Poraba 7,9 l/100km Največja hitrost 218 km/h Cena 55.600 eur
Plusi
 • navorsko bogat motor je odličen na vseh ravneh
 • pozornost do detajlov
 • prilagodljiva potniška kabina
 • družinsko uporaben
 • obilica asistenčnih sistemov
 • vozne lastnosti
 • Sync 3 predstavlja velik korak naprej
Minusi
 • varnostni sistemi niso serijsko vključeni v paket Vignale
 • velika cenovna razlika v primerjavi z najbolje opremljenim paketom Titanium
 • nerodno postavljen športni program S

Če si terenci z vsakim dnem vzamejo večji kos pogače, je posledica logična – nekje drugje je potrebno ta kos odvzeti. A Ford se brezkompromisno bori proti trendom in se požvižga na padajoče prodajne številke družinskih enoprostorskih vozil. Še več, v svoji modelni paleti imajo široko ponudbo, s serijo Vignale pa jo le še nadgrajujejo.

Se spomnite oznake Ghia, ki je krasila najbolje opremljene Focuse in Fieste? Na stranskem stebričku so imeli izbrani modeli majhen znak z napisom Ghia in so v primerjavi z običajnimi, cenejšimi modeli vedno izstopali. Leta 2010 so se pri Fordu odločili, da bo oznako Ghia zamenjal paket Titanium, ki je v ponudbi še danes. A ameriški proizvajalec vozil se je v lanskem letu odločil, da se zopet vrnejo k legendarnim italijanskim karoseristom. Tokrat so se odločili za uporabo imena Vignale.

Ford S-Max Vignale 2.0 TDCi Powershift 7


Vignale je bil italijanski proizvajalec avtomobilskih karoserij. Alfredo Vignale je leta 1945 v mestu Torino ustanovil podjetje Carrozzeria Alfredo Vignale. Prvo karoserijo so leta 1948 izdelali na osnovi Fiata 500 Topolino, kasneje pa še na modelu Fiat 1100. Večina naročil je prihajala z domačega trga, med naročniki pa so bili tudi Alfa Romeo, Ferrari, Maserati in Lancia.

Leta 1969 jih je kupil De Tomaso, ki si je takrat že lastil Carrozzerio Ghia, a je obe podjetji leta 1973 kupil Ford. Znamko Vignale so ukinili, Ghia pa je nadaljevala svojo v pot v obliki prej omenjenega najboljšega paketa za nekatere modele v ZDA in Evropi. Po nekaj konceptnih vozilih, ki so nosila ime Vignale, se je ime bolj pogosto začelo pojavljati v zadnjih letih, ko je Ford z oznako Vignale zaznamoval svoje prestižno opremljene modele. Prva dva člana novonastale družine sta postala Mondeo in S-Max, kmalu pa sta se jima pridružila še Kuga in Edge.


Je lahko še boljše?

Ford S-Max Vignale 2.0 TDCi Powershift 23Pred malce manj kot letom dni sem preizkusil skoraj popolni S-Max. Poleg 132 kilovatov močnega dizelskega agregata se je 400 njutnmetrov navora prenašalo na vsa štiri kolesa preko 6-stopenjskega samodejnega menjalnika, ob koncu testa pa se mi ni niti najmanj zdelo, da bi tako opremljen in gnan S-Max lahko potreboval še kakršnekoli dodelave. Prišel sem do zaključka, da gre za hotel s petimi zvezdicami, saj se je končna cena z opcijami ustavila malce pod 50 evrskimi tisočaki, v takšni obliki pa si ga bo privoščilo le malo družin.

No, moje mišljenje so pri Fordu demantirali, ko so predstavili še za odtenek izboljšan paket Vignale. Slednji ne prinaša bistvenih novosti v smislu dodatne založenosti z opremo ali varnostno-asistenčnimi sistemi, temveč ključne izboljšave za počutje voznika in potnikov. Z izbranimi materiali, visoko ravnjo izdelave in številnimi najnovejšimi tehnologijami si želi predvsem razvajati čute uporabnikov. Celotno dojemanje in izkušnjo nadgradijo številne podrobnosti, ki potniško kabino zaokrožijo v smiselno celoto. Torej – očitno je lahko še boljše.

Postrešček le klic stran

Da ni vse ostalo le pri praznem govorjenju, so pri Fordu poleg 2,3 milijarde evrov težkega vložka v obrat v Valencii za svoj najdražjo modelno linijo pripravili nekaj posebnosti. Ker si kupci pregrešno dragega vozila nikakor ne želijo Ford S-Max Vignale 2.0 TDCi Powershift 4gledati neporavnanih linij ter namesto ozvočenja poslušati čričke iz armaturne plošče, posebej izurjeni delavci po koncu proizvodnje pregledajo vsak primerek iz serije Vignale. Po 120 urah v proizvodnji šesterica preveri in popravi vse pomanjkljivosti, ki bi lahko nastale tekom proizvodnje. Ob koncu opravijo preko 100 različnih preglednih testov. Vse, česar človeško oko ne more zaznati, lahko preverijo s pomočjo najnovejše laserske tehnologije in številnih kamer. V centru se na 622 kvadratnih metrih skriva devet delovnih postaj, kjer dnevno preverijo in odobrijo do 60 vozil. A zgodba se tukaj še ne konča. Ko posamezen model opravi “izpit”, ga v roke vzamejo še ličarji, ki dve uri ročno polirajo lak za popoln barvni sijaj.

A če pustimo ob strani stvari, ki bi morale biti tako ali tako urejene ob izhodu iz tovarne, z nakupom S-Maxa Vignale kupec pridobi tri brezplačna pranja vozila na leto, za doplačilo pa zaposleni pri Fordu avto prevzamejo na dogovorjeni lokaciji in ga nanjo vrnejo po zaključku servisnega posega. Ali je to vredno doplačila okrog 400 evrov? Presojo prepuščam vam.

Vrh ponudbe

Ford S-Max Vignale 2.0 TDCi Powershift 14_Kot se za vozilo takšnega kova spodobi, je bil testni primerek opremljen z najmočnejšim dvolitrskim twin-turbo dizelskim agregatom s 154 kilovati moči in zajetnimi 450 njutnmetri navora. Seveda gre v kombinaciji s samodejnim 6-stopenjskim menjalnikom Powershift za vrhunski pogonski sklop, namenjeno prvenstveno voznikom, ki od vozila zahtevajo zmogljivost in obenem prevozijo veliko kilometrov po avtocesti. Za kupce, ki se želijo razvajati in hkrati sosedom pokazati svojo premijsko družinsko kočijo, je na voljo še bistveno cenejši dizelski agregat s 110 kilovati moči. Pravzaprav sem bil presenečen nad številno izbiro motorjev pri paketu Vignale, saj so na voljo tri možnosti, pri šibkejših dveh sta v ponudbi še štirikolesni pogon in samodejni menjalnik.

Razlike so

Kot sem že povedal, me je pred časom izredno očaral testni S-Max, zato sem prav natančno pregledal, kaj drugačnega ponuja S-Max Vignale. V oči takoj padejo čudovito Ford S-Max Vignale 2.0 TDCi Powershift 2sešiti hlajeni in ogrevani usnjeni sedeži. S pomočjo nekaterih dodatnih kromiranih delov je občutek v potniški kabini drugačen, težko rečem premijski, vendar nedvomno še za odtenek boljši. Zmoti le izbira nekaterih plastičnih delov, ki so na občutek ceneni. To bi pričakoval pri osnovni različici S-Maxa in ne pri 55 tisoč evrov vrednem primerku. Oblikovalci bi lahko zavrgli tudi plastični ročici na volanskem obroču za ročno pretikanje in jih zamenjali s pravim aluminijem.

V mojih očeh je v notranjosti največji preskok naredila večopravilna enota Sync3. Manjka ji nekaj bolj zanimive grafike, a je hitra, preprosta za uporabo in se dobro odziva na dotike. Je takšna, kot se to od zaslona na dotik pričakuje – ne sme biti v dodatno breme pri osredotočenosti voznika na cesto. Dodaten plus so digitalni voznikovi merilniki in že od prej poznani številni družinam prijazni dodatki. Od posamezno pomičnih sedežev do dodatnega vzvratnega ogledala, velikega števila odlagalnih mest in splošne preglednosti.

Korak naprej

Ford S-Max Vignale 2.0 TDCi Powershift 39Veseli me, da Ford želi na različne načine predstaviti in navsezadnje povečati prodajo družinskih vozil. Podoben način so ubrali tudi pri Renaultu s paketom Initiale Paris, a zdi se, da so Američani naredili še en korak naprej. Na koncu sem bil v dvomih, saj S-Max zaradi odlične osnove v večini že tako navduši, manj pa sem prepričan nad 8.000 evri dodatka za paket Vignale, kjer je potrebno praktično doplačati za vsak varnostno-asistenčni sistem. Razlik je premalo in ne popravijo občutka v takšni meri, kot bi si želel sam. Vsaj ne za takšen znesek.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Najmočnejši dizelski agregat bo navdušil še tako zahtevne voznike in voznice, saj mu nikoli ne zmanjka sape, prav zgledno pa je odziven tudi v nižjih vrtljajih.
  10
 • Notranjost
  Premijski tretma je v največji meri viden na usnjenih sedežih, za ostale dodatke pa je potrebno malce več brskanja. Že tako prostorna potniška kabina in ogromen prtljažni prostor sta le dodaten plus paketu. Malce več pozornosti bo potrebnih še pri nekaterih plastičnih delih, ki so vse prej kot zgled premijskega enoprostorca.
  8
 • Opremljenost
  Vignale predstavlja najvišji paket opreme pri Fordu, a kupec se lahko odloči še za nekaj kosov dodatne opreme. Testni primerek je bil založen skoraj do maksimuma ter se je pohvalil s praktično vsemi pomembnimi kosi dodatne opreme.
  10
 • Vozne lastnosti
  Fordov S-Max se že od nekdaj pelje bolj kot osebni avtomobil in ne kot enoprostorec. Vtis poudari še najmočnejši dizelski agregat iz ponudbe.
  9
 • Gospodarnost
  Že pri testu odlično opremljenega S-Maxa sem nekoliko tarnal nad končno ceno avtomobila, ki pa je v tokratnem primeru še nekoliko višja.
  7
 • Zmogljivost
  Žal z najmočnejšim dizlom ni na voljo štirikolesni pogon, je pa moči in navora dovolj tudi ob povsem polnem avtomobilu in avtocestnih hitrostih.
  9
 • Sklep
  Ford želi pokriti praktično vse vidike pri enem izmed najbolj priljubljenih družinskih avtomobilov. S paketom Vignale nagovarja zahtevne kupce, ki ne želijo le izstopati, temveč od vozila in z njim povezanih storitev zahtevajo najboljše. S-Max Vignale to vsekakor nudi, a za visoko ceno.
  8.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 25.900
cena testnega vozila (€) 55.600
dolžina × širina × višina (mm) 4.796 x 1.953 x 1.658
dovoljena masa vozila (kg) 2.575
emisija CO2 (g/km) 144
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/lak/korozija) 2/12/4
gibna prostornina (cm3) 1.997
kompresija (1:) 16,0
masa praznega vozila (kg) 1.766
medosna razdalja (mm) 2.849
menjalnik/pogon samodejni/spredaj
največja hitrost (km/h) 218
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 154/210 pri 3.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 450 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 12,0
osnovna cena vozila (€) 43.570
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,9
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,3/5,1/5,5
pospešek 0-100 km/h (s) 8,8
prostornina posode za gorivo (l) 70
prostornina prtljažnika (l) 285-2.200
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 85,0 x 88,0
zavore spredaj/zadaj kolutne hlajene/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Za družinsko razvajanje"


pskoda
2 leta 10 meseci nazaj

WTF?! 55.6k€ za to

ozze
2 leta 10 meseci nazaj

kako je z zvočno izolacijo. Baje ima vgrajeno aktivno preprečevanje hrupa.

 
Veliki izzivalec
Predrzen in dovolj hiter