Poraba 5,8 l/100km Največja hitrost 172 km/h Cena 28.690 (25.251 s popusti in financiranjem) eur
Plusi
 • prožnost motorja
 • nizka poraba goriva
 • delovanje samodejnega preklopa dolgih luči
 • vozne lastnosti za takšno vrsto vozila
 • okretnost
Minusi
 • kovinska pregradna stena, ki omejuje pogled nazaj in med vožnjo povzroča moteče zvoke
 • preveč površin iz trde plastike
 • zasnova varnostnega pasu za zadnji sredinski sedež
 • onemogočen prevoz daljših predmetov ali koles

Stellantisova odločitev, ki je potniške različice Citroëna Berlingo in ostalih kompaktnih enoprostorcev znamk pod njihovim okriljem z dizelskim ali bencinskim motorjem poslala na smetišče zgodovine, je prekrižala načrte marsikomu, ki ob potrebi po takšnem avtu še ni nameraval preiti na električni pogon. Ob volji do sklepanja kompromisov obstaja možnost nakupa gospodarske različice N1, ki je še vedno na voljo z dizelskim motorjem.

Ostaja ena od možnosti

Testni Berlingo N1 BlueHDi 100 kljub uradnemu nazivu potniškega dostavnika še naprej ostaja kompaktno enoprostorno vozilo, le da je zaradi novih pravil igre ta prostor ločen s kovinsko, delno zamreženo pregrado, ki onemogoča prevoz daljših predmetov. Ob tem predpisi zapovedujejo še dodatno opremo v obliki gasilnega aparata ter obvezen zvočni signal za vzvratno vožnjo, lastniki pa se bodo morali sprijazniti tudi z obveznim vsakoletnim tehničnim pregledom.

A kljub spremembam Berlingo ostaja avtomobil, ki priraste k srcu, seveda če se lahko sprijaznimo z omejitvami, ki jih prinaša razred N1. Testni avtomobil je poganjala šibkejša različica dizelskega motorja v povezavi s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, ki, ob upoštevanju značaja avtomobila, ponuja dovolj moči in navora za nenaporno in tekočo vožnjo.

CItroen Berlingo N1 2022 (6)Enak, a drugačen

Ob prvem pogledu na zunanjost razlike med “normalnim” potniškim Berlingom in njegovo N1 izvedenko skoraj ni opaziti, saj zunanjost ostaja praktično nespremenjena, zatemnjena zadnja stekla pri testnem modelu pa dodatno zakrijejo tudi pogled na pregrado, ki jo opazimo šele ob odprtju zadnjih drsnih vrat. Zanimivo je, da pri Citroenu še naprej ponujajo možnost preklopa naslonjal zadnjih sedežev, čeprav, realno gledano, od tega ni posebne koristi. Ena “zanimivejših” rešitev je varnostni pas za zadnjega potnika na srednjem sedežu, ki je nameščen v strešnem delu prtljažnega prostora in ga je potrebno povleči preko zareze v predelni steni. Še za najbolj uporabnega se izkaže preklopno naslonjalo sprednjega desnega sedeža, ki namesto sopotnika pogojno omogoča tudi prevoz kakšnega daljšega predmeta. Prostornost prtljažnika sicer dopušča tudi bolj obsežna pakiranja za družinski dopust, saj ga je na račun pregrade možno napolniti do vrha. V tem primeru se za uporabno opcijo izkaže možnost dvižnega zadnjega stekla, ki je bilo del opreme pri testnem avtomobilu.

CItroen Berlingo N1 2022 (24)Ob uporabnosti tudi dovolj udobja

Kljub nekoliko višjemu sedenju in na prvi pogled (ter otip) precej trdih sedežih, pa ti tudi pri daljših vožnjah nudijo več udobja od pričakovanj. Ergonomija je solidna, vsa potrebna stikala so na dosegu roke, še najbolj so zmotili dolgi hodi prestavne ročice, zato bi si sam želel možnosti izbire menjalne avtomatike. Poleg zaprtih predalov in predela pod stropom je dobro poskrbljeno tudi za odlaganje manjših predmetov, nekoliko zmoti le precejšnja količina trde plastike, ki pa na prvi pogled ne daje takšnega vtisa.

CItroen Berlingo N1 2022 (10)Dobro opremljen

Vožnja je nenaporna in – kljub škatlastemu videzu, ki daje vtis večjega avtomobila – tudi ožje ceste niso poseben izziv. Za lažje manevriranje je ob parkirnih tipalih poskrbela še zadnja kamera za prikaz okolice vozila, ki ga, kot smo sicer vajeni, ne zagotavlja kombinacija sprednje, zadnje ter kamer v vzvratnih ogledalih, temveč celoten pogled na okolico vozila dobimo šele po vzvratno prevoženi vsaj eni dolžini avtomobila – domiselna, a dovolj učinkovita rešitev, ki je verjetno nastala kot posledica klestenja stroškov. Poleg osnovnega sistema prepoznavanja prometnih znakov je bil avtomobil opremljen še s sistemom za ohranjanje voznega pasu in zelo solidno delujočim samodejnim preklopom snopa dolgih luči. Preglednost iz kabine je solidna, seveda če odmislimo blokiran pogled sredinskega vzvratnega ogledala zaradi pregrade med prtljažnikom in kabino, a vtis popravita električno nastavljivi stranski ogledali, ki ob pravi nastavitvi omogočata dober pregled nad dogajanjem ob in za vozilom.

Omejen, a zadosten nabor funkcij

Informacijsko-multimedijski sistem z relativno enostavnim uporabniškim vmesnikom in 8-palčnim zaslonom na dotik zadovoljivo opravlja svojo funkcijo in preseneti s solidno kvaliteto zvoka. Povezljivost z mobilnim telefonom preko  povezave Bluetooth je enostavna ter poleg telefonskih pogovorov in branja sporočil omogoča tudi predvajanje glasbe, medtem ko je za uporabo sistema Android Auto potrebno telefon priključiti preko kabla. Večino funkcij je možno upravljati tudi preko gumbov na volanskem obroču, vključno z izbiro ali preskakovanjem pesmi, kadar jih predvajamo preko mobilnega telefona ali USB medija.

CItroen Berlingo N1 2022 (21)Za lagodno prevožene kilometre

Štirivaljni 1,5-litrski dizelski motor s 75 kW (100 KM), kljub temu, da ni bil v najzmogljivejši različici, več kot solidno opravlja svoje delo in ob tihem delovanju omogoča prožno vožnjo brez potrebe po neprestani menjavi prestav. Najbolje se počuti v območju okrog 2.000 vrtljajev na minuto, a tudi ob nižjih vrtljajih ne povzroča nobenih neprijetnih vibracij, prav tako ob priganjanju ni preglasen. Ob tem se, kljub ne najbolj aerodinamični obliki avtomobila, izkaže še z varčnostjo. Ob približno 600 prevoženih kilometrih mešane vožnje je poraba znašala  5,8 l dizelskega goriva na prevoženih 100 km ob cca. 400 km vožnje pri avtocestnih hitrostih ter preostanek po mestu in regionalnih cestah, kjer lahko ob umirjeni vožnji računamo še na par decilitrov manj. Pri vožnji je opazen občuten preskok v primerjavi s prejšnjimi generacijami tega modela, vsaj kar se tiče nagibanja v ovinkih in pobiranja cestnih neravnin. V veliki večini ohranja občutek vožnje v osebnem avtomobilu, saj kljub relativno visokemu položaju sedenja ni pretirano občutiti neprijetnega zibanja, celo med hitreje odpeljanimi ovinki.

Žrtev elektrifikacije in omejevanja izpustov

Prav škoda, da so se pri Stellantisu odločili potniškega Berlinga in sorodne modele drugih znamk pod njihovim okriljem prodajati le še v električnih različicah, pri katerih največja težava ostaja doseg. Do 280 km z enim polnjenjem, ki naj bi jih v najboljšem primeru ponujala baterija s kapaciteto 50 kWh, žal v realnosti električnih pogonov pogosto pomeni manj brezbrižnosti in več načrtovanja tudi pri izletih po Sloveniji, kaj šele ob želji po kakšnih daljših enodnevnih poteh izven naših meja. Vse to, vsaj po mojem mnenju, ni v skladu z značajem tega avtomobila, saj se v tem primeru spontan izlet v naravo hitro pretvori v čakanje na polnilni postaji, oziroma v slabšem primeru celo v izpraznjeni bateriji in kupu logistike za povratek domov.

Avtomobilizem.com (Besedilo in fotografije: Matjaž Zupančič.)

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Šibkejša dizelska opcija v ponudbi Berlinga N1 v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom povsem zadostuje za udobno premagovanje vsakdanjih poti. Nekaj zamere (vsaj z moje strani) gre dolgim hodom prestavne ročice in posledično počasnejšemu prestavljanju, kar pa ob širokem razponu uporabnih motornih vrtljajev niti ni tako moteče.
  8
 • Notranjost
  Simpatično zasnovana in uporabna notranjost z veliko odlagalnimi prostori na prvi pogled pogled pusti dober vtis, ki ga pokvari preveč trde plastike. Sam bi si želel še možnosti visoke sredinske konzole, ki jo je bilo možno naročiti pri nakupu potniške različice Berlinga. Informacijsko-multimedijski sistem z 8-palčnim zaslonom na dotik preseneti z različnimi možnostmi predvajanja glasbe in s solidnim zvokom.
  8
 • Opremljenost
  Najvišja opremska različica Shine je v testnem primerku zagotavljala vse potrebno za varno in udobno vožnjo. Poleg osnovne prepoznave prometnih znakov sistem za ohranjanje voznega pasu solidno nadzoruje vožnjo. Žal pa pri tej različici Citroëna Berlingo ni več možno naročiti prilagodljivega regulatorja hitrosti.
  7
 • Vozne lastnosti
  Spodobne vozne lastnosti, pri katerih lahko skoraj že izpustimo opazko "za tak tip avtomobila", zagotavljajo relativno trde nastavitve podvozja, zato je tukaj precej manj "plavanja" po cesti, kot smo ga bili vajeni pri prejšnjih generacijah in pri nekaterih modelih iz ponudbe konkurenčnih znamk.
  7
 • Gospodarnost
  Berlingo N1 predstavlja kompromis, saj francoski znamki še naprej omogoča prodajo Berlinga z dizelskim motorjem in tistim, ki potrebujejo ali želijo takšen avtomobil ter se lahko sprijaznijo z omejenim izkoristkom (sicer velike) prostornine avtomobila. V mojih očeh žal pregrada med prtljažmim prostorom in kabino terja prevelik davek na uporabnosti.
  7
 • Zmogljivost
  Dizelskih 75 kW in dobro preračunana prestavna razmerja poskrbijo, da Berlingu ne zmanjka sape tudi na kakšnem klancu, ter skrbijo, da tudi ob hitrejši avtocestni vožnji ne kaže pretirane požrešnosti. Še več pa bi seveda ponujala močnejša različica "modrega" dizla s 96 kW in 8-stopenjsko avtomatiko.
  7
 • Sklep
  Berlingo tudi v gospodarski različici lahko prepriča občinstvo in bo najverjetneje kljub omejitvam našel svoje mesto v garaži družin, ki še nimajo želje (beri: financ) za preklop na elektriko. Seveda še naprej zagotavlja uporabnost tudi tistim, ki ga potrebujejo za opravljanje vsakdanjih delovnih obveznosti in ga ob popoldnevih ter med vikendi uporabljajo kot družinski avtomobil.
  7.3

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 24.840
cena testnega vozila (€) 28.690 (25.251 s popusti in financiranjem)
dolžina × širina × višina (mm) 4.403 x 1.848 x 1.880
dovoljena masa vozila (kg) 2.360
emisija CO2 (g/km) 145
emisijski razred Euro 6D - ISC -FCM
gibna prostornina (cm3) 1.499
kompresija (1:) 16,4
masa praznega vozila (kg) 1.640
medosna razdalja (mm) 2.785
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni / spredaj
največja hitrost (km/h) 172
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 75 / 102
največji navor (Nm pri vrt/min) 250
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,9
pnevmatike 205/60 R16
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,5
pospešek 0-100 km/h (s) 13
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 597 / 983
število valjev/ventilov 4 / 8
vrsta motorja turbodizelski
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Uporaben, a z omejitvami"


1 leto 1 dan nazaj

takšen naš službeni z radarskim tempomatom in avt. klimo je bil 4/2021 19.000€

RedBaron
1 leto 3 dni nazaj

Kam so spravili ceno…

ggorenc
1 leto 5 dni nazaj

fašistična evropska unija, bolano.

 
ID.ealist
Obrnjena plošča