Reportaže

V vrtincu sprememb: opažanja in odmevi iz Münchna

Odločitev, da se odpravimo na mobilnostni dogodek IAA v München, ni bila samoumevna. Res je, da je novi format dogodka na spremenjeni lokaciji že pred dvema letoma formalno nadomestil tradicionalni bienalni salon v Frankfurtu, ki je bila od nekdaj nemška protiutež salonu v Parizu. Po drugi strani so številne napovedi in vabila na dogodke, predavanja, testne vožnje in koncerte bolj spominjale na avtomobilski Septemberfest kot na prireditev, ki bi bila namenjena seznanjanju strokovne in širše javnosti z novostmi avtomobilskih znamk.

Politična korektnost

Dan se je začel zanimivo, tik pred vhodom sva ujela zaključne minute protesta aktivistov Greenpeace, ki so v ribnik pometali nekaj zgornjih delov avtomobilskih karoserij. V spremstvu policistov so jih nato pobrali iz vode in usklajeno zložili na prikolico, ki jo je kasneje odvlekel električni Hyundai Ioniq 5. Ker električni avtomobili očitno ne onesnažujejo, o čemer bi se dalo razpravljati.

Vse skupaj je delovalo kot izjemno usklajen nastop, hkrati pa sva se kasneje spraševala o smiselnosti njihovega protesta v ribniku pred sejemskimi halami. Na razstavnih prostorih namreč praktično ni bilo videti modelov brez baterijsko-električnega pogonskega sklopa. Mimogrede, obraz dogodka je letos Natalie Portman, sicer odlična igralka in hkrati okoljska aktivistka, ki svoje vloge v Münchnu verjetno ni prevzela brez določenih pogojev.

Avtomobilske znamke stopajo v ozadje

IMG_0328
Več pozornosti so tokrat na sejemskemu deli prevzeli različni dobavitelji in proizvajalci baterij, umetne inteligence in pametnih storitev.

Še bolj zanimivo je dejstvo, da imajo na tokratnem dogodku avtomobilski proizvajalci že skoraj stransko vlogo. Med velikimi so, po pričakovanjih, v ospredju Skupina Volkswagen, BMW, Mercedes in Opel, manjši prostor je zavzel še Renault, ki je razkril novi Scenic. Sicer pa je bila velike pozornosti deležna kitajska znamka BYD, pri kateri so se odločili, da bodo nastopili z dosti pompa. Kar jih je verjetno tudi kar nekaj stalo, a je bilo med predstavniki proizvajalca v prvi vrsti na tiskovni konferenci videti, da so z izplenom zadovoljni. Udeleženci pa smo se zaradi gneče morali razširiti še na razstavne prostore okoliških razstavljalcev. Med znamkami, ki so prisotne tudi na našem trgu, sta na sejmišču v Münchnu prisotna še MG in Tesla, a z bistveno bolj racionalnim nastopom.

Če so bili dobavitelji avtomobilski industriji v preteklosti potisnjeni na obrobje dogajanja, v bolj oddaljene in manj glamurozne razstavne hale, je to v Münchnu precej drugače. Samsung, Forvia, ZF, Valeo, Continental, Denso, Mobileye, Qualcomm, CATL, Magna, Bosch in Webasto so le nekatera od najbolj znanih imen, ki jih je v prostorih nemogoče zgrešiti. Potem pa je tu še kopica drugih uveljavljenih podjetij, pa konzultantska podjetja, manjše stojnice za zagonska podjetja in, nenazadnje, predstavniki držav, ki naj bi tam verjetno navezovali stike s potencialnimi investitorji. Po videnem na sejmišču je postalo povsem jasno, kdo je omogočil, da se dogodek dejansko izvede.

Kakšna sprememba! V preteklosti smo govorili o avtomobilskih salonih, na njih so bili glavni akterji avtomobilski proizvajalci, ki so javnosti pokazali vse svoje najnovejše modele in študije. Na teh dogodkih se je kar trlo obiskovalcev in novinarjev. Gneča je bila tokrat bistveno manjša, med obiskovalci pa je bilo najpogosteje slišati kitajski jezik. Povsem drugače od časov, ko so si ogledovali konkurenco in fotografirali najmanjše detajle – v Münchnu so sestavni del dogajanja kot spremljevalno osebje številnih razstavljalcev.

Tudi v središču mesta

IMG_0360
Tiskovna konferenca kitajskega proizvajalca je bila nabito polna. Dogodka se je udeležilo tudi vodstvo BYD.

Kot verjetno že veste, je tokratno dogajanje v okviru IAA razdeljeno na dva dela. Odprt prostor v starem mestnem jedru (Odeonsplatz, Wittelsbacherplatz, Ludwigstraße, Königsplatz in druge okoliške lokacije) je z brezplačnim dostopom namenjen širši množici, ki bi si rada ogledala avtomobilske novosti in morda opravila kakšno testno vožnjo, kolikor je to v prometni gneči pač mogoče. Tik pred iztekom šolskih počitnic na Bavarskem je v lepem poletnem vremenu to idealen poligon za avtomobiliste, ki bi radi svoje novosti približali vsem zainteresiranim.

Na sejmišču, kjer je potrebno kupiti vstopnico, pa je vse v znamenju elektrike in izdelave pametnega vozila prihodnosti. Tam je avtomobilskih novosti za vzorec, sejmišče je namenjeno strokovnjakom in bistveno manj širši publiki, ki jo zanimajo končni izdelki – avtomobili. Ključne besede spremljevalnih govorov so mobilnost, trajnost in digitalnost. Nekoč glamurozen avtomobilski salon je postal spletišče deležnikov avtomobilske industrije in s tem bistveno manj zanimiv za medije, ki bi tam na podlagi izkušenj iz preteklosti pričakovali številna razkritja novosti na enem mestu.

Avtomobilski Septemberfest

IMG_0740
Ko smo na novinarski dan obiskali predel v središču Münchna, je bilo tam še gradbišče. “Open Space” se je uradno odprl šele prihodnji dan.

Že ob primerjavi dogodka IAA pred dvema letoma s tokratnim je jasno, da organizatorji neprestano razvijajo koncept v skladu z željami in potrebami sodelujočih podjetij. Vprašanje je, če bodo uspeli najti takšno mešanico, ki bo za vse dovolj zanimiva, da se bo tudi obdržala. Nenazadnje je njihov nastop povezan z visokimi finančnimi vložki, zato verjetno ne zadošča, če je rezultat le poligon za sklepanje poslovnih kontaktov. Težko si tudi predstavljamo, da bi bile domače avtomobilske znamke pripravljene zmetati cel kup denarja za polovičen izplen v senci kitajskih avtomobilskih znamk. V tem smislu bo tudi zanimivo videti, kaj se bo naslednjo jesen dogajalo v Parizu.

Avtomobilski Septemberfest v centru Münchna je zanimiva popestritev dogajanja ter edinstvena priložnost za znamke, da s pločevino napolnijo mestne trge in ulice. Obiskovalci si lahko med sprehodom ogledajo številne avtomobilske novosti, tudi z motorjem na notranje zgorevanje. A kaj se zgodi, če naslednjič v prvem tednu septembra nad bavarsko prestolnico dežuje?

Avtomobilizem.com

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
PRIMA 2.0: na morje z razigranim kombijem
Luči, kamera, akcija!