Poraba 3,9/9,2/6,3 l/100km Največja hitrost 188 km/h Cena 17.595 (15.641 € v primeru Peugeot financiranja) eur
Plusi
 • motor
 • motorna prožnost (nad 1.500 vrt/min)
 • poraba goriva
 • menjalnik
 • oblikovanje (zunaj in znotraj)
 • dobro uravnoteženo podvozje
Minusi
 • sistem Lane Assist se vklopi ob vsakem zagonu avta
 • nedoslednost delovanja sistema Start/Stop
 • kolenski prostor zadaj
 • neenakomerno vzdrževanje hitrosti tempomata na vzponih

Peugeot je v oblikovanje novega 208 vložil vse svoje znanje in izkušnje. Rezultat je na videz zelo simpatičen in všečen izdelek, ki pa, na srečo njegovih bodočih lastnikov in uporabnikov, zmore več kot samo pozirati. Njegove odlike namreč sežejo preko meja oblikovanja še na druga področja. Test.

Predno se posvetim tehniki in uporabniški izkušnji, bi stavek ali dva vseeno namenil njegovi obliki. Tej temi se v mojih zapisih sicer praviloma izogibam, saj ga ni področja, ki bi bilo manj objektivno merljivo in bolj podvrženo osebnim mnenjem posameznih opazovalcev. Ker pa se zdi, da je velik poudarek pri Peugeotu 208 dan ravno njegovemu oblikovanju, bom tokrat naredil izjemo.

Z rahlo izjemo

Peugeot_208_12_Puretech_100_22Zdi se mi, da Peugeotovi oblikovalci zelo spretno prenašajo aktualni oblikovalski jezik znamke na njihove modele različnih velikosti, oblik in nenazadnje tudi zasnov. Od aktualnega Peugeota 308 naprej se mi zdijo, z rahlo izjemo meni osebno nekoliko neposrečenega zadka na 5008, vsi zadetek v polno; 308, 3008, 508, 508 SW in zdaj tudi 208 delujejo namreč oblikovno in mersko skladno, z dodatkom oblikovnih elementov izpeljanih v sodobni svetlobni LED tehniki na eni strani ter kontrastnimi črnimi vložki na drugi strani pa tudi všečno kot celota. Posledično sam nisem bil presenečen nad številom prilepljenih pogledov mimoidočih, čeravno se je testni avtomobil lahko za to delno zahvalil tudi njegovi rumeni barvi zunanjosti. Ta je, za razliko od nekaterih za oči napornih florescentnih odtenkov tekmecev, lepega in prijetnega rumenega odtenka. So pa oblikovalci kreativnost z zunanjosti uspešno prenesli tudi v notranjost avta.

Enak kot v 508

Peugeot_208_12_Puretech_100_13Tam se vse vrti okoli notranje ureditve, ki ga Francozi imenujejo Peugeot i-Cockpit. Temu so v novincu dodali še oznako 3D, a več o njej ločeno. Kot je zdaj že ustaljena praksa, je tudi v novincu volanski obroč nekaj manjšega premera, porezan na vrhu in spodaj ter potisnjen toliko navzdol, da voznik odčitava podatke z merilnikov nad obročem. Obvezen je še na sredini armaturne plošče nameščen dotično-občutljiv zaslon večopravilne enote ter nekaj klecnih tipk in površin na dotik pod njim. Te so namenjene bodisi neposrednemu dostopanju do najpogosteje uporabljenih ukazov, bodisi do glavnih podmenijev sistema. V testnem 208 preizkušena izvedba z večjim 10-palčnim zaslonom je identična tisti, ki sem jo opisal že v aktualnih 508 in 508 SW, zato predlagam, da se za dodatne podrobnosti o njem obrnete na to povezavo.

Pod optimalnim

Peugeot_208_12_Puretech_100_36Zaradi specifike nižje nameščenega volanskega obroča sem imel tudi v malem Peugeotu podobne težave z iskanjem optimalnega položaja za volanskim obročem kot v praktično vseh Peugeotih z i-Cockpitom. Sam sem si tudi tu želel še nekaj centimetrov izdatnejši pomik obroča navzgor, dodatno pa so se mi zdele tudi stopalke nameščene dokaj globoko. Malo zaradi prvega, še več pa zaradi drugega sem bil prisiljen v zame najboljši približek ureditve delovnega mesta. Ta je narekoval bolj nazaj potisnjen sedež, kot sem vajen. Posledično nisem presenečen nad dvema negativnima učinkoma, ki ju je povzročil bolj nazaj pomaknjen sedež. Prvi je (ne)zadostnost kolenskega prostora za voznikovim sedežem, drugi pa je vezan na upravljanje sredinskega zaslona in tipk pod njim.

Prisila

Peugeot_208_12_Puretech_100_11Glede prvega se mi zdi na mestu opazka, da je kolenskega prostora v Peugeotu 208 za po mojih merah nastavljenim sedežem omembe vredno manj kot v aktualnem Volkswagnovem Polu ali Seatovi Ibizi. Medtem, ko sem v slednjih dveh lahko tudi sam sedel zadaj povsem dostojno, je v 208 prostora tam dovolj samo za kolena otrok. Poleg tega sem se moral, če sem hotel zanesljivo »tipkati« po sredinskem zaslonu ali poseči po ukaznih površinah pod njim, vsakič vsaj malo nagniti proti sredini avtomobila. Prisila, ki je v sodobnih modelih vseh velikostih, oblik in zasnov nisem zasledil že vrsto let.

Največ šteje tehnika

Peugeot_208_12_Puretech_100_40Oblikovna všečnost in sodobna navlaka gor ali dol, tehnika je tisto, kar v mojih očeh loči dober avtomobil od manj dobrega. In v novem 208 vgrajena tehnika je tisto, kar malemu Francozu daje potreben zagonski veter. Zasnovan je na PSA-jevi platformi EMP1, ki si jo novinec deli še z ravno tako čisto novim Peugeotom 2008, Oplovo zadnjo generacijo Corse, DS-jevim DS3 Crossback ter električnimi izpeljankami vseh treh.

Dobro ravnotežje

Peugeot_208_12_Puretech_100_25V primeru testnega Peugeota 208 1.2 PureTech 100 lahko rečem, da se ponaša z v mojih očeh zelo dobro uravnoteženo nastavitvijo vzmetenja. V osnovi je sicer res nastavljeno nekoliko bolj na togo (recimo ji dinamično) stran, a zagotavlja v kombinaciji s 16-palčnimi kolesi vseeno še vedno dobro ravnotežje med udobjem in dinamiko v vožnji. Prestrezanje cestnih nepravilnosti je tako dovolj učinkovito in zanesljivo, da sem se sam z njim brez zadržka odpravil tudi na daljše poti. In čeprav me po dinamični plati ni toliko prepričal, da bi šel z njim drvet  skozi ovinke, sem mnenja, da premore vseeno dovolj zanesljivo in stabilno lego, da bo več kot pokril vsa pričakovanja povprečnega uporabnika ali uporabnice.

Najboljši med PSA-ji

Peugeot_208_12_Puretech_100_16Zdi se, da je 1,2-litrski PureTech z nazivnimi 75 kilovati (102 KM) moči in 205 Nm navora optimalna izbira za P208. To pripisujem predvsem njegovi odlični prožnosti in pripravljenosti do vrtenja tudi v višje motorne vrtljaje, kar ga naredi sila pripravnega tako za ležerno vožnjo, polno lenarjenja s prestavno ročico, kot tudi za bolj iskriv in poskočen tempo na kakšni magistralki s pogostejšim gnanjem trivaljnika v »ostrešje« območja motornih vrtljajev. Pri tem je dobro vedeti, da so ga združili z zelo dobrim ročnim menjalnikom. Tako dobrim, da se mi je zdel celo najboljši menjalnik v skupini PSA. Prepriča z dobro preračunanimi šestimi prestavami in, vsaj po mojem spominu, najboljšim prestavnim mehanizmom, kar so ga Francozi doslej spravili skupaj. Slednji me je zelo prijetno presenetil z dobro definiranimi, natančnimi in po potrebi tudi hitrimi gibi prestavne ročice.

Med basom in baritonom

Peugeot_208_12_Puretech_100_31Še en lastnost, vezana na trivaljnik, je njegova zvočna kulisa. V primerjavi z večjimi Peugeoti je delovanje malega PureTecha v 208 skoraj pričakovano bolj glasna. Kljub temu sam z njo nisem imel nikakršnih težav. Zvočna kulisa je na eni strani prijetna mešanica med basom in baritonom, glasnost pa tudi nikoli ne preseže mejo neprijetnosti. Zdi se mi, da kot celota zvočna kulisa PureTech deluje predvsem zelo simpatično. No, za tiste, ki radi slišimo brnenje motorja v nosu, za vse ostale pa …

Simpatičen

Peugeot_208_12_Puretech_100_41Zaključil bi, da pridevnik »simpatičen« pravzaprav daleč najboljše opiše novi Peugeot 208. Vse se začne pri njegovi podobi, tako zunaj kot tudi znotraj. Njegova pogonska tehnika in podvozje poskrbita za prijetnost in suverenost nastopa na cesti in tudi daljših poteh. Res je sicer, da se bo na njih, izključno zaradi relativne prostorske stiske na zadnji klopi, daleč najbolje odrezal, če bosta v njem samo voznik in sovoznik. Nekaj slabša bo situacija z dvema otrokoma na zadnji klopi, precej neugodna pa v primeru potovanja štirih ali celo petih odraslih.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  1,2-litrski PureTech 100 je med vsemi opcijami najbolj optimalna izbira za 208. Že res, da bi 130 KM še bolj sedlo, a bo njegovo pogojevanje z avtomatikom marsikoga zmotilo. Kaže, da so se Francozi končno naučili izdelati zares dober prestaven mehanizem. Preizkušeni v Peugeot 208 je bil v mojih očeh najboljši v skupini PSA.
  9
 • Notranjost
  Tudi v tej izvedenki Peugeot i-Cockpita sem se moral zadovoljiti z nekim zasilnim položajem za volanom. Bolj nazaj pomaknjen sedež je narekoval okrnjen kolenski prostor zadaj. Je pa res, da je zato prtljažnik večji, kot bi bil lahko sicer.
  7
 • Opremljenost
  Paket opreme Allure in še nekaj dodatkov je dovoljevalo kar nekaj prostora za dodatno plemenitenje avta. Ne glede na to sem v njem pogrešil le gretje sedežev (zimski čas preizkusa) in čisto navaden tempomat (brez radarske podpore).
  8
 • Vozne lastnosti
  Zelo simpatičen mali mestni avtomobilček, ki se ne boji niti daljših poti. Res je samo, da bo za slednje, zaradi prostorske stiske za noge zadaj, primeren bolj za dvojico odraslih oziroma v najboljšem primeru še dva otroka na zadnji klopi.
  8
 • Gospodarnost
  Maloprodajna cena 17.595 evrov za preizkušeni avtomobil je še en dokaz neusmiljene rasti tudi v tem avtomobilskem razredu.
  6
 • Zmogljivost
  Sicer ga nikoli ne razganja od moči ali navora, a se zdi srednja motorna opcija, tudi za primer naloženega avta, zares najbolj optimalna izbira za novi Peugeot 208.
  7
 • Sklep
  Četudi bo za veliko večino ljudi Peugeot 208 simpatičen predvsem zaradi videza, moram posebej poudariti, da se veliko skriva tudi v njegovi tehniki. Rahlo se zatakne, vsaj zame, samo pri njegovi ureditvi notranjost na račun Peugeot i-Cockpit. Tisti, ki mu tovrstna ergonomija ustreza, pa bo v novincu dobil zares dobrega partnerja za vsakodnevne potepe.
  7.5

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 17.595 (15.641 € v primeru Peugeot financiranja)
dolžina × širina × višina (mm) 4.055 × 1.745 × 1.430
emisija CO2 (g/km) 97
gibna prostornina (cm3) 1.199
kompresija (1:) 11,0
masa praznega vozila (kg) 1.102
medosna razdalja (mm) 2.540
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 188
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 75 (102) pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 205 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
osnovna cena vozila (€) 16.625
pnevmatike 195/55 R 16
poraba goriva na testu (l/100 km) 3,9/9,2/6,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,2/3,7/4,2
pospešek 0-100 km/h (s) 9,9
prostornina posode za gorivo (l) 44
prostornina prtljažnika (l) 309-1.004
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 75,0 × 90,5
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

32 komentarjev za "Več kot samo lep"


7 meseci 24 dni nazaj

17.500 za tole škatlo? Za ta denar dobiš karavana dizla, en razred višje s spodobno opremo. Pa saj so bolani.

Firediver
7 meseci 24 dni nazaj

Si ljubitelj Dacie, da to trdiš?

Cefizelj
7 meseci 24 dni nazaj

Če pogledaš cene razreda višje ugotoviš da to ni res. Cene gredo v nebo. Meni tudi ni všeč tole 🙂

7 meseci 24 dni nazaj

No ja, za ta denar dobiš megana karavana tce 140.

7 meseci 24 dni nazaj

Če se malo pogajaš, Megana karava DCI nivo opreme Intens odpelješ pod 17.000 EUR. Preverjeno. Pa ni to edini avtomobil v tem razredu.

Cefizelj
7 meseci 24 dni nazaj

Zaenkrat še.

7 meseci 24 dni nazaj

Firedriver: ne, se pa znam pogajat, ko kupujem avtomobile. Dacija je zato kar ponuja zelo draga, dražja od Renaulta.

Firediver
7 meseci 23 dni nazaj

Torej bi ti moral pravilneje napisati, da TI dobiš “karavana dizla, en razred višje”, ne pa, da je za tak denar “karavan dizel, en razred višje” dosegljiv vsem.
Če imaš veze, ga lahko dobiš tudi zastonj, tako, mimogrede…

ban
7 meseci 26 dni nazaj

zeh

7 meseci 26 dni nazaj

Lep zunaj in znotraj?? Lepota je subjektiven pojem. Meni je spredaj grd, zadaj in od strani kr neki, notranjost pa do neokusnosti “overdesigned”…

svetilnik
7 meseci 27 dni nazaj

Oba pa premaga Fiesta

Cefizelj
7 meseci 24 dni nazaj

Ah. Vizualno je grozna, sploh notranjost je vedno eno generacijo za vsemi ostalimi. Vozne lastnosti pa… drugi avto v družini, ki ga ponavadi vozijo ženske, mislim da nimaš veliko publike za prodajo voznih lastnosti. Vem da angleži nabijajo Ford gor, Ford dol, samo tam so Fordi med cenejšimi napram ostali ponudbi. Pri nas si pa pač Francozi režejo večji kos pogače, glede na cene.

McLaren
7 meseci 24 dni nazaj

Po mojem mnenju pri Fiesti pa Polotu dobis najvec avta v tem razredu. Razni Clioti, 208-ke , I20 itd so bolj tako, kako naj recem….igrackasti?

MORDOR
7 meseci 26 dni nazaj

Malo počakaj potem pa še enkrat napiši oba pa premaga Fiesta.

svetilnik
7 meseci 25 dni nazaj

Seveda, saj bosta novejši puščici in bo potrebno ravno njo premagovati, vedno za zgled ostalim kako se dela.

Polo78
7 meseci 27 dni nazaj

Tudi za moje pojme tule Clio zmaga na celi črti, predvsem pa zaradi cene. Ampak kot je že nekdo omenil, folk kupuje z očmi ter kar je v danem trenutku modna muha.

xxl
7 meseci 26 dni nazaj

Velik minus pri Cliotu je ena predstava manj in 2 sekundi slabši pospešek.

svetilnik
7 meseci 27 dni nazaj

Oba pa premaga Fiesta. Edini njen minus je cena, toda mislim, da so vsi postali dragi.

Polo78
7 meseci 26 dni nazaj

Glede handlinga je Fiesta vsekakor boljša, ni pa več taka drastična razlika kot nekoč. Cena tudi če je edini minus pa je v tem razredu lahko odločilna. Kje so časi, ko si za 12k dobil solidno opremljeno z 100km ecoboost motorjem (prejšnji model)…

 
Jurski park
Druga pomlad

Več vsebin

Novice

Slovaška z davčnimi olajšavami pomaga skupini PSA pri širitvi proizvodnje

Testi

Preprosto več

Peugeot 2008 1.2 PureTech 130 EAT8 GT-Line
Testi

Rekordno hitro

Opel Corsa 1.2 Turbo SS GS Line
Reportaže

Dodana vrednost

Testi

Citroën C3 Seduction VTi 82 – Okroglo presenečenje