Poraba 5,7/12,8/8,2 l/100km Največja hitrost 203 km/h Cena 38.860 eur
Plusi
 • kultiviran pogonski sklop
 • notranja prostornost
 • možnost nastavitve temperature in glasnosti radia z drsanjem (namesto tipkanjem)
 • svetilnost žarometov (LED)
 • opremljenost
 • uporabnost in prilagodljivost kabine
Minusi
 • občutljivost sijočih površin na prah in prstne odtise
 • Lane Assist si ne zapomni zadnje nastavitve
 • preglednost nazaj vstran
 • neosvetljeni drsniki klimatske naprave in glasnosti radia
 • občasno odzivnost večopravilnega sistema

Medtem ko španski tržniki v zadnjem času ime Cupra izdatno povezujejo z bakrom in bakreno barvo, je le redkim poznan resnični izvor imena Cupra. Le ta je namreč pravzaprav skovanka besed Cup in Racing. Nič čudnega torej, da so Cupre že od vsega začetka povezane s top športno nabritimi Seati. A časi se spreminjajo in vse bolj jasno je, da Cupre še zdaleč niso več samo najbolj mehansko in vozno dovršeni Seati. Test.

Me je kar presenetilo, a že več kot četrt stoletja nazaj je luč sveta ugledala prva civilistom dostopna Cupra – Seat Ibiza 16V Sport Cupra. Leta so minevala in Španci so nanizali kar nekaj nabritih Seatov. Nato so enkrat dojeli, da lahko na račun žlahtnega “bakra” iztržijo še več denarja. Posledica tega je bilo lansiranje Cupre kot samostojne znamke. In medtem ko so bile sprva Cupre še vedno samo preznačkani Seati, so bili ti z mehanskimi in motornimi dodelavami še naprej zvesti prvotnemu poslanstvu imena Cupra. In potem je prišel Formentor, prvi Cuprin samostojen model. Glede na razvoj dogodkov, oziroma Formentorjeve motorne palete, se ne morem znebiti občutka, da so Španci začeli redčiti pedigre oznake Cupra. A predno se spustim v podrobnosti tega opažanja, dovolite, da Formentorja obdelam še z drugih plati.

 Dovolj različen

Cupra_Formentor_15_TSI_DSG_05Začenši pri zunanji podobi in konceptu avta Špancem z lahkoto pritrdim, da Formentor deluje na pogled dovolj samosvoj model, da jim tega nihče ne more oporekati. No, vsaj kar se tiče zunanje lupine. Dejstvo je namreč, da ima vgrajeno pravzaprav identično tehniko, kot jo premore aktualni Seat Leon. Toda Formentor je grajen višje, a spet ne tako visoko kot recimo »terenska« Ateca, pa vseeno višje od kombilimuzinskega Leona. Ni kaj, Formentor je lahko samo križanec.

Občutek déjà vu

Cupra_Formentor_15_TSI_DSG_09Premik v notranjost vzbudi občutek že videnega. Armaturna plošča je na videz, navkljub Cupri lastni preobleki iz imitacije usnja in dodatka konstrastnih šivov bakrene barve, identična tisti v Seatu Leon. A tu niso samo osnovne poteze armaturne plošče. Identična Leonu je tudi izdatna prečiščenost armaturne plošče fizičnih stikal in gumbov, kot tudi poudarjeno zanašanje na dotično občutljivost. Ta je skoncentrirana v identičnem osrednjem zaslonu, kot ga ima Leon, in tudi v Formentorju so pod zaslonom razporejeni enaki (ponoči neosvetljeni!) drsniki za uravnavanje glasnosti radia ter notranje temperature dvopodročne samodejne klimatske naprave. Tu je še zaslon merilnikov, ki je mehansko enak tistemu v Leonu z eno nebistveno razliko. Določeni predeli grafike merilnikov, ki so v običajnem Seatu obarvane rdeče, so v Cupra v odtenku bakreno rjave barve.

Višji, prostornejši in enako prilagodljiv

Cupra_Formentor_15_TSI_DSG_33Ne samo, da deluje Formentor na videz bolj visoko grajen kot Leon, tudi v kabini se izkaže z nekaj več prostornosti. Sicer sem že v Leonu tako spredaj kot tudi zadaj sedel povsem spodobno, a v Formentorju sem imel po občutku nad glavo še kakšen centimeter več prostora. Ne samo občutek, tudi litrska številka pritrjuje, da je Formentorjev osnovni prtljažnik s 450 litri konkretnih 70 litrov prostornejši kot Leonov. Je pa zato identična Leonu prilagodljivost Formentorjevega prtljažnika. To zaznamuje v Formentorju v dnu osnovnega prtljažnika nameščeno trdna polica, ki jo je možno priročno namestiti v dva položaja.

Gremo na cesto

Cupra_Formentor_15_TSI_DSG_14Nekaj, česar vsekakor nima vsak Leon, a ima očitno lahko vsak Formentor, je progresivni volanski sistem. Govorim o enakem sistemu volanske letve s progresivnim ozobjem, kot ga imajo vgrajenega najboljši Seati ali pa kakšen Volkswagen Golf GTI ter GTD. To je volan, ki ima v osrednjem delu giba običajno prestavo; bolj kot sukaš volan proti levemu ali desnemu skrajnemu koncu giba, bolj postaja prenos vse bolj neposreden. Rezultat tega je, da rabi voznik v Formentorju le malo več kot dva zasuka volanskega obroča od ene do druge skrajne lege. Športno, mar ne? No ja, kot sem zdaj že večkrat zapisal, niso samo gole številke tisto, kar naredi avto športen ali nešporten. Kljub temu hvalim, da je volan dobro odziven in prijetno neposreden, a sem navkljub razmeroma nizkopresečni 19-palčni obutvi vseeno pogrešal več povratne povednosti o dogajanju pod prednjimi kolesi med ovinki.

Nekaj povsem običajnega

Cupra_Formentor_15_TSI_DSG_08Nobenega dvoma ni, da je podvozje Formentorja 1.5 TSI nastavljeno na čvrstejšo stran. Predvsem na razdrapani cesti je tako v kombinaciji 19-palčnih koles čutiti več tresenja avta, a menim, da so Španci vseeno uspeli najti dobro nastavitev, da vozilo nikoli ne utruja kot kakšen superšportni bolid, enako pa tudi ni med ovinki zibajoč kot barka na morju. Ob vsem tem pa moram reči, da me Formentorjeva mehanika nikoli ni uspela navdušiti, še manj pa zvabiti med ovinke. A da me v današnjem času, ki ga zaznamujejo vse številnejši terenci in križanci, zmorejo zares navdušiti samo še izredno redki avtomobili, sem zdaj že skoraj vajen.

Do tu vse lepo in prav

Cupra_Formentor_15_TSI_DSG_15V športni pedigre Formentorja so nas Španci prepričevali tudi leta 2020, ko je model prvič uzrl luč sveta. Takrat so ga z velikim pompom plasirali na trg z v vse smeri izjemno motorizacijo VZ5. To je tvoril 2,5-litrski turbobencinski petvaljnik, znan že iz Audija RS3. Mimogrede, v Formentorju je ponujal v uporabo kar 390 KM moči in 490 Nm navora, dodatno pa so ga zaznamovale še primerno športne zmogljivosti: 250 km/h (elektronsko omejene) največje hitrosti in 4,2 sekunde pospeška do stotice. Do tu torej vse lepo in prav ter v skladu s Cupra pedigrejem. Zatakne se, ker ta motorizacija niti slučajno ni edina pogonska opcija v Formentorju. Praktično od predstavitve naprej so Španci širili njegovo motorno ponudbo navzdol. Sprva z nekaj izpeljankami dvolitrskega turboštirivaljnika, potem z dvema priključno-hibridnima opcijama, celo dvolitrski turbodizel se najde. No, je pa še čisto spodaj, kot vstopnica v svet Formentorja, preizkušeni 1,5-litrski štirivaljnik TSI s 150 KM največje moči.

Konkreten sestop

Cupra_Formentor_15_TSI_DSG_20Že res, da smo avtomobile s 150 konjskimi močmi »davnega« leta 1996 lahko res dojemali kot prave športnike. V primeru tako močnega motorja v komaj tono težki Ibizi prav gotovo. A danes, dobrih 25 let kasneje ter v razred in četrt večjem ter dobrih 300 kg težjem Formentorju, je teh 150 »konj« nekaj povsem običajnega in nerazburljivega. Ob tem ne pravim, da je tako motoriziran Formentor 1.5 TSI podhranjen. Ne, za kaj takšnega ima z 250 Nm vseeno veliko uporabnega navora, da se ob polnem plinu vsakič znova lepo zgane. Je pa dejstvo, da je sestop od najboljše Cupre s 390 KM vseeno konkreten.

Samo eno, tisto »ta pravo«

Cupra_Formentor_15_TSI_DSG_13Ob pogonskem sklopu naj omenim še, da sta Formentor 1.5 TSI in enako zmogljiva 2.0 TDI opcija edini motorni različici, ki ju je moč združiti z ročnim menjalnikom. Na mojo žalost v testnem primerku nisem imel »privilegija« tretje stopalke in ročnosti menjalnika, saj je bila naloga menjavanja prestav prepuščena mehatroniki dvosklopkovnega sedemstopenjskega DSG. Objektivno gledano tej menjalniški opciji danes res ne morem očitati kaj res slabega, saj so jo Volkswagnovi inženirji v mnogih letih razvoja in tehničnih izboljšav res dodobra izpopolnili. To je najbolje razvidno med vožnjo v podobi udobnih in komaj zaznavnih menjavanj prestav.

Je pa ena stvar, ki me je osebno res zmotila – a ni nujno, da bo vse druge.  V Formentorju 1.5 TSI DSG se tako nisem mogel znebiti občutka o zamorjenem značaju pogonskega sklopa. Težko s prstom pokažem na samo eno stvar. Nekaj ima pri tem nedvomno prekomerno zanašanje krmilne elektronike menjalnika na motorni navor. Tudi na dolgo preračunane prestave najbrž ravno ne pomagajo, kot tudi ne turbo zasnova štirivaljnika. Dejstvo je namreč, da zadržanost in anemičnost Formentorja pride najbolj do izraza v načinu Comfort. Preklop na Sport obudi Španca, a gre pri tem vseeno, spet samo za odtenek in najbrž samo v mojih očeh, preveč v drugo skrajnost. Osebno bi si zato želel neke vmesne poti med voznima profiloma Comfort in Sport. In kar se mene tiče, je ta vmesna pot lahko tudi ena in edina opcija. Navsezadnje je v življenju tako, da si želimo – no, vsaj jaz – samo ene, tiste »ta prave« nastavitve. Vse ostalo je večinoma balast, ki nam ga vsiljuje način razmišljanja sodobnega sveta.

Pika na i

Cupra_Formentor_15_TSI_DSG_27Pod črto lahko povzamem, da je Cupra Formentor 1.5 TSI DSG sila kompetenten avto z mnogimi prednostmi in odlikami. Ali se mi zdi ob vsem tem tudi športen? Nikakor. Da sam avto ocenim za športnega, bo potrebno več kot samo »športna« lupina in ime s preteklo povezanostjo z motošportom. Tudi mehanika, ki ravno tako vleče vzporednice z motošportom, ne zadošča – tu mislim na menjalnik DSG, pa progresivni volan in seveda turbo motor. Pomembno je, kako so vsi ti elementi združeni v celoto. In v Formentorju s preizkušenim motorjem vsaj mene niso navdušili nič bolj kot praktično katerikoli drug avto podobne zasnove. Ga priporočam drugim? Vsekakor. Bi ga sam izbral? Ne, ne bi. Preprosto zato, ker Formentorju tehnično soroden Leon premore »98,3 odstotka« istih odlik in prednosti, a je ob vsem tem več tisoč evrov cenejši. Da predstavlja Leon v mojih očeh tudi bolj smiseln paket avtomobila, pa je pa tista zadnja pika na i.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Objektivno gledano vsekakor sodobno grajen motor in dober menjalnik, a kaj ko - vsaj pri meni - nista ne eden ne drugi niti enkrat poskrbela za dvig srčnega utripa.
  9
 • Notranjost
  Še malo bolj prostorna, a zato enako prilagodljiva kot v Leonu. Uporabna in večinoma odeta v kakovostne materiale. Zmoti bleščeča črnina, ki privlači prstne odtise in je lepljiva za prah.
  9
 • Opremljenost
  Vsekakor ima Cupra Formentor lahko še mnogo več, kot je imel dotični primerek. Ali tudi zares potrebuje? No, sam sem zares pogrešal samo gretje sedežev. In če pomislim, da je imel testni primerek vgrajen ogrevan volanski obroč, ne pa tudi gretje sedežev. No, to mi ne gre v glavo ...
  9
 • Vozne lastnosti
  Togost vzmetenja v kombinaciji z 19-palčno obutvijo hodi po robu sprejemljivega udobja v vožnji. Navkljub primaknjenim nekaj elementom, ki izhajajo iz motošporta, me v Formentorju 1.5 TSI DSG niti enkrat ni zasrbelo, da bi se z njim zares zapodil skozi ovinke.
  8
 • Gospodarnost
  Bistveno dražji, a vsaj v mojih očeh nikakor ne tudi sorazmerno boljši od Leona.
  6
 • Zmogljivost
  Začetna stopnička v svet Cupre Formentor je sicer povsem dovolj za vsakodnevno vožnjo. Nič več in nič manj.
  6
 • Sklep
  Še en sila prepričljiv paket avta iz Barcelone. Kljub temu, da v meni ni uspel vzbuditi pretiranih čustev, nikakor ni slab, nasprotno. Je morda boljši od Seatovega Leona? Jaz mislim, da ne, to pa drži še toliko bolj, ko vzamem v računico znesek premium doplačila, ki ga narekuje značka Cupra.
  7.8

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 38.860
dolžina × širina × višina (mm) 4.446 × 1.839 × 1.537
dovoljena masa vozila (kg) 1.980
emisija CO2 (g/km) 158
gibna prostornina (cm3) 1.498
kompresija (1:) 10,5
masa praznega vozila (kg) 1.388
medosna razdalja (mm) 2.679
menjalnik/pogon 7-stopenjski dvosklopkovni/spredaj
največja hitrost (km/h) 203
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110 (150) pri 5.000-6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 250 pri 1.500-3.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,4
osnovna cena vozila (€) 34.820
pnevmatike 245/40 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,7/12,8/8,2
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,0 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 8,9
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 450
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 74,5 × 85,9
zavore spredaj/zadaj kolutni (prisilno hlajeni) / kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

19 komentarjev za "Redčenje pedigreja"


chad
3 meseci 3 dni nazaj

A ste vsi dvajset let stari. To je čungalunga, to ni ne pedigre ne luksuz ne amg, svašta. To je marketinška poteza za mlajši segment kupcev, ki bojo zadovoljni tudi z dvolitrskim sesalcem in tisoč petsto konji

2 meseci 21 dni nazaj

chad, dokler ne odpreš ust a

cashy
3 meseci 3 dni nazaj

s tisoč petsto konji bodo zadovoljni čisto vsi, razen morda Nica Rosberga, ki vozi Rimaca Nevero 😀

3 meseci 3 dni nazaj

Vse fajn samo ime bi morali spremeniti v Seat Formenator, oprema pa Cupra Line, ker tole ni niti približno dovolj športno. Cupra bi morala biti rezervirana za imena od 390 konjev dalje. A si kdo predstavlja AMG je z 150 konji al pa M serijo…? Al pa RS od Audija..

3 meseci 4 dni nazaj

Nevem zakaj notri tiščijo 150 konjski 1.5 tsi? S tem samo razvrednotijo pedigre znamke, kateri naj bi bil športen.

3 meseci 4 dni nazaj

“neosvetljeni drsniki klimatske naprave in glasnosti radia” .. Kako pa to zgleda pol, ko se voziš v trdi temi? A se da uporabljat?

tha_man
3 meseci 5 dni nazaj

Do sedaj me je od vseh crossoverjev, ki sem jih probal, Formetor najbolj prepričal. Super za vozit (boljše od marsikaterega klasičnega “nizkega” hatchbacka), dovolj udoben, zelo prostoren, kul opremljen, lep, za moj okus odlična (po občutku nizka) pozicija sedenja, kar je sicer lahko tudi minus, če je visoko sedenje to kar iščeš pri crossoverju, za ta razred spodoben ground clearance…

Zmotil me je DSG, ki sicer lepo prestavlja ko se enkrat furaš, pri speljevanju oz. pomikanju v koloni (kjer ima avtomatik naveč smisla) se pa obotavlja in cuka. Največji minus je pa infotainment. Neodziven, načičkan in nepregleden, najhujše pa je, da včasih kar na random zmrzne, Ne pomaga niti da ugasneš avto (sem bral, da baje moraš it ven in avto zaklenit in odklenit). Isto se mi je dogajalo v Leonu. Pa še neosvetljene touch kontrole za klimo (in glasnost), in to na takem mestu, kamor bi naslonil prst, ko se boriš z infotainmentom… groza.

 
Preveč ukročen?
Monaška princesa