Poraba 17,8/37,8/28,9 (kWh/100 km) Največja hitrost 180 (elektronsko omejena) km/h Cena 80.115 eur
Plusi
 • udobje v vožnji
 • prostornost potniške kabine (glede na zasnovo avtomobila)
 • velikost in številnost odlagalnih prostorov v kabini
 • delovanje sistema nadzora nad oprijemom pogonskih koles
 • svetilnost žarometov (matrični LED)
 • možnost hitrega polnjenja DC
Minusi
 • sprednji elektromotor poveča maso za več kot 100 kg
 • ročno izbrana stopnja regeneracije se ponastavi na Auto po vsakem pritisku stopalke »plina«
 • maloprodajna cena
 • dodatek prednjega pogona poveča obračalni krog za 1,3 metra
 • obveza izbire nastavitve zasebnosti ob vsakem zagonu avta
 • hitro DC polnjenje z največjo močjo 75 kW
 • možnost nenamernega pritiska volanskih dotično-občutljivih površin

Tudi Audi Q4 Sportback je eden od proizvajalčevih kupejevsko oblikovanih modelov, ki so na račun atraktivnejšega videza nekoliko manj praktični in prostorni kot njihove osnovne izvedbe. A Sportbacki niso bili vedno takšni. Test.

Audi je ime Sportback prvič predstavil zdaj že davnega leta 2003. Takratni Audi A3 Sportback je bil pravzaprav petvratna izpeljanka modela, ki je imel prvotno sicer samo troje vrat. Audi A3 Sportback je imel v primerjavi s trivratno izvedenko tudi za 80 milimetrov podaljšano medosno razdaljo. Upoštevajoč dodaten par vrat in povečanje prostora v drugi vrsti sedežev lahko mirno rečem, da je bil Sportback bolj praktična, uporabnejša in prostornejša izpeljanka modela, kateremu se je postavil ob bok.

Leta so tekla in Audi je predstavil še kar nekaj Sportbackov, katerim je bilo večinoma skupno, da so predstavljali bolj praktične, uporabnejše in prostornejše izpeljanke običajno kupejevskih modelov. A so v Ingolstadtu z leti začeli obračati ploščo. Tako zadnjih nekaj let naziv Sportback dodajajo modelom, ki so manj uporabni in manj prostorni od njihovih izhodiščnih izpeljank. Le kdo bi razumel …

Nikakor

Audi_Q4_Sportback_50_e-Tron_Quattro_S-Line_34Tokratni testni avtomobil je osnovan na običajno oblikovanem Audiju Q4. Zdaj smo že vajeni, da pretvorbe cestnih terencev v kupejevske različice prinesejo s sabo tudi vsaj minimalne popravke zunanjih mer avta. Tudi Q4 Sportback ni nobena izjema, četudi je res, da se Q4 in Q4 Sportback ločita samo pri višini, saj je slednji 18 milimetrov nižji od prvega. Strogo karoserijsko gledano se novinec razlikuje od brata seveda še v strešni silhueti, ki se začne kupejevsko spuščati takoj za stebričkom B.

Povsem pričakovano je, da hitreje padajoča linija strehe pusti pečat na notranji prostornosti, kjer je v Sportbacku nad glavami zadnjih potnikov nekaj manj prostora kot v navadnem Q4. Toda stiska vendarle ni tako problematična kot ponekod drugod. Konkretno ciljam na točno 14 milimetrov približano strešno oblogo glavam zadnjih potnikov, kar je zaznati tudi v praksi. Še dobro, da ima običajni Q4 dovolj naskoka, saj imam sam v njem celo kakšen centimeter prostora nad glavo viška. V Sportbacku pa ta presežek skopni, saj se v njem z glavo ravno dotikam strešne obloge. V drugi vrsti sedežev je torej v Sportbacku manj prostora kot v Q4, a vseeno ne nesprejemljivo malo.

Upogibajo prostor?

Audi_Q4_Sportback_50_e-Tron_Quattro_S-Line_36Ob tem sprva nekoliko preseneti podatek o prostornosti osnovega prtljažnika v Q4 Sportback. Tehnični podatki razkrivajo, da je možno “zliti” vanj celo 15 litrov več prtljage kot v zadek običajnega Q4. Je pa tako, da podrobnejša analiza situacije v enem in drugem pokaže razlog za Sportbackovo presenetljivo prednost. V njegovem zadku namreč ni primaknjene višinsko nastavljive toge police, kot je v običajnem Q4. Specifična oblika prtljažnika je narekovala Audijevim inženirjem, da so v zadek morali dodali neke vrste oporni steni levo in desno, na katerih potem toga polica v privzdignjenem položaju dejansko sloni.

Audi sicer nikjer ni zapisal, da se razlog za razliko v neto uporabni prostornini osnovih prtljažnikov resnično skriva v tem elementu, a sem sam vseeno trdno prepričan, da je temu tako. Dodatni dokaz, da pri Audiju še ne znajo “upogibati prostora”, predstavlja podatek o prostornosti skupnega prtljažnika. Položnejša silhueta Sportbackove strehe namreč v primerjavi z navadnim Q4 zmanjša celokupno votlino za prednjima sedežema za 30 litrov (oziroma 45, če upoštevamo, da testni Sportback ni imel primaknjenega elementa prilagodljive toge police).

Štirikolesno gnan

Audi_Q4_Sportback_50_e-Tron_Quattro_S-Line_21S tem pa seznam razlik med slabo leto dni nazaj testiranim Q4 in tokratnim Q4 Sportback še ni končan. Takrat sem vozil izpeljanko 40 e-tron, zdaj pa 50 e-tron. Prvo žene en elektromotor, privijačen ob zadnjo os, v drugem pa je naloga pogona zaupana dvema elektromotorjema. Eden je še vedno nameščen zadaj, pridružil pa se mu je še eden v nosu avta, kjer žene, jasno, prednji par koles. S tem je motorizacija 50 e-tron ne samo zmogljivejša kot 40 e-tron, ampak tudi vsekolesno gnana, kar Audi jasno poudarja tudi z napisom quattro na zadku avta.

Skupna kratkotrajna zmogljivost obeh motorjev je zrasla na spodobnih 300 KM moči in 460 Nm navora. Tako motoriziran Audi Q4 Sportback 50 e-tron quattro pospeši do stotice v 6,2 sekundah, pospeševati pa neha pri meji 180 km/h. S tem je od motorizacije 40 e-tron za omembe vrednih 2,3 sekunde hitrejši pri pospeševanju iz mirovanja do 100 km/h, elektronska blokada za največjo hitrost pa je premaknjena 20 km/h višje na lestvici.

Pohvala Audijevim programerjem

Audi_Q4_Sportback_50_e-Tron_Quattro_S-Line_40Na cesti se vse te številke definitivno občutit, saj se Q4 Sportback 50 e-tron navkljub približno sto kilogramom dodatne lastne mase – predvsem na račun dodatnega motorja v nosu avta – zmore z mesta zelo intenzivno zganiti in tudi potem pospeševati do najvišje elektronsko določene hitrosti.

Navkljub – ali pa ravno zaradi – zajetne konjenice moram še enkrat pohvaliti Audijeve programerje za odlično delujoč stabilizacijski sistem. Ta se namreč zelo učinkovito in na izredno nevsiljiv način vmešava v pogon. Med preizkusom sem sam samo dvakrat dejansko začutil, ko je elektronika zategnila uzde motorjema. Nekajkrat sem opazil še za hip ali dva prižgano lučko sistema ESP, ki je dajal vedeti, da se je nekaj dogajalo s pogonom avta. Tudi sicer je bil prenos zajetne količine pogonske sile na cestno podlago celo na mokri cesti izrazito stabilen in presenetljivo zanesljiv.

125 kW? 75 kW!

Audi_Q4_Sportback_50_e-Tron_Quattro_S-Line_26Navkljub zajetnim zmogljivostim pa Audi Q4 Sportback 50 e-tron quattro vsaj mene med ovinki ni uspel navdušiti. Ja seveda se lahko iz ovinka izstreli, a počne to na zame nekoliko sterilen način. Za kaj takšnega je avto tudi preprosto pretežak (dobre 2,2 tone lastne mase) in njegov volan brez prave povratne povednosti. Se pa zato s spokojnostjo vožnje vsekakor izkaže kot odličen sopotnik pri nabiranju avtocestnih kilometrov, četudi je res, da tam baterijsko-električna narava njegova pogona ni najbolj optimalna rešitev.

Izkaže se namreč, da poudarjeno koriščenje motornih zmogljivosti v smislu hitrosti izrazito preko meje, zakonsko dopustne na slovenskih cestah, zdesetka doseg tudi tako velike baterije, kot je vgrajena v najboljši motorizaciji Audija Q4 Sportback. Ob tem naj bi predstavljala obliž na rano klavrnega dosega zmožnost hitrega DC polnjenja njegove baterije. Poudarjam, da naj bi, saj Audi sicer res obljublja polnilne tokove do celo 125 kW, a sem sam med preizkusom v zelo širokem spektru pogojev in stanju napolnjenosti baterije odčital največjo polnilno moč 75 kW. In ne, težava definitivno ni mogla biti v polnilnih mestih, saj sem trikrat polnil tudi na polnilnici, kjer sem pri nekaterih drugih električnih avtomobilih že dosegal polnilne moči 100 kW.

V najboljšem primeru drugi

Audi_Q4_Sportback_50_e-Tron_Quattro_S-Line_44Štirje krogi na nosu, 300 “konjev” in štirikolesni pogon je recept za sila všečen paket avta, kar Audi Q4 Spotback 50 e-tron quattro vsekakor tudi je. Zato se ga v nekem vzporednem svetu, kjer bi bil pripravljen zanj odšteti preko 80.0000 evrov, ne bi branil Navsezadnje je vožnja z njim resnično prijetna in udobna ter na trenutke eksplozivnih pospeševanj tudi vsaj malo zabavna.

Upoštevajoč celoten paket avta je Audi tudi dokaj neposreden pri nagovarjanju očetov in mamic, da bi postal prvi ali celo edini družinski avto. No, morda pri nekaterih družinah res, a ne pri naši. Dopuščam možnost, da sem za kaj takšnega preveč starokopiten ali pa omejujočega razmišljanja, a si baterijski električni avtomobil, tudi s tako veliko baterijo, v najboljšem primeru še vedno predstavljam kot drugi družinski avto.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  "Ko se »poklopijo vse zvezde«, je na voljo sistemskih 220 kW in 460 Nm, v vsakem primeru pa zelo energično zganejo Audija Q4 Sportbacka. Se je pa treba zavedati, da pogosto koriščenje razpoložljivih zmogljivosti zelo hitro izprazni tudi največjo razpoložljivo 77-kilovaturno baterijo v modelu.
  10
 • Notranjost
  Sodobna interpretacija tretmaja Sportback okrni uporabnost in prostornost izhodiščnega modela Q4. V zagovor Audiju - negativen učinek ni tako izrazit kot pri nekaterih drugih kupejevskih terencih. Hitreje padajoča strešna linija negativno vpliva tudi na preglednost nazaj, saj zadnje okno razdeli na dva dela.
  10
 • Opremljenost
  Dobrih 15 tisočakov doplačil (v že tako ne ravno poceni avtu) je primaknilo prenekateri razvajanju in varnosti namenjen dodatek.
  10
 • Vozne lastnosti
  S pogonom quattro je že tako težak avto postal še malo težji. Žal posredno nastavljena mehanika podvozja Q4 s tretmajem Sportback ni postala nič manj posredna. Zato drži tudi za Q4 Sportback 50 e-tron Quattro, da je udoben avto, ki z dinamiko v vožnji ni ravno na »ti«.
  7
 • Gospodarnost
  Tretma Sportback pusti pečat tudi na dobra dva tisočaka višji začetni maloprodajni ceni Audija Q4. Poleg boleče maloprodajne cene zaskeli tudi konkretna poraba elektrike v primeru pogostega koriščenja povečane zaloge moči in navora.
  4
 • Zmogljivost
  Navkljub zapeljivosti dodatne zmogljivosti izpeljanke 50 e-tron, ostajam pri prvotni izjavi, da zadržani in udobni vožnji podrejeni naravi Q4 Sportbacka izpeljanka 40 e-tron povsem zadošča. Izpeljanki 35 pa bi se sam izogibal zaradi (pre)majhne baterije.
  8
 • Sklep
  Pretvorba Audija Q4 v Q4 Sportback pusti nekaj sledi na notranji prostornosti in uporabnosti avta, hkrati pa še nekoliko zviša maloprodajno ceno. Izvedenka 50 e-tron quattro je sicer mamljiva pogonska opcija, a mislim, da je za umirjen značaj Audija Q4 Sportback tudi 40 e-tron povsem zadostna.
  8.2

Tehnični podatki vozila

baterije bruto: 82 kWh; neto: 76,6 kWh (Li-ion)
cena testnega vozila (€) 80.115
dolžina × širina × višina (mm) 4.588 × 1.865 × 1.614
dovoljena masa vozila (kg) 2.715
elektromotor sinhronski s stalnimi magneti
emisija CO2 (g/km) 0
masa praznega vozila (kg) 2.140
medosna razdalja (mm) 2.715
menjalnik/pogon enostopenjski reduktor/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 180 (elektronsko omejena)
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 220 (300)
največji navor (Nm pri vrt/min) 460
namestitev motorja spredaj in zadaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,5
osnovna cena vozila (€) 64.510
pnevmatike spr.: 235/55 R 19 zad.: 255/50 R 19
poraba električne energije (kWh/100km) 17,8/37,8/28,9
poraba goriva na testu (l/100 km) 17,8/37,8/28,9 (kWh/100 km)
poraba goriva po ECE (l/100 km) poraba elektrike WLTP povprečje: 19,7 kWh/100 km
pospešek 0-100 km/h (s) 6,2
prostornina prtljažnika (l) 535 - 1.460
vrsta motorja električni
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/bobnasti
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

11 komentarjev za "Obrnjena plošča"


1 mesec 9 dni nazaj

Res zelo zanimivo, toliko kritik napisanih v testu in na koncu ocene 10, hehe
Vendar za ta avto, ne bi napisal niti ene pohvale, saj cena, ehhhh, cena je nora in nesmiselna, kao zelen avto itd, na koncu pa stane kot enosobno stanovanje, bolano. Za takšen denar, res ne moreš pričakovati manjše ocene kot 9 in tako bi naj bilo. In kot je napisal tudi nasamorpheus, elektrike primanjkuje po svetu, države računajo in skrbijo, kako bodo zagotovili dovolj energije za naslednja leta, mi pa tukaj reklamiramo avtomobile na elektriko, nesmisel…..

1 mesec 20 dni nazaj

Elektrike po celem svetu primanjkuje mi pa sanjamo o EV

megane16v
1 mesec 21 dni nazaj

Z veseljem prebiram vaše teste, kot “štromar” z vsem dolžnim spoštovanjem sporočam majhno pripombo: tokovi so izraženi v Amperih (A), kW pa označujejo moč, ki je zmnožek toka in napetosti. Tako da govorimo o moči polnjenja, kot je pravilno zapisano pri minusih avta
Glede avta pa: dober in trendovski Audi, katerega vrednost ne bi smela presegati 40k€, da bi resno razmišljal o nakupu takega 3-4 leta starega avta za cca 20k€. Žal nismo Norveška

megane16v
1 mesec 18 dni nazaj

Zdravo, hvala tudi vam za razumevanje. Vse dobro vam želim in veliko zanimivih testov v prihodnosti

Zodd
1 mesec 23 dni nazaj

80k 🙂 Raje corollo cross za 40k pa ti ostane za 20 let po 2 jurja za dopust, in po 15 letih ko bo baterija audija fuč, boš corollo še vedno lahko prodal za par jurjev 🙂 nora cena res… 2.2t to pomeni 1 set gum na sezono ?

meganer
1 mesec 23 dni nazaj

2.2T prazen avto.
Jp … Je ekološki.

Kombi je lažji 🤣

1 mesec 22 dni nazaj

Potem pa tole še preko subvencij za EV iz palete prispevkov na položnicah za el. subvencioniramo vsi, ki si tega niti ne moremo (ali nočemo) privoščiti. Norost!

meganer
1 mesec 23 dni nazaj

Cestnina, trajekt, ….. Naj bo x2 zaradi teže.

Ampak je ekološki ……

 
Uporaben, a z omejitvami
Doktor Jekyll in gospod Hyde