Predstavitve

Nagrajena kombinacija

Volvo XC40: slovenska predstavitev

Videz in uporabnost so pri Volvu uspeli spraviti v atraktiven kompakten paket avtomobila, za katerega menijo, da bo njihova bodoča prodajna uspešnica in naj bi celo prevzel najvišji delež prodaje znamke.

Dober začetek

Volvo XC40 je dobil ob začetku prodaje še eno odlično popotnico, naslov Avto leta 2018, ki ima na evropskem trgu novih avtomobilov precejšen odmev – poglejte si za primer kar lanskega zmagovalca. Glede na to, da gre za zelo pričakovan in dolgo napovedovan model švedske znamke, smo o njem marsikaj zapisali že tudi v naših prispevski – od trenutka predstavitve koncepta ob razkritju nove kompaktne platforme CMA, pa vse do ljubljanske predpremiere, ko smo lahko videli in otipali prve primerke.

Volvo XC40 (1)Takrat smo posredovali tudi prve informacije o cenah, ki si jih lahko skupaj z opisi paketov opreme in možnosti dodatkov ogledate v rednem in akcijskem ceniku, tukaj pa le povzemam najbolj osnovne podatke. Volvo XC40 na slovenski trg prihaja z dvema akcijskima paketoma, Intro in Momentum First Edition (vključuje samodejni menjalnik in štirikolesni pogon), ter tremi  pogonskimi agregati, bencinskim T3 (115 kW) in dizelskima D3 (110 kW) oziroma D4 (140 kW). Kljub temu, da sta na rednem ceniku le izvedenki opreme Momentum in R-Line, naj bi bila že od naslednjega tedna odprta naročila tudi za ostale različice (vstopna Kinetic in najvišja Inscription).

Začetna cena na ceniku je zelo zanimiva 29.990 evrov za bencinski T3 s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in opremo Intro, trenutno najdražja izvedenka R-Line z bencinskim T5, samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom pa trenutno cenijo na 49.162 evrov.

Nekaj sposojenega, nekaj svojega

Volvo XC40 (9)Kompaktni XC40 kar nekaj elementov črpa iz večjih družinskih serij 60 in 90, predvsem ko govorimo o osnovnih tehnologijah, ki skrbijo za pogon in varnost. Po drugi strani pa je, tudi zaradi svoje zasnove na kompaktni platformi CMA, praktičen prikaz, kako lahko oblikovalci in inženirji kar najbolj izkoristijo dane omejitve in tako potnikom kot tudi njihovi prtljagi ter vsakodnevno uporabnim predmetom, ki jih prevažajo v osebnih avtomobilih, ponudijo dovolj namenskega prostora – med drugim tudi na račun drugačne namestitve in tehnologije zvočnikov, dvojnega dna prtljažnika, predala pod sedežem ali obešalnika za vrečke pred sovoznikom.

Videz XC40 je pomanjšana kopija XC60 in XC90 le na prvi pogled, podrobnejša primerjava pa pokaže opazne razlike pri najbolj izpostavljenih elementih, na primer maski, oblikovanju prednjih žarometov z značilnim svetlobnim podpisom Thorovega kladiva ali bočni liniji. Za razliko od zrelejših bratov je XC40 veliko bolj igriv, omogoča kontrastne barvne kombinacije zunanjosti in je bolj inovativen pri materialih notranjosti, kot se to tudi spodobi za trendovsko urbano vozilo.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

12 komentarjev za "Nagrajena kombinacija"


1 leto 5 meseci nazaj

Leeeep, imam problem…..gnarja nimam😄

xxl
1 leto 5 meseci nazaj

Ne vem, meni je tudi ta C steber, ne stebriček, in rit, kot tudi armaturka, tako-tako. Ne bi se ga pa branil za meni bolj dostopno ceno

chad
1 leto 5 meseci nazaj

Slovenci so bolj za škode floride pa qodiake, zato dizajnerski avti pri nas odpadejo. Najraje passat, golf, oktavjia pa pol leta črna jeklena platišča na njem, to je za slovenca idealno.

fantom
1 leto 5 meseci nazaj

Sem se nasmejal ob tej opazki o crnih platiscih, drugace se pa popolnoma strinjam z tvojo izjavo

JG2
1 leto 5 meseci nazaj

Zanimivo, večina kar vam ni všeč je ostalim v tujini zelo všeč. Še več, prednaročil imajo noro veliko in ne gre spregledati dejstva da je ta isti avto prejel nagrado evropski avto leta.
Zmaga pa komentar, da bi mogel imeti zadnje luči oblikovane po dolžini. To bi bil samomor, podoben kot bi Bmw spravil na trg avto brez tako zelo prepoznavnih sprednjih “ledvičk”.

1 leto 5 meseci nazaj

Kdaj se bomo že nehali sprenevedati: tisto spredaj niso “ledvička”, ampak neki drug organ, ki ima zadnje 4 črke enake…

frgo
1 leto 5 meseci nazaj

jetrica?

1 leto 5 meseci nazaj

ni mi všeč , ne zunaj ne znotraj, xc 60 mnogo lepši, še lepši pa novi V 60, ki je meni trenutno eden najlepših karavanov ta hip

 
Baby Jag
Izpolnjuje celo neizrečene želje