Največja hitrost 173 km/h Cena 23.520 eur
Plusi
 • številni varnostni elementi in sistemi
 • zunanji videz
 • umirjeno in tiho delovanje agregata
 • brezstopenjski menjalnik
 • preprosta in pregledna večopravilna enota
Minusi
 • pogon na sprednji kolesni par
 • nabor plastike v potniški kabini
 • primeren predvsem za umirjene voznike
 • poraba goriva
 • premalo navora

Nissan je pred osmimi leti prevzel svetovno javnost s predstavitvijo urbanega terenca, ki se je po velikosti uvrščal v segment kombilimuzin in je s pokončno terensko držo hitro našel ljubitelje širom sveta. Po več kot dva milijona prodanih enotah je lansko leto na ceste zapeljala druga generacija, ki je bila pred težko nalogo: ponoviti uspeh najbolje prodajanega križanca v Evropi in ostati najbolje prodajani model v Nissanovi ponudbi.

Moraš ga imeti

Nissan Qashqai 1.2 TCe_10Qashqai je s svojo pojavo sprožil pravo revolucijo pri proizvajalcih vozil. Evropski kupci so se poistovetili z vozilom, ki sodi v segment C, a je zaradi višje nataknjene karoserije bolj nabito, varno in prostorno. Največji tekmeci so kar po vrsti začeli pripravljati svoje urbane terence, a je medtem kralj že vladal po evropskih cestah.

Tako kot ameriški velikan Apple, ki dostavi produkt za katerega nisi vedel, da ga potrebuješ, dokler ga nisi videl, je podobno uspelo Nissanu s prvo generacijo Qashqaija. Fenomenalen uspeh je dopolnil še ekstravagantni Juke.

Seveda prvotnih prodajnih številk nova generacija ne dosega več, predvsem zaradi bistveno širše konkurence. A Qashqai ostaja pomemben igralec v najhitreje naraščajočem segmentu v Evropi.

Meje so začrtane

Originalni Qashqai je postavil oblikovne meje, ki so jih pri japonskem proizvajalcu vozil z vstopom v novo generacijo le izpopolnili. Meja, v smislu atraktivnosti, seveda ne premika, toda v novi podobi deluje bistveno bolj udarno kot prej. Zaokrožene linije so zamenjale ostre in v kombinaciji z 18-palčnimi platišči je lep, prepoznaven in dovolj razburljiv, da se za njim obrne marsikateri pogled. Priznati moram, da tudi mene ni pustil hladnega. Velik del zaslug gre posebni modri barvi, zaradi katere na cesti izstopa, deluje sveže in očara tudi mlajše uporabnike.

Brez napak enostavno ne gre

Nova različica opreme Qashqai 360° je postavljena med obstoječa paketa Acenta in Tekna. Standardna oprema zajema tehnologijo Nissan Safety Shield in panoramski zaslon (Around View Monitor). Poseben paket opreme je na seznam dopolnilne opreme prinesel predvsem izdatno zalogo varnostno-asistenčnih sistemov.

Posebej velja omeniti 360-stopinjski pregled okoli vozila, samodejno prižiganje dolgih luči, sisteme za prepoznavo prometnih znakov, za nenamerno menjavo pasov, za vozila v mrtvem kotu in za preprečevanje naleta. Med vsemi varnostnimi elementi mi je največ preglavic povzročal zadnji, saj je nekajkrat prehitro odreagiral in iz muhe naredil slona. Bralnik znakov deluje zadovoljivo, a naselij še vedno ne prepozna, kdaj pa kdaj pa mu lahko tudi uide kakšen bolj skrito postavljen znak.

Nissan Qashqai notranjost_2Potniška kabina je, kljub povečani uporabi plastike, prostorna in svetla. Večjih zamer si ne zasluži, zmotila me je le uporaba bolj cenene plastike na spodnjem delu armaturne plošče. Sedempalčni zaslon na dotik svoje delo opravi dobro, njegova največja prednost pa sta preprosta uporaba in preglednost. V soncu je uporaba slednje prava nočna mora, a k sreči lahko s fizičnimi gumbi še vedno upravljamo z najbolj pomembnimi radijskimi funkcijami.

Prtljažni prostor s 430 litri ne podira rekordov, vendar bo za družinske potrebe dovolj velik, vrednost pa mu dviguje dvodelna polica, ki razdeli prtljažnik. Tja sem z veseljem odložil kakšno manjšo stvar, največkrat kos fotografske opreme, in s tem preprečil kotaljenje po prtljažniku, obenem pa predmet skril pred radovednimi pogledi.

Posebnež

Bencinski agregat 1.2 DIG-T ima 85 kilovatiov in 190 njutnmetrov navora. Svoje delo opravi presenetljivo dobro in, tako kot Petra, ni razočaral niti mene. V mojem primeru je bil sicer primoran sodelovati s samodejnim menjalnikom X-Tronic, ki je ”vzel” kakšen kilovat štirivaljniku in za kakšen deciliter dvignil povprečno porabo goriva, zato je v tej kombinaciji namenjen izključno umirjenim voznikom. Z močjo ne pretirava, je pa dobrodošlih 190 njutnmetrov navora že od 2.000 vrt/min,Nissan Qashqai notranjost_8 s čimer je dovolj optimiziran za vsakodnevno rabo. Samodejni menjalnik v glavnini primerov svoje delo opravi pošteno in neznaznavno, kar bodo uporabniki najbolj cenili.

Močan tam, kjer je najbolj pomembno

Nissan Qasqhai je odrasel. Njegov videz je bolj trendovski, notranjost pa prostorna in prilagodljiva, vse skupaj podkrepi še nov paket opreme 360°. Ni brez napak in na nekaterih področjih ne najbolj napreden, a ima v sebi čar, ki ga ostali tekmeci lahko le kopirajo. S kombinacijo samodejnega menjalnika in vstopnega bencinskega agregata je namenjen umirjenim voznikom.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Vstopni bencinski agregat 1.2-litrski DIG-T sodeluje z novim brezstopenjskim samodejnim menjalnikom X-Tronic. Komplet ne bo navdušil dirkačev, bodo pa z njim zadovoljni umirjeni vozniki, ki od pogonskega agregata pričakujejo zanesljivost in uglajeno delovanje.
  7
 • Notranjost
  Potniška kabina je prostorna in svetla, s številnimi odlagalnimi površinami in povprečno velikim prtljažnim prostorom je primerna za družinsko uporabo. Med najbolj pomembne elemente zagotovo sodijo številni varnostno-asistenčni sistemi in preprosta večopravilna enota. Kvaliteta plastike bi lahko bila malo boljša, klavirska plastika je pravi magnet za umazanijo.
  8
 • Opremljenost
  Testni primerek je bil opremljen z najvišjo stopnjo opreme, zato običajni uporabnik ne bi smel pogrešati praktično ničesar.
  9
 • Vozne lastnosti
  Žal je bil testni Qashqai opremljen le s pogonom na prednji kolesni par, zato se bo najbolje seveda počutil izključno na asfaltiranih cestah. Zaradi višje postavljenega težišča ne bo zameril kakšnega odhoda v neznano, le ne pretiravajte, kajti zlahka bo kakšen klanec preveč strm in pretežak, da bi ga premagal s konkretnim pogonskim sklopom.
  8
 • Gospodarnost
  Bencinski štirivaljnik je omejeno varčen le ob pazljivi vožnji, povprečna poraba se lahko hitro povzpne nad še sprejemljivo mejo. S ceno malce nad 23 tisoč evrov je dostopen širši publiki, ki si želi križanca in je pripravljena sprejeti kakšen kompromis.
  7
 • Zmogljivost
  Bencinski agregat za samodejnim menjalnikom dobro skriva svojo moč. Z le 190 njutnimetrov navora ni med najbolj poskočnimi.
  7
 • Sklep
  Nissan Qashqai je bil po izredno uspešni prvi generaciji postavljen pred nov izziv. Ponovno jim je uspelo in pripravili so zapeljivega križanca, ki je obdan s številnimi varnostnimi rešitvami. Vstopni bencinski model je v kombinaciji z brezstopenjskim samodejnim menjalnikom X-Tronic zanesljiva izbira, ki pa bo zadovoljila predvsem umirjene in nezahtevne kupce.
  7.7

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 20.670
cena testnega vozila (€) 23.520
dolžina × širina × višina (mm) 4.377 x 1.806 x 1.590
dovoljena masa vozila (kg) 1.880
emisija CO2 (g/km) 133
garancija (splošna in mobilna/prerjavenje/lak) 3/3/12
gibna prostornina (cm3) 1.197
masa praznega vozila (kg) 1.332
medosna razdalja (mm) 2.646
menjalnik/pogon samodejni/spredaj
največja hitrost (km/h) 173
največja moč bencinskega motorja (kW/KM pri vrt/min) 85 (115) pri 4.500
največji navor bencinskega motorja (Nm pri vrt/min) 190 pri 2.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,7
pnevmatike 215/55 R18
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,6/5,1/5,6
pospešek 0-100 km/h (s) 12,9
prostornina posode za gorivo (l) 55
prostornina prtljažnika (l) 430/1.585
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
zavore spredaj/zadaj kolutne prisilno hlajene/Kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Baby X6
Corsa nostra