Poraba 7,8 l/100km Največja hitrost 200 km/h Cena 53.580 (akcijska cena - 48.222) eur
Plusi
 • učinkovit štirikolesni pogon
 • udobno podvozje izven utrjenih podlag
 • zmogljiv turbodizelski agregat
 • ozvočenje Alpine
 • kozmetična prenova je poskrbela za lepšo zunanjost
 • učinkovito delovanje prostoročnega odpiranja/zapiranja prtljažnih vrat
 • bogat opremski paket Limited
Minusi
 • ločljivost zadenjske kamere
 • nadomestno kolo ob doplačilu
 • nepregledni meniji infozabavne enote
 • kratki sedežni sedalni deli
 • zmedeno delovanje sistema Start&Stop (počasen vklop motorja, ipd.)
 • občasno neodločen menjalnik
 • cene štirikolesno gnanih različic

Dejstvo je, da postajajo čistokrvni kleni terenci, kot smo jih včasih poznali, izumirajoča vrsta. Zato se zna že čez kakšnih 20 let zgoditi, da se bodo morali lovci, gozdarji, adrenalina željni pustolovci ter kršitelji Zakona o vožnji v naravi velikokrat zadovoljiti že s kakšnimi malce bolj neustrašnimi rabljenimi križanci, ki imajo vsaj pogon 4×4. Takrat bodo po vsej verjetnosti iskani tudi dobro ohranjeni primerki pete generacije legendarnega Jeepovega Cherokeeja, ki si, navkljub svoji »nežni« SUV zasnovi, dejansko upa zapeljati na pravi teren.

Nič več grdi raček

Takšni in drugačni terenci so bili med ljudstvom že od nekdaj kar zaželeni. Že od samega začetka ponujajo doživetje aktivnega življenjskega sloga in neomejene svobode ter – kar je še najvažnejše – na zunaj izžarevajo mačo faktor. A ker so proizvajalci kaj kmalu ugotovili, da kupci posegajo po njih bolj ali manj zaradi občutka superiornosti in ne ravno zaradi resničnih potreb, so jih pričeli počasi mehčati. Tako so jim postopoma pričeli odvzemati posamezne resne terenske pripomočke (reduktor, zapore diferencialov, toga zadnja prema, šasija, ipd.), saj so ugotovili, da omenjeno »navlako« v resničnem življenju potrebuje le malokdo.

Novodobni »SUV-izaciji« tako ni mogel uiti niti legendarni ameriški proizvajalec terenskih vozil, pri katerem so šli celo tako daleč, da so nekateri njihovi modeli na voljo zgolj z dvokolesnim pogonom. Pa četudi to deluje pri znamki, ki se lahko pohvali celo s tem, da je po njej na splošno poimenovana celotna kategorija terenskih vozil (podobno kot je to pri »adidaskah«, »žiletki« in »jogiju«), že kar malce neresno. Jeep brez 4×4 pogona? Kot turška kava brez kofeina, grška solata brez oliv ter tradicionalno nedeljsko kosilo brez goveje župce!

JEEP CHEROKEE 03Kakorkoli že, v skladu z novodobnimi modnimi smernicami se je tudi zadnja generacija priljubljenega »Indijanca«, ki je na trgu že vse od leta 2013, še malce bolj odmaknila od nekdanje kleno-terenske filozofije ter se še bolj približala trendovskim križancem, ki ljubijo asfaltne površine. A ker vsaj na začetku novi Cherokee s svojimi rahlo (milo rečeno) kontroverznimi linijami ni ravno izžareval – navkljub prepoznavni Jeepovi maski s 7 režami – toliko elegance in samozavestne moči, kot to pričakujejo kupci pri tovrstnih vozilih, so ga morali med lanskoletno prenovo dodobra predelati. Prenovljeni Cherokee je tako moč prepoznati po bistveno manj avantagardno dekadentni opravi, obenem pa se je oblikovno dodobra približal ostali družini Jeep (npr. Grand Cherokeeju in Compassu), zaradi česar se v njihovem salonu ne boste več spraševali, zakaj imajo znotraj parkirano kitajsko kopijo korejskega terenca. Končno pravi Jeep!

Parlo americano

JEEP CHEROKEE 12

A prav nobenega dvoma o Jeepovem pedigreju ne bo, ko se boste z njim zapodili čez drn in strn. Okej, ob tem sicer povsem odmislite osnovne verzije, ki so brez znaka 4WD, saj so očitno na ceniku zgolj zaradi lepšega (saj veste – osnovna cena že od 35.990 eur).

Jeep Cherokee je pred šestimi leti nastal v skupnem sodelovanju z italijanskimi partnerji, kar pomeni, da so za njegovo osnovo vzeli Fiatovo kompaktno platformo, na kateri sicer nastaja tudi Alfina Giulietta. Kar ni nič slabega, da ne bo pomote! Nova generacija Cherokeeja je namreč postala precej bolj cestno orientirana od svojega predhodnika KK (2008-2013), ki je bil sicer precej bolj terensko grajen (šasija, toga zadnja prema), kar se še kako pozna na cesti. A se vseeno zdi, da mu do nekaterih križancev tega cenovnega ranga (npr. Mercedes-Benz GLC, Land Rover Discovery Sport, ipd.) še kar precej manjka, saj je med ovinki preveč pozibajoč, volanski mehanizem pa je preveč mehak in kot takšen ne ponuja prave informacije, kaj se dogaja pod kolesi. In že zaradi tega se pričneš sam od sebe spraševati, zakaj bi sploh kdo pogledoval k dvokolesno gnani verziji – razen če bi bila cenovno podobno pozicionirana kot preko luže (že od dobrih 25.000 USD dalje).

JEEP CHEROKEE 26Povsem drugo plat pa pokaže model, poimenovan po indijanskem plemenu iz JV predela ZDA, ko se boste z njim »sprehodili« izven utrjenih cestišč. V duhu osnovne  Jeepove offroad filozofije se namreč že v osnovi ponaša z izjemno zmogljivim AWD Jeep Active Drive sistemom, pri katerem proizvajalec navaja, da je postal po prenovi še za odtenek lažji. Po novem je na voljo tudi izboljšana verzija omenjenega sistema (Jeep Active Drive II), ki se ponaša še s tehnologijo zapore zadnje osi, kar zmanjša izgubo moči, ko ne potrebujete štirikolesnega pogona, in znižuje porabo goriva. Ob tem imajo vse različice še sistem Selec-Terrain štirih (oziroma opcijsko petih) načinov delovanja, ki poskrbijo, da se boste z Jeepom lahko znašli tudi tam, kamor si velika večina lastnikov tovrstnih vozil niti ne upa. Komur to vseeno ni dovolj, je na voljo še bolj brezkompromisna verzija Trailhawk z diferencialnimi zaporami, reduktorjem ter še bolj dobrodušno odmerjenimi koti (vstopni 29,9°, prehodni 22,9° ter izstopni 32,2°).

V kombinaciji s posodobljenim štirivaljnim MultiJet turbodizlom, ki ima po prenovi sicer 5 konjskih moči manj, pri čemer za prenos moči skrbi 9-stopenjski menjalnik proizvajalca ZF, se boste tako lahko s Cherokeejem igrali po bližnjih gmajnah tudi Eisenhowerja, če se vam bo ravno zahotelo. Omenjeni agregat je namreč dodobra kos Cherokeejevi masi, ki presega dve toni, a je ob tem le potrebno vedeti, da boste morali ob tovrstnem terenskem igračkanju večkrat obiskati bencinski servis, kot bi si to želeli. Pri terenskih ekskurzijah zna Jeepov »Indijanec« kaj hitro požlampati več kot 9 l/100km.

Nazaj na cesto

Če sem povsem iskren, bo Jeepov Cherokee večino časa, preden se bo kot rabljen primerek znašel v avto oglasnikih, preživel v družbi ostalih precej bolj poženščenih križancev v asfaltni džungli. Takšna je pač realnost novodobnih »terencev«! Pa se vseeno zdi, da se v tem okolju nekako ne znajde najbolje, saj deluje med ovinki rahlo okorno. SUV stare šole, torej! Nenazadnje se za nič kaj prepričljivega ne izkaže niti 9-stopenjski menjalnik, ki zaradi večjega števila prestav resda skrbi za manjšo porabo goriva, a deluje med malo bolj dinamično vožnjo nekoliko neodločno. Se pa njegova »pamet« vseeno lahko pohvali pri vožnji navzdol, kjer brez težav (beri: brez poseganja v ročni režim) vztraja v nižjih prestavah, ko je potrebno zaviranje z motorjem.

JEEP CHEROKEE 28In da gre pri novem Cherokeeju v osnovi vseeno za modernega športno uporabnega križanca in ne za pravovernega terenca, pokaže nenazadnje že s svojo notranjostjo (npr. usnjeno oblazinjenje), ki ne mara ravno delovnih pajacev ter blatnih čevljev. Potnikom tako znotraj ne bo prav nič hudega, saj jim je na voljo kar nekaj (nad)standardnih pripomočkov, pri čemer bodo tudi estetski fundamentalisti zadovoljeni, saj so Jeepovi (oziroma Fiatovi) dekoraterji poskrbeli za kar nekaj zanimivih karakternih detajlov (npr. silhueta Willysa na robu vetrobranskega stekla, ipd.). Vseeno pa se le ne more pohvaliti s tako imenitnim izborom notranjih materialov, kot bi to pričakovali pri tako dragem vozilu, ki stane toliko kot npr. Mercedesov GLC. A slednje nikakor ne pokvari končne slike, saj Jeepov (trenutno) drugi največji SUV v ponudbi ponuja povsem drugo filozofijo, kot podobno drago plemstvo (prvenstveno) germanskega porekla, ki sicer nagovarja povsem drug krog kupcev.

Džip, džip, hura!

JEEP CHEROKEE 09V teh časih, ko postajajo takšni in drugačni terenci, ki jih ljudstvo še vedno vsepovprek rado imenuje z »džipi«, čedalje bolj pomehkuženi, pri najbolj legendarnem specialistu za terenska vozila še vedno ohranjajo esenco klene offroad filozofije. In to pri vseh svojih modelih v ponudbi. To je nenazadnje moč ugotoviti tudi pri enem izmed njihovih najbolj ikoničnih izdelkov, ki navkljub modernejši SUV zasnovi ohranja delček alpinističnih ambicij. In prav je tako!

Vseeno pa se bojim, da bo v borbi s čedalje bolj sofisticiranimi trendovskimi križanci le potegnil krajši konec, zaradi česar bo – vsaj na našem trgu – ostal precejšnja redkost. Pri novem Cherokeeju je tako moč ugotoviti, da bo navkljub svojim izvrstnim plezalnim sposobnostim le stežka splezal na vrh.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Z navorom dodobra obdarjen posodobljen turbodizelski agregat MultiJet je povsem kos Cherokeejevi masi, ki presega dve toni, zaradi česar je dovolj suveren tudi izven utrjenih podlag. Ne najbolj prepričljiv 9-stopenjski avtomatski menjalnik (občasno neodločen) ter izvrsten 4x4 pogon, ki je pri višjih paketih (Overland, Trailhawk) še bolj učinkovit (Active Drive II).
  9
 • Notranjost
  Sodelovanje z Italijani je opazno pri nekaterih elementih, ki so enaki kot pri Fiatu (npr. volanske ukazne tipke, ipd.), a vseeno ohranja svojo prepoznavno karizmo (posamezni oblikovni detajli). Dokaj kratki sedalni deli ter ravno še dovolj družinsko uporaben prtljažni prostor.
  8
 • Opremljenost
  Opremski paket Limited ponuja vse tiste elemente, ki jih nekako iščemo pri tako dragem sodobnem športno uporabnem vozilu. Le rezervno kolo bi lahko bilo pri tako terensko talentiranem vozilu med serijsko opremo!
  10
 • Vozne lastnosti
  Glede na to, da gre pri novem Cherokeeju za SUV, ki precej bolj nagovarja nogometne mame kot pa lovce in gozdarje, bi si zaslužil še kakšne manjše filigranske nastavitve (manj pozibanja med ovinki ter bolj komunikativen volan). A se kaj hitro odkupi s suverenim nastopom na kakšnem razdrapanem makadamu.
  8
 • Gospodarnost
  Ne najbolj ugodna opcija v razredu srednje velikih športno uporabnih »terencev«, ki pa je še vedno lahko precej cenejša od marsikaterega predstavnika. Poraba goriva ni preveč visoka, saj jo je moč brez težav vzdrževati pri 7 litrih in pol.
  6
 • Zmogljivost
  S 195 turbodizelskimi »žrebci«, ki skačejo pod motornim pokrovom, pokaže tako motoriziran Cherokee dovolj samozavesti tako na avtocesti, kakor tudi na kakšni strmejši gozdni vlaki.
  8
 • Sklep
  Nova generacija Jeepovega Cherokeeja, ki je po zadnji prenovi postala oblikovalsko precej manj kontroverzna, navkljub precejšnjemu mehčanju ostaja športno uporabni terenec stare šole z offroad ambicijami. A se vseeno poraja vprašanje, koliko jih novodobni kupci tovrstnih vozil sploh še cenijo oziroma potrebujejo.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 35.990
cena testnega vozila (€) 53.580 (akcijska cena - 48.222)
dolžina × širina × višina (mm) 4.651 x 1.859 x 1.707
dovoljena masa vozila (kg) 2.494
emisija CO2 (g/km) 173
emisijski razred Euro6D-temp
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 2/5 (120.000 km)/12/5
gibna prostornina (cm3) 2.184
kompresija (1:) 15,5
masa praznega vozila (kg) 2.138
medosna razdalja (mm) 2.720
menjalnik/pogon 9-stopenjski avtomatski / štirikolesni
največja hitrost (km/h) 200
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 143/195 pri 3.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 450 pri 2.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,6
osnovna cena vozila (€) 52.990
pnevmatike 225/55 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,5/6,4/6,9
pospešek 0-100 km/h (s) 9,3
prostornina posode za gorivo (l) 60
prostornina prtljažnika (l) 448-570-1.267
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Še vedno pravi džip"


mrtwelvetrees
3 leta 2 meseci nazaj

Samo kvaliteta pa ni več taka kot je bila prej ko ni bil še Fiat zraven.

 
O dejstvih in občutkih
Luksuz à la Lexus