Poraba 4,5 l/100km Največja hitrost 200 km/h Cena 41.543 (ob financiranju) eur
Plusi
 • notranja prostornost in prilagodljivost
 • poraba
 • soliden pogonski sklop
 • zvočna izolacija
 • simpatičen vizualni paket Graphite Tech Edition
Minusi
 • brez 4x4 pogona pri PHEV različici
 • volanska komunikativnost
 • sedežni oprijem
 • zastarel infozabavni sistem
 • majhna posoda za gorivo

Siva je nova črna. Saj zna izžarevati precej elegance in šarma. Ter je obenem lahko tudi precej seksi. A pri tem ne mislimo na Clooneya (ali, če želite, Cavazzo). Ter prav nič na sive cone Darsovih javnih naročil ali celo na nekdanje mišje sive JLA uniforme. Temveč na karoserijske odtenke v omenjeni barvi, ki so še kako v trendu na tej strani Atlantika*. To še kako vedo tudi pri Fordu, pri katerem so predstavili malce bolj privlačno serijo športno uporabne Kuge, ki je odeta v precej zanimiv odtenek »sive možganovine« (beri: Grey Matter).

Siva Kuga

FORD KUGA PHEV 04Fordov srednje velik SUV, ki je po merilih nekaterih južnoslovanskih jezikovnih slovarjev precej neposrečeno poimenovan, je že stari znanec naših cestišč. Ob tem ga boste v tretji generacijski izvedbi, ki je na trgu že vse od leta 2019, našli celo v garažah katalonskih policijskih postaj, kar pa niti ne čudi, saj ga za evropski trg proizvajajo prav v španski Valenciji.

A če smo pri prvi izvedbi Fordove prodajne uspešnice, ki je zapuščala njihove prodajne salone med leti 2008 in 2013, še govorili o enem bolj razburljivo oblikovanih športno uporabnih terencev, se je to kasneje dodobra spremenilo. Tako je aktualna izvedba izgubila nekaj znanega karakterja, ki jo je krasil v preteklosti, ter postala nekoliko bolj neizstopajoča. Zlobni jeziki bi ob tem omenili, da gre zgolj še za eno sivo SUV miško v ponudbi. Zanimivo, saj znajo pri Fordu oblikovati zelo zanimive križance. Spomnite se zgolj na mično Pumo ali celo mogočnega retro Bronca! Ter ob tem povsem ignorirajte rahlo anemični Ecosport.

FORD KUGA PHEV 05Zna pa Kugi najnovejši paket, ki sliši na ime Graphite Tech Edition in ki je na voljo od letošnjega leta dalje, dodobra vdahniti nekaj elegance in prepotrebnega šarma. Omenjena različica se sicer ponaša z vizualno nadgradnjo v obliki zadnjega spojlerja, večjih aluminijastih platišč v sijajno črni barvi (19-palčna oziroma v paketu Black Package 20-palčna) ter rdeče obarvanih zavornih čeljusti. Vse skupaj nadgradi že prej omenjeni siv karoserijski odtenek, ki poskrbi, da postane – malce kontradiktorno – Fordova »siva miška« precej bolj privlačna. Kot v filmih, torej.

Prostor za izboljšave

Znotraj omenjeni paket pretirane revolucije ni ustvaril (npr. aluminijaste stopalke), serijsko pa je (končno!) opremljen z vsemi varnostno-asistenčnimi sistemi. Ki pa jih tako ali tako pričakujemo v tem cenovnem razredu. Več kot tisočak in pol doplačila za tovrstna pomagala, med katere sodi tudi radarski tempomat, je pri ostalih verzijah pač preveč.

FORD KUGA PHEV 13Vsa ostala notranja arhitektura, ki je sicer v veliki meri povzeta po kombilimuzinskem Focusu, bi si obenem počasi že zaslužila obsežnejše osvežitve, saj jo je malo že načel zob časa. To se še najbolj vidi pri multimedijski napravi ter njenem zaslonu, ki ga videvamo v Fordih že več kot desetletje. Kuga bi si pri dani ceni, ki je tokrat presegla 40 tisočakov, le zaslužila kakšno modernejšo zadevščino, kakršno pozna že kozmetično olepšan Focus (Sync 4 oz. 4A).

Vseeno pa se aktualna izvedba Kuge, ki nastaja na njihovi globalni platformi C2, pohvali s solidno prostornostjo (npr. na zadnji klopi) ter skorajda že enoprostorsko prilagodljivostjo (nastavitev zadnjih sedežev). Le prtljažnik pri priključno-hibridni verziji bi lahko ponujal malce več praznine, saj s svojimi 411 litri ob standardni postavitvi zadnje klopi ne more ravno razvedriti štiričlanske družine med dopustom. Pri tem se bo ta morala ubadati še s polnilnimi kabli, ki dodatno krnijo prostor zadaj. Med prihajajočo kozmetično prenovo bodo morali Fordovi oblikovalci malce več časa posvetiti še sedežnemu udobju (nezadovoljiv bočni oprijem, kratek sedalni del) ter vsaj malce oplemeniti notranje materiale (prevelik delež trde plastike). Prav nič pa se jim ne bo treba ukvarjati z zvočno izolacijo kabine, saj je vrhunska. Še posebej med malce višjimi avtocestnimi hitrostmi.

Siva lisa

Najbolj siv paket v ponudbi je sicer na voljo z vsemi motornimi opcijami, med katerimi pa boste (vsaj zaenkrat) zaman iskali povsem električno. Tovrstno električno sivo liso v ponudbi nadomešča že poznana priključno-hibridna različica, ki naj bi predstavljala vmesno stopnjo do popolne električne mobilnosti. In to dokaj uspešno, saj je bila tako motorizirana Kuga celo najbolj prodajan PHEV avtomobil v Evropi v prvi polovici leta 2023 (26.428 prodanih enot).

FORD KUGA PHEV 25Pogonski sklop sicer združuje 2,5-litrski Duratec bencinski motor Atkinsonovih manir, električni agregat ter samodejni menjalnik s porazdelitvijo moči (eCVT). 48-voltna litij-ionska baterija (14,4 kWh), ki je nameščena v prtljažnem dnu in katero boste na domači vtičnici napolnili v cca. 6 urah, pa omogoča v teoriji več kot 60 kilometrov lokalno brezemisijske vožnje. In v praksi? Povsem realno lahko računate na okrog 50 kilometrov (način EV Now), preden zabrni pod motornim pokrovom ne najbolj blagozvočen bencinski agregat.

225 sistemskih »konjev«, kolikor jih proizvede tovrstni pogonski sklop, sicer dovolj prepričljivo premika 1,8 tone težko Kugo, pri čemer je podajanje moči nenehno zelo zvezno in umirjeno, preklop med bencinskim in električnim pogonom pa dovolj nezaznaven. Med konkretnejšim pospeševanjem je hrup bencinskega motorja še vedno malce bolj prisoten, a nikdar ni pretirano nadležen. V tem elementu so se Fordovci resnično izkazali.

FORD KUGA PHEV 19Ob rednem polnjenju akumulatorja ter malce bolj defenzivnih voznih manevrih bo porabo brez večjih težav moč držati izpod vrednosti 4 l/100km. Če pa boste malce bolj leni pri iskanju domače vtičnice, na avtocesti pa boste želeli izzivali voznike črnih limuzin prestižnega nemškega porekla, se ne čudite, če bo poraba narasla na več kot 8 litrov. Res pa vas bo že kakšna malce bolj dinamična ekskurzija nekoliko razočarala, saj najnovejša Kuga ne ponuja tistih občutkov na volanu, kot smo jih bili vajeni od znamke modrega ovala. Kaj se dogaja, Ford?! Podvozje je sicer dovolj uravnoteženo, lega na cestišču solidna, a bi lahko bolje požiral neravnine.

Druga oziroma draga izbira

FORD KUGA PHEV 03

Fordov srednje velik SUV, ki sicer velja za enega najbolj prodajanih avtomobilskih modelov na evropskih tleh (v top 20), še vedno velja za enega bolj uravnoteženih predstavnikov tega segmenta. Resda mu nov paket Graphite Tech Edition doda nekaj prepotrebnega šarma, a čudežev vseeno ne smete pričakovati.

S priključno-hibridnim pogonskim sklopom sicer želi pihati na dušo vsem tistim, ki počasi razmišljajo o električni prihodnosti (ter seveda še bolj tam, kjer še dajejo subvencije za tovrstna vozila). Hkrati predstavlja svojevrstno alternativo dizlom, ki so še do nedavnega vladali temu razredu. Žal pa tovrstna alternativa kar precej stane, saj je debelih 6 tisočakov dražja od izvedenke 2.0 EcoBlue, zaradi česar verjetno ne bo ravno prva izbira Kuginih kupcev.

Tekst in foto: Urban Acman.

* V Evropi je siva najbolj priljubljena karoserijska barva, za katero se odloča več kot četrtina kupcev (27%). Vir: Ford

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Učinkovita in dovolj varčna kombinacija 2,5-litrskega bencinskega motorja ter elektromotorja, ki črpa energijo iz 14,4 kWh baterije, predstavlja svojevrstno alternativo izumirajočemu dizlu. Ter vmesno stopnjo do popolne elektrifikacije.
  9
 • Notranjost
  Notranje okolje je v veliki meri povzeto po Focusu, a bi si vseeno zaslužilo izdatnejšo osvežitev – vsaj pri infozabavni enoti. Spodobna prostornost na zadnji klopi, malce manj v prtljažniku.
  7
 • Opremljenost
  Nov paket Graphite Tech Edition prinaša tako vizualno nadgradnjo zunanjosti, kakor tudi popoln spisek varnostno-asistenčnih sistemov.
  9
 • Vozne lastnosti
  Če so se prejšnje generacije priljubljenega Fordovega križanca še ponašale z vzorno vozno dinamiko, pa se je le-ta pri zadnji izvedbi izgubila neznano kam. Na volanu je precej sterilen in ne ponuja pravih informacij, kaj se dogaja pod kolesi.
  7
 • Gospodarnost
  Precej visoko ceno priključnega hibrida, pri katerem boste sicer zaman iskali 4x4 pogon, malce blažijo popusti. Zelo spodobna poraba goriva!
  8
 • Zmogljivost
  Podajanje moči je vseskozi zelo zvezno in umirjeno, zaradi česar nimaš občutka, da je tako motorizirana Kuga pretirano dinamična. Še najbolje se počuti med daljšimi avtocestnimi potepanji, kjer razvaja z zelo dobro zvočno izolacijo.
  8
 • Sklep
  Fordov srednje velik SUV je v tretji izvedbi izgubil kar nekaj tistega poznanega karakterja, ki je krasil prvo generacijo, a še vedno prepriča z uporabnostjo ter vsestranskostjo. Nov paket, pri katerem je v ospredju siva barva, mu doda vsaj ščepec prepotrebnega šarma in elegance.
  8

Tehnični podatki vozila

baterije 14,4 kWh
cena osnovnega modela (€) 24.249 (ob financiranju)
cena testnega vozila (€) 41.543 (ob financiranju)
dolžina × širina × višina (mm) 4.614 x 1.883 x 1.675
dovoljena masa vozila (kg) 2.310
emisija CO2 (g/km) 32
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 2.488
kompresija (1:) 13
masa praznega vozila (kg) 1.789
medosna razdalja (mm) 2.710
menjalnik/pogon e-CVT/sprednji
največja hitrost (km/h) 200
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 165/225
največja moč bencinskega motorja (kW/KM pri vrt/min) 112/152
največja moč elektromotorja (kW/KM pri vrt/min) 96/131
največji navor (Nm pri vrt/min) np
največji navor bencinskega motorja (Nm pri vrt/min) 200
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,38
osnovna cena vozila (€) 40.673 (ob financiranju)
pnevmatike 245/45 R20
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 1,4
pospešek 0-100 km/h (s) 9,2
prostornina posode za gorivo (l) 42,7
prostornina prtljažnika (l) 411-1.481
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja priključni hibrid
vrtina × gib (mm) 89x100
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Odtenki sivine"


Al_Capone
1 mesec 4 dni nazaj

Resno, minus za zastarel infozabavni sistem? Danes je cel zabaviščni park na tablici oz. laptopu na sredini armaturne plošče. Pol preveč odvečne krame v vozilih danes, kar moti zbranost voznikov.

1 mesec 21 dni nazaj

“Ob rednem polnjenju akumulatorja ter malce bolj defenzivnih voznih manevrih bo porabo brez večjih težav moč držati izpod vrednosti 4 l/100km.”

Brez nekega dodatka el. s svojim 16 let starim dizlom zlahka držim porabo pri 4,7 l/100 km. Ne verjamem, da je zgoraj napisano res zgodba o silnem razvoju.

xxl
1 mesec 17 dni nazaj

In, naj vsi vozimo stare dizle (večina brez DPF) in svet bo boljši ali kaj? Kdo to kupi, se bo verjetno večino časa vozil na elektriko, kjer mu tvoj 16 let stari dizel ne more konkurirati v nobenem primeru. Če že hočeš primerjat, potem primerjaj enako močnega in težkega (minus teža baterije) SUV dizla, ker dvomim, da ti takšnega voziš.

 
Samo za nas
Zaključena preobrazba