Predstavitve

Prednosti dveh svetov

Citroën C3 Aircross: slovenska predstavitev

Citroën v zadnjem času doživlja preporod znamke z izdelki, za katere iščejo navdih v svojih kupcih. Oziroma v kupcih, kakršne bi si želeli imeti v prihodnosti.

Vstop v oblegan segment

Citroën C3 Aircross (18)Z modelom C3 Aircross znamka vstopa v zanje nov segment manjših križancev, saj so se iz nekdanjega C3 Picasso, ki velja za teoretičnega predhodnika, od manjših enoprostorcev strateško preusmerili k manjšim športnim terencem. Da pa ne bi bilo čisto vse drugače, za novi C3 Aircross pri znamki zatrjujejo, da združuje najboljše iz dveh svetov – zunanjost športnega terenca in notranjost družinam prijaznejšega enoprostorca.

Prostor, kjer ga potrebuješ

Ob zunanji podobi, ki zaradi velikih koles (serijsko so nameščena kar 16-palčna platišča), poudarjenih blatniških košev, povečanega odmika od podlage (175 mm, 20 mm več kot C3) in zaščitnih elementov deluje dovolj robustno, je hkrati tudi izjemno prepoznaven, da ga kljub družinskim povezavam nikakor ne morete zamenjati s katerim od neposrednih konkurentov.


Osnovne dimenzije C3 Aircross: dolžina – 4.154 mm,  širina – 1.756 mm, višina – 1.673 mm (s strešnimi nosilci), medosna razdalja – 2.604 mm.


Da bo lahko bolj pisana in raznolika tudi paleta na cesti, so poskrbeli s ponudbo možnosti individualne prilagoditve – z osmimi barvami karoserije, tremi barvami strehe ter štirimi barvnimi paketi (oranžna, srebrna, bela in črna), ki definirajo barvo obrobe žarometov, strešnih nosilcev, zadnjih stranskih stekel, ohišij zunanjih ogledal ter sredinskih elementov litih platišč, je kombinacij kar 85. Pisani in zanimivi oblikovalski detajli se seveda nadaljujejo tudi v notranjosti, kjer Francozi upravičijo svoj sloves ustvarjanja potnikom prijetnega ambienta, za piko na i pa poskrbijo še z možnostjo namestitve panoramske strehe.

Citroën C3 Aircross (6)Za večino uporabnikov bo še bolj pomembno, da je prostor izjemno prilagodljiv, za kar v prvi vrsti poskrbi za 150 mm vzdolžno pomična zadnja klop, ki je deljiva v razmerju 60:40. Za udobno vožnjo in prevoz predmetov ni odveč niti podatek, da naslon sedežev omogoča nastavitev naklonskega kota (od 21 do 29 stopinj), ob preklopljivem sovoznikovem sedežu pa takšna konfiguracija omogoča prevoz predmetov do 2,4 metra dolžine.

Prtljažni prostor je opremljen z dvonivojskim dnom, kar prinaša ob preklopu naslona zadnjih sedežev ravno prtljažno dno. Osnovna prostornina znaša 410 litrov, pomik zadnje klopi v drugo skrajno lego jo poveča na 520 litrov, medtem ko jo je z zlaganjem zadnjih sedežev mogoče razširiti vse do 1.289 litrov.

Vse, kar pričakujemo

V C3 so na voljo varnostno asistenčni sistemi, podpira povezljivost, poleg tega pa uporabnikom ponuja udobje v vožnji.


Ducat Citroënovih pomagal za voznika: prostoročni dostop in zagon, barvni zaslon za prikaz podatkov, kamera za pomoč pri vzvratni vožnji Top Rear Vision, aktivni parkirni pomočnik Park Assist, samodejno zaviranje v sili (Active Safety Brake), opozorilnik nenamerne menjave voznega pasu, sistem za nadzor mrtvega kota, prepoznavanje prometnih znakov za omejitev hitrosti in priporočilo za hitrost vožnje, samodejni preklop med dolgimi in zasenčenimi lučmi, opozorilnik na voznikovo nepozornost, opozorilnik za premor med vožnjo Coffee Break Alert, Grip Control s pomočjo pri spustu po strmini (Hill Assist Descent).


V ponudbi agregatov je več bencinskih in dizelskih alternativ. Na bencinski strani je vstopni model PureTech 82 (60 kW, ročni 5-stopenjski menjalnik), za zahtevnejše uporabnike pa sta na voljo PureTech 110 (81 kW, 6-stopenjski ročni ali samodejni menjalnik) ali PureTech 130 (96 kW, ročni 6-stopenjski menjalnik). Ljubitelji dizelskih motorjev lahko izbirajo med šibkejšim BlueHDi 100 (73 kW, ročni 5-stopenjski menjalnik) in močnejšim BlueHDi 120 (88 kW, ročni 6-stopenjski menjalnik).

Začetni znesek za vstop med lastnike C3 Aircross je 14.090 evrov, kolikor je potrebno odšteti za različico LivePureTech82 BVM – če se seveda ne boste odločili za hišno financiranje, ki prinaša določen prihranek pri nakupni ceni. Podroben cenik si lahko ogledate na tej povezavi, več informacij pa vam bodo zagotovo z veseljem posredovali tudi prodajni svetovalci v salonih vozil.

Besedilo in fotografije: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Prednosti dveh svetov"


srcnik
3 leta 27 dni nazaj

Uff je grd, sploh tisti srebrno oranžen. Modro črn je še nekako prebavljiv.

xxl
3 leta 27 dni nazaj

Zakaj 2 zelo podobna modela v paleti? C4 Cactus namreč

frgo
3 leta 26 dni nazaj

Citroen očitno proizvaja samo še derivate c3, raztegnjene za par cm v plus ali minus. C4 cactus je kljub imenu še vedno c3.

3 leta 27 dni nazaj

Ker je prenovljeni C4 Cactus verjetno bolj zamenjava za ostareli C4, ki gre do predstavitve nove generacije ven iz proizvodnje. Čeprav je po velikost nekje na istem kot C3 Aircross.

xxl
3 leta 26 dni nazaj

Že do zdaj je bil daleč od nizkocenovnika, kot so sprva napovedovali. Že ta Aircross ni poceni, tako da, res mi ni jasno kam bodo cenovno uvrstili Cactusa. Najbrž še višje (kakšnih 1000 evrov), kar ga bo počasi samo še lažje pokopalo.

 
Tretji adut
Nekaj dodatnih centimetrov