brezplačno 5-letno jamstvo. Celoten cenik vam je na voljo tukaj.

Renault Koleos in Renault Captur Initiale Paris slovenska predstavitev 6

Nabit in pompozen

Največji Renaultov križanec, ki se po dimenzijah uvršča v zlato sredino segmenta C, si je ime sicer sposodil pri nekdanjem križancu, vendar z njim nima dosti skupnega. Gre za izdelek, zasnovan istočasno s Talismanom, zato ni presenetljivo, da si delita večino oblikovalskih elementov. Prepoznavni žarometi v tehnologiji LED in obliki črke C so prva stvar, ki jo gledalec opazi. Pogled mu nato beži mimo nabitih bokov vse do zadka, kjer se dolgi žarometi LED raztezajo praktično čez celoten pokrov prtljažnika. Na prvi pogled gre za očem prijaznega križanca, s kratkim sprednjim previsom in številnimi podrobnostmi pa na cesti nedvomno izstopa v pozitivnem smislu.

Družinam prijazen

V segmentu, ki je v zadnjih nekaj letih zrasel za neverjetnih 63 odstotkov, bo Koleos svoj kos pogače poskusil pridobiti predvsem na račun atraktivnega videza, konkurenčne cene Renault Koleos in Renault Captur Initiale Paris slovenska predstavitev 6in prostorne potniške kabine. Zahvaljujoč 2.710 milimetrov dolgi medosni razdalji se pohvali z radodarno odmerjenim prostorom na zadnji klopi in 579 litrov velikim prtljažnim prostorom.

Sistem Easy Break omogoča, da z uporabo ročic v prtljažniku zadnjo klop zložimo v razmerju 2/3 – 1/3, ob podrtih sedežih pa nastane 1.795 litrov prostora. Koleos ima po prostoru za potnike razporejen niz odlagalnih in shranjevalnih mest s skupno prostornino 35 litrov, tako kot pri Capturju meri predal za rokavice 11 litrov, predal med prednjima sedežema pa 7 litrov. Da gre za družinam prijazen križanec, pričajo tudi široki koti odpiranja vrat – zadnja se odprejo do 77 stopinj, prednja pa do 70 stopinj.

Nissanov štirikolesni pogon

Renault Koleos in Renault Captur Initiale Paris slovenska predstavitev 21Koleos je lahko, poleg običajnega pogona na prednji kolesni par, opremljen z opcijskim štirikolesnim pogonom. Gre za preverjeno tehniko, ki jo lahko najdemo tudi v X-Trailu. Pozna tri vozne programe in se lahko samodejno prilagodi vsem podlagam. Med novosti pri Koleosu sodi še brezstopenjski samodejni mejalnik X-Tronic.

Ljubitelji bencinskih motorjev boste ob pogledu na motorno paleto nekoliko razočarani, saj je mogoče Koleosa opremiti le z dizelskim agregatom. Osnovni je dCi 130, ki moč prenaša izključno na prednji kolesni par, drugi agregat pa je dCi 175. Tukaj je možnih več kombinacij – s štirikolesnim pogonom in ročnim menjalnikom, z dvokolesnim pogonom in samodejnim menjalnikom ali štirikolesnim pogonom ter samodejnim menjalnikom.

Od 26.900 evrov dalje

Renaultov najnovejši dvokolesno gnani križanec vam je na voljo s paketom Zen in osnovnim dizelskim agregatom od 26.900 evrov dalje. Za po pričakovanjih najbolj priljubljeno paketno izbiro Intens je možnosti ogromno – poleg obeh agregatov sta na voljo še štirikolesni pogon in samodejni menjalnik. Najdražji po ceniku je seveda prestižni Initiale Paris s ceno od 38.900 evrov dalje. Celoten cenik vam je na voljo tukaj.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Dobrodošle novosti za aktivne poletne dni"


mrtwelvetrees
6 leta 6 meseci nazaj

Captur je malce predrag, malenkost dodaš pa imaš Scenika.

xxl
6 leta 6 meseci nazaj

Ni mi preveč všeč Koleos, te zadnje luči,hm… Poceni ni, je pa kar dobro založen z opremo, ampak, da ni ostalih opcij v opremi zen, pa dci 175 4×2 brez možnosti ročnega menjalnika…Ostajam na Kadjaru.

frgo
6 leta 6 meseci nazaj

Koleos bi lahko imel vsaj radarski tempomat, če ga že nissan nima. Pa kot kaže ne bo na voljo opcije s 7 sedeži kot pri nissanu. Drugače pa všečen, vseeno malce bolj moderen od x-traila.

 
Izziva evropske tekmece
Brezmejne ambicije

Več vsebin

Testi

Dovolj kolosalen

Renault Koleos Blue dCi 190 X-Tronic 4WD Initiale Paris