Predstavitve

Za čim večji kos pogače

Opel Crossland X: slovenska predstavitev

Opel se, tako kot večina avtomobilskih proizvajalcev, na vse načine trudi potešiti nenasitno norijo za križanci in športnimi terenci. Po Mokki X je Crossland X drugi član terensko usmerjene družine, a bo kljub podobnim dimenzijam nagovarjal predvsem družine, ki ne potrebujejo štirikolesnega pogona in imajo rajši nekoliko višji položaj sedenja.

Nov rod

Opel Crossland X slovenska predstavitev 8Pri Oplu so s črko X na koncu imen modelov pričeli označevati nov rod vozil, ki bodo, vsako na svoj način, iskala kar se da velik krog kupcev. Kot drugi član hitrorastoče družine se nam je v deževnem vremenu predstavil Crossland X, ki bo v veliki meri nagovarjal lastnike Merive – v preteklih letih se jih je v Sloveniji nabralo nekaj manj kot 8.000 – zato so inženirji veliko pozornosti namenili potniški kabini.

Če so Mokko X oblikovali sprva navzven in obliki šele potem prikrojili potniško kabino, je pri Crosslandu X ravno obratno. Sprva so oblikovali potniško kabino, maksimizirali prostornost, prilagodljivost ter vsakodnevno uporabnost in šele na to pričeli z oblikovanjem zunanjosti. Med glavne prednosti potniške kabine nedvomno sodita 15 centimetrov vzdolžno pomična zadnja klop in velik prtljažni prostor. Ob klopi, deljivi v razmerju 60:40, pomaknjeni povsem nazaj prtljažni prostor meri 410 litrov, če jo pomaknemo povsem naprej, se razširi na 520 litrov, ob podrtih naslonjalih pa nastane 1.255 litrov velik prtljažni prostor.

Čim večji kos pogače

Verjetno nisem edini, ki se je spraševal, zakaj je Opel pripravil model Crossland X, ki je skoraj enako velik kot Mokka X. Zakaj dva križanca tako podobnih dimenzij pozicionirati v isti segment?Opel Crossland X slovenska predstavitev 2 Kot so pojasnili pri uvozniku, vsak od njiju cilja na drugo ciljno publiko. Mokka X s štirikolesnim pogonom in nekoliko manj prostorno potniško kabino nagovarja nekoliko bolj aktivne kupce, medtem, ko Crossland X nagovarja družine, ki se večino časa gibljejo po urejenih cestah in mestih. Končni cilj pa je sila preprost: v enem najhitreje rastočih evropskih segmentov odrezati čim večji kos pogače.

Družine bodo cenile tudi širok nabor varnostno-asistenčnih sistemov. Med sistemi za doplačilo izstopajo prilagodljiva prednja žarometa LED, projicirni zaslon, vzvratna kamera s panoramskim (180-stopinjskim) zajemom ter napredni parkirni pomočnik, opozarjanje na nevarnost naleta z zaznavanjem pešcev in samodejnim zaviranjem v sili, opozarjanje voznika v primeru zaznane utrujenosti, pomoč pri ohranjanju voznega pasu, prepoznavanje prometnih znakov in nadzor mrtvih kotov. Na manjkajo niti sedeži AGR in storitev OnStar, ki je na voljo z razširjeno ponudbo (izbira hotela in rezervacija sobe ter iskanje prostega parkirišča). Če pri Astri, Mokki X in Zafiri  lahko s klicem v klicni center poklepetamo v slovenskem jeziku, to pri Crosslandu X ni mogoče. Zaenkrat pogovor s svetovalcem poteka izključno v angleškem jeziku, prav tako pa ni na voljo vnos navigacijskega cilja z oddaljene lokacije.

Dva motorja, šest različic

Opel Crossland X slovenska predstavitev 11Bencinska in dizelska stran sta si tokrat povsem enakovredni, saj so kupcem na voljo po trije agregati. Ponudba se pričenja pri 1,2-litrskem agregatu s 60 kilovati, sledi 1,2-litrski prisilno polnjen agregat z 81 ali 96 kilovati. Dizelsko stran zastopa 1,6-litrski agregat s 73 kilovati, ki je na voljo tudi v nekoliko varčnejši izvedenki Ecotec z enako močjo in prostorninsko enak agregat z 88 kilovati. Ker se prenos navora vrši na sprednji kolesni par, pogonsko raznolikost dopolnita še 6-stopenjski ročni in 6-stopenjski samodejni menjalnik.

Kaj pa cene? Vse skupaj se prične pri 14.490 evrih in konča pri 19.410 evrih. Najbolje prodajana različica, s srednjim paketom Enjoy in bencinskim agregatom z 81 kilovati, bo s paketom osvetlitve LED in zimskim paketom ter 1.400 evri popusta stala 16.110 evrov. Ostale cene in opcije pa so vam na voljo na tej povezavi.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Za čim večji kos pogače"


chad
2 leta 11 meseci nazaj

Ne vem kje vidva vidita element mrtvaškega vozila, verjetno kakšen dim pa je človek že na havajih. Opel je zelo izboljšal interior, kupil ga pa še vedno ne bi, verjetno nikoli.

Firediver
2 leta 11 meseci nazaj

Stebriček C veš kje je? Vidiš linijo tiste letvice na črni podlagi?

wildbliw
2 leta 11 meseci nazaj

Ampak si pa tut nesramen! Sploh ne bi porajtal, če ne bi omenil! :lol

xxl
2 leta 11 meseci nazaj

Meni se zdi cenovno ugodna,kot vsi Opli, oblika mi ni preveč všeč, streha pri C stebričku me spominja na mrtvaško vozilo, tako kot Adam.

 
Prijetno samosvoj
Samozavestni dvojec s številnimi vrlinami