Poraba 7,8 l/100km Največja hitrost 225 km/h Cena 64.772 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • ergonomija voznikovega prostora
 • prostornost na zadnji klopi
 • odlična LED žarometa
 • učinkovito delovanje asistence za upravljanje dolgih luči
 • odlično delujoči varnostno-asistenčni sistemi
 • sistem iDrive
 • udobno podvozje
 • projicirni zaslon
Minusi
 • cena vozila
 • cena dodatne opreme
 • zadenjska kamera se (pre)hitro umaže
 • glasen motor
 • nerodno oblikovan nepregleden zadek

Ste si vedno želeli voziti športno-elegantno limuzino, a se nikakor niste hoteli odreči prednostim, ki jih nudijo družinsko nastrojeni karavani? Pri BMW-ju vam že nekaj časa nudijo zanimivo ter hkrati nevsakdanjo kombinacijo obeh karoserijskih izpeljank, ki je na voljo celo v dveh velikostnih izvedbah (3 GT in 5 GT). Le sprijazniti se boste morali z dejstvom, da omenjenih BMW-jev nikdar, ampak res nikdar ne boste uzrli v Muzeju sodobne umetnosti med avtomobilskimi eksponati, ki predstavljajo estetske presežke.

Zanimiva ideja

Verjetno ne bom deležen pretirano začudenih pogledov, če trdim, da veljajo limuzine v avtomobilskem svetu še vedno za precej bolj elegantne od karavanov. Še posebej, če govorimo o predstavnikih malce bolj prestižnih avtomobilskih znamk. Pri čemer verjamem, da omenjenega mnenja ne delim zgolj z Američani, Kitajci in Turki, med katerimi karavanske izvedenke nikdar niso bile toliko popularne kot na stari celini. Če ne verjamete, poglejte kakšne sladostrastne stvaritve visokega razreda (npr. BMW-jeva serija sedem), pri katerih najverjetneje nikdar ne bomo dočakali kakšnih »obrtniških« Touring kreacij. Srčno upam! A človek nikoli ne ve, kaj se dogaja v glavah neutrudnih iskalcev tržnih niš.

In ker med vozniki obstaja tudi nezanemarljiv delež takšnih, ki sicer hočejo voziti karavan, a ga nikakor nočejo gledati, so pri bavarskem proizvajalcu že pred osmimi leti želeli ustvariti malce bolj nadstandardno prostorno vozilo, ki bi bilo zapakirano v elegantno limuzino. Kar pa bi jim skorajda tudi uspelo, če le ne bi bil njegov zadek videti tako groteskno nenavadno kot pri najbolj slavni sestri iz družine Kardashian. Okej, nekaterim je menda tudi všeč …

A glede na to, da je avtomobilska javnost omenjeno kreacijo vseeno dokaj toplo sprejela in obenem čestitala Bavarcem za pogum – pri čemer mi še vedno ni povsem jasno, kako bi taista javnost reagirala, če bi se na njej bohotil kakšen korejski znak (spomnite se zgolj terensko kupejevskega X6 ter njegovega idejnega predhodnika Ssangyonga Actyon) – ni presenečenje, da so zgodbo nadaljevali tudi v nižjem segmentu.

06

Serija 3 z oznako GT je tako predstavljala ob svojem prihodu pred tremi leti dokaj predrzno popestritev ponudbe, ki je kupce, bistveno bolj kot z obliko, prepričevala s tem, da gre za daleč najbolj prostorno trojko. Pohvalno! Ponujala je celo več prtljažnega prostora kot karavanski Touring (25 litrov večji volumen). Da o izjemni prostornosti na zadnji klopi (11 centimetrov daljše medosje v primerjavi z običajno verzijo), ki je celo dobrodušneje odmerjena kot pri večji seriji 5, niti ne govorim!

50 odtenkov sivine

11

V duhu kozmetične prenove BMW-jeve serije 3 je bila v lanskem letu manjših popravkov deležna tudi verzija GT (preoblikovani odbijači, prepoznavnejša grafika LED žarometov), pri čemer bi znal kakšen zloben jezik pripomniti, da še premalo. Tako tistega značilnega avtomobilskega erotičnega naboja, tolikanj značilnega za vozila z modro-belim emblemom, pri GT-ju le ne iščite, pa četudi želi razvnemati z nekaterimi precej vzburljivimi detajli, pa na gre za kupejevska okna brez okvirjev ali pa za športno nastrojen aktivni zadnji spojler, ki se za dobrobit vozne stabilnosti samodejno dvigne nad hitrostjo 110 km/h.

Ob dani ceni je tako potrebno avtomobilsko seksapilnost v njihovem salonu iskati pri drugih modelih, pri čemer bi znalo srce še najbolj zaigrati ob seriji 4 Gran Coupe, ki bo verjetno celo predstavljala GT-jevo zamenjavo ob prihodu nove generacije BMW-jevega predstavnika segmenta D (G20).

Limuvan ali karazina?

32

Serija 3 GT je le še en dokaz, da avtomobilov, podobno kot žensk, nikakor ne smemo soditi zgolj po zunanjosti. Bog ne daj! Tako Gran Turismo navdušuje z vsemi ostalimi atributi, pri čemer je še najbolj prepričljiv s prostornostjo na zadnji klopi, kjer ponuja občutke višjega razreda. Prtljažni prostor je sicer res večji od tistega v Touringu, a je precej omejen zaradi kupejevsko padajoče strehe, zaradi česar ga ni moč označiti za popoln nadomestek karavana.

13Vsa ostala notranja arhitektura je poznana že iz ostalih kozmetično prenovljenih modelov serije 3, kjer le stežka najdeš kakršnokoli zamero, a je žal v veliki meri odvisna od (perverzno visokih) doplačilnih dodatkov. Le pred novim zaslonom info-zabavnega sistema raje ne mahajte preveč z roko, saj le ta (še) ne pozna upravljanja z gestami kot recimo nekateri novodobni produkti. V tokratnem testnem vozilu, ki se je s svojo ceno prav nesramno približalo 65 evrskim tisočakom, pa sem sam pogrešal zgolj še bolje oprijemljiv volanski obroč (M paket), panoramsko streho ter sedežno hlajenje. Hja, pri dani ceni pač pričakujem popolnoma opremljeno vozilo segmenta D. In pika!

V testnem avtomobilu me je še najbolj  presenetilo fantastično delovanje asistence za upravljanje dolgih luči, ki zazna svetlobne vire vse do enega kilometra daleč, pri čemer sistem ves čas preizkusa ni nikdar, ampak res nikdar »počepnil«, oziroma kogarkoli oslepil. Bravo!

Zabava z zadržkom

Pri BMW-jevi seriji 3 smo se hkrati tudi že navadili, da kupec nikakor ne bo zgrešil, če se odloči za eno najbolj »ziheraških« in optimalnih pogonskih opcij v obliki dvolitrskega dizla, fantastične 8-stopenjske menjalne avtomatike Steptronic ter (če je potreba) zanesljivega štirikolesnega pogona. Turbodizelski 190-»konjski« agregat sodobne gradnje (koda: B47D20), ki (dobesedno!) ropota v BMW-jevih modelih od marca 2015 dalje, se namreč ponaša z zadostno eksplozivnostjo, vredno znamke, malce manj pa z zvočno zadržanostjo, ki ni ravno na nivoju prestižne limuzine … pardon … limuvana.

04

Za BMW-jeve dvolitrske turbodizle je že kar nekaj časa znano, da ne spadajo med najtišje in kdor išče malce bolj uglajeno alternativo, nikakor ne bo zgrešil, če se bo odločil za podobno krepkega in ne pretirano požrešnejšega bencinarja.

Dinamično razpoloženi ljubitelji bavarske znamke bi znali biti morda hkrati malce razočarani nad GT-jevimi voznimi lastnostmi, saj ne ponuja toliko zabave kot velika večina ostalih njihovih produktov. A da ne bo pomote, GT je sicer povsem dovolj uren, da bo razveselil medobčinski redarski inšpektorat pri polnjenju proračunske malhe! A vseeno le ne ponuja nebrzdanega veselja, da bi se želel z njim na vsak način zapoditi v ovinke, saj je karoserija za odtenek preveč nagibajoča, volanski mehanizem premalo komunikativen, zadek pa dokaj nemiren.

Chanometer

Pa saj verzija GT niti ni namenjena temu, da bi z njo strašili CPP dušebrižnike in čistili prehitevalne pasove na avtocestah, misleč, da se preganjamo naokrog z različico M3! Ne, Gran Turismo je prvenstveno namenjen čim bolj udobnemu in nestresnemu prevažanju žive vsebine, pri čemer se lahko pohvali, da je skoraj tako prostoren kot avtomobilski predstavniki višjega razreda.

37

Le sprijazniti se je potrebno, da s svojimi linijami ne bo ravno razvnemal čustev ter hkrati – za razliko od podobno estetsko vprašljivega športno uporabnega X6 – izraža premalo ošabnosti, s katero bi lahko vsaj malce kompenziral nerodno oblikovano zunanjost. To pa so dandanes, hočeš ali nočeš, še vedno precej važni argumenti pri nakupu tako dragega vozila!

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Kombinacija 190-»konjskega« dizla, odlične menjalne avtomatike in pogona xDrive velja za eno najbolj optimalnih v ponudbi. Dizel je glasen, a ni moteč.
  10
 • Notranjost
  Kozmetična osvežitev je poskrbela še za dodatno plemenitenje notranjosti, ki je po občutkih povsem na nivoju najhujših rivalov iz Stuttgarta in Ingolstadta. Izjemno prostorna GT verzija (zadnja klop)!
  9
 • Opremljenost
  Čeprav gre pri seriji 3 GT za nižje rangiran model v BMW-jevi ponudbi, pa je tudi ob 20 tisoč evrih doplačila za dodatno opremo na ceniku moč najti še kar nekaj izpuščenih postavk. Česar pa smo od bavarskega proizvajalca tako ali tako že vajeni.
  9
 • Vozne lastnosti
  Četudi verzija GT ne ponuja toliko užitka, kot smo tega vajeni od vozil bavarskega proizvajalca, pa naravnost blesti v udobju in nestresnemu cestovanju.
  9
 • Gospodarnost
  65 evrskih tisočakov je precej visoka cena za vozilo D segmenta nič kaj pretirano superiorne motorizacije, pa četudi se na njemu blešči modro-beli emblem. Poraba goriva bi lahko bila vsaj za odtenek nižja.
  5
 • Zmogljivost
  Pogonski sklop v avtomobilu sicer ne ponuja kakšnih pretirano nagajivih doživetij, a bo zadovoljil veliko večino voznikov najmanjšega limuvana v znamkini ponudbi.
  9
 • Sklep
  BMW-jev najmanjši Gran Turismo predstavlja precej zanimivo »mineštro« elegantne limuzine in obrtniškega karavana, ki precej bolj kot z zunanjimi linijami in ošabnim nastopom razvnema z notranjo prostornostjo in udobjem. Pa je to dovolj?
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 64.772
dolžina × širina × višina (mm) 4.824x1.828x1.508
dovoljena masa vozila (kg) 2.230
emisija CO2 (g/km) 126
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.995
kompresija (1:) 16,5
masa praznega vozila (kg) 1.735
medosna razdalja (mm) 2.920
menjalnik/pogon 8-stopenjski avtomatski/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 225
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 140/190 pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 400 pri 1.750-2.500
namestitev motorja spredaj vzdolžno
obračalni krog (m) 11,0
osnovna cena vozila (€) 51.500
pnevmatike 225/50 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,6/4,3/4,8
pospešek 0-100 km/h (s) 7,7
prostornina posode za gorivo (l) 57
prostornina prtljažnika (l) 520
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 90,0x84,0
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Limuvan"


pskoda
2 leta 9 meseci nazaj

Samo prej moraš stanovanje prodat, da lahko kupiš ta precenjen avto
Z moje strani kar naj ga imajo

Ivan36
2 leta 9 meseci nazaj

Moramo pa priznati, da je edina 3, ki je uporabna celo leto ! Sem ga prvič videl od blizu v avtoprodaji šele letos in še z sinje modro barvo kar je meni top paket. Daljša medosna je sploh veliki + ter lepša notranjost.

 
Kovanje vročega železa
Češka klasika z novo obleko, a enakimi ambicijami