Poraba 8,5 l/100km Največja hitrost 197 km/h Cena 21.140 (z rednim popustom 1.000 eur) eur
Plusi
 • bogata oprema (Bose Edition)
 • odlično delovanje brezstičnega ključa
 • zvočna izolacija
 • prožnost motorja
 • možnost individualizacije merilnikov
 • projicirni zaslon
 • cena vozila
 • velikost osrednjega zaslona (navigacija)
Minusi
 • upravljanje osrednjega zaslona na dotik
 • moder rob LED žarometov
 • grobo popuščanje elektronske ročne zavore ob speljevanju
 • volanska komunikativnost
 • odzivnost nekaterih tipk (potovalni računalnik)
 • prostor za noge na zadnji klopi
 • poraba goriva

Takoj ko sedeš v novega Megana, dobiš občutek, da so se Renaultovci na vse pretege trudili ustvariti avtomobil, ki bi postal referenčno merilo kompaktnega razreda. Jim je tokrat morda končno uspel veliki met ali pa so bili njihovi megalomanski načrti, da bi odvzeli želeno titulo Volkswagnovemu Golfu, le malce preveč ambiciozno zastavljeni?

 

Je suis Renault*

Tako je že ob prvem ogledu nove generacije Megana, predstavljene na lanskoletnem avtomobilskem salonu ob reki Majni, brž postalo jasno, da so se Francozi celotnega projekta lotili zelo resno. Pri tem so se želeli do potankosti držati najosnovnejših smernic, kako ustvariti prodajno uspešnico segmenta C.

RENAULT MEGANE 07In ker že od leta 1886 velja neko nenapisano pravilo, da jeklene konjičke prvenstveno kupujejo oči, so se morali Francozi (natančneje: Holandec Laurens Van den Acker) precej potruditi pri risanju zunanjih oblin najnovejše reinkarnacije njihovih zgodovinskih modelov 9 in 11. Ter poskušati ustvariti dovolj mikavno oblikovano vozilo, ki bi ponudilo odmik od medlih in rahlo »frigidnih« linij njegovega 64 mm krajšega, 47 mm ožjega ter 25 mm višjega predhodnika. Kar jim je tudi v celoti uspelo!

Okej, resda novi Megane ni tolikanj avantgarden ter unikaten (a hkrati tudi kontroverzen!), kot je bila svojčas druga generacija s prepoznavnim zadkom. A je vseeno dovolj samosvoj, da ga prav z nobene nebesne smeri ni moč zamenjati s kakšno drugo znamko ali ga celo označiti za … o, moj bog … preveč »volkswagnovskega«. Ob primernem karoserijskem tenu (npr. »modra Iron« pri opremskem paketu GT Line) in vsaj 17-palčni obutvi pa je tudi dovolj športno dinamičen, da se potencialnim kupcem nikakor ne bo kolcalo po kupejevsko nastrojeni trivratni verziji, ki je ni več v ponudbi. Edini predmet razprave znajo sprožati zgolj »podočnjaki« pri sprednjih žarometih, »obrvi« pri zadnjih lučeh ter posamezne karoserijske šlamparije (nespodobno zevajoče špranje pri sprednjih blatnikih).

Vseeno je potrebno priznati, da je najnovejši Megane – povsem nasprotno kot Playboyeve nagice – v živo bistveno bolj fleten in greha željen, kot na slikah.

Très chic**

Francozi so precej časa namenili tudi detajlni preobrazbi notranjosti, ki sicer deluje na moč modernistično in futuristično, a ohranja delček tistega prepoznavnega francoskega šarma. Najbolj bolestni ljubitelji germanskega perfekcionizma bodo sicer rahlo razočarani, saj bodo brž opazili, da bi lahko bile določene plastične oplate (npr. okrog sredinske konzole) žlahtnejše, nekatere tipke (npr. za upravljanje potovalnega računalnika na volanu) odzivnejše, prostornost za noge na zadnji klopi izdatnejša, upravljanje info-zabavnega sistema R-Link 2 pa bolj intuitivno. Pri čemer bo ravno slednja elektronska igrača, katero so sicer Renaultovci najprej pokazali v svojih večjih in prestižnejših modelih (Espace, Talisman), verjetno sprožala še največ žgočih debat.

RENAULT MEGANE 18Omenjeni multimedijski sistem, ki se ponaša z izjemno velikim zaslonom (22 cm), resda ustvari precej prečiščeno armaturno ploščo ter obenem ponuja dizajnerske asociacije na dragocenega Teslinega električarja. A bo s svojim upravljanjem na dotik, pri čemer so določene funkcije tako skrite v menijih, kot džihadisti v bruseljskem okrožju Molenbeek, navduševal zgolj in samo iPad generacijo.

Vsi ostali (beri: starejši vozniki, ki – ne boste verjeli – spadajo v ciljno populacijo kupcev!) pa bodo besno bentili čez upravljanje, ki zagotovo preveč odvrača voznikovo pozornost s cestišča. Tako je obupno slabo rešena že sama nastavitev moči ventilatorja klimatske naprave, ki je ni možno nastaviti preko spodaj nameščenih upravljal ventilacije, temveč se skriva v meniju multimedije. A k sreči ima novi Megane med dodatno opremo tudi sistem samodejnega zaviranja v sili, ki bi moral postati obvezen dodatek pri avtomobilih s tovrstnimi zasloni …

RENAULT MEGANE 29Tako zgolj zaradi slednjih malenkosti (ali, če želite, pomanjkljivostih) povsem nehote dobiš občutek, da so Renaultovi arhitekti polovično opravili svoje delo. Njihov trud pa je vseeno le opazen, kar se še najbolj kaže pri izboljšanem položaju sedenja za volanom (nič več nekdaj tradicionalno prepoložno nameščen volanski obroč, kar je ustrezalo zgolj osebkom daljših rok in krajših nog oziroma … vaterpolistom) ter prefinjenemu občutku za detajle (prijetna ambientalna osvetlitev, mehko obloženi vratni predali, nadstandardni opremski dodatki v obliki sedežne masaže ter projicirnega zaslona).

Megatron

A še največja transformacija »francoskega Golfa« se je tokrat dogodila na tehničnem področju, kjer pa je bila – glede na vozno manj prepričljivega predhodnika (z izjemo fantastičnega RS-a)  -nujno potrebna, če so želeli obdržati korak s konkurenco. Za osnovo so vzeli najmodernejšo koncernsko modularno platformo (CMF-CD), ki so jo uporabili že pri novem Espaceu ter Talismanu, Japonci pa pri Qashqaiju ter X-Trailu ter si z njo pomagali k precejšnji izboljšavi voznega doživetja.

Že takoj na začetku velja potolažiti vse ljubitelje francoskega udobja, da se novi Megane le ni preveč nalezel germanskih manir, ki so v zadnjem času tako popularne v avtomobilizmu. Tako se lahko med vožnjo pohvali z zelo dobrim požiranjem cestnih nepravilnosti, pri čemer ga zmede zgolj kakšna kombinacija zaporednih prečnih neravnin. Še največjo kritiko si zasluži volanski mehanizem, ki deluje za odtenek preveč sterilno ter spužvasto in bi si definitivno zaslužil krajši tečaj komunikacije. Nekateri novejši Renaultovi modeli (Captur, Kadjar) znajo to le bolje!

RENAULT MEGANE 32Presenetljivo delavoljen je 1.2-litrski TCe, ki navdušuje z navorskim bogastvom že pri nizkih vrtljajih ter s precejšnjim veseljem do vrtenja. Pri tem postane ob vklopu načina Sport preko sistema Multisense (možnost različnih prilagoditev parametrov delovanja motorja, trdote volanskega mehanizma, občutljivosti stopalke za plin ter obarvanosti merilnikov) še za odtenek bolj radoživ ter zvočno bolj rezek. A da ne bo pomote – zvočna kulisa je zgolj umetno generirana preko elektro-akustičnih aktuatorjev renomiranega ameriškega proizvajalca. Žal pa je omenjena preobrazba doprinesla tudi k preveliki požrešnosti malega turbobencinarja, ki se na tokratnem testu nikakor ni spustila pod 8 litrov na sto kilometrov, kar pa je le preveč.

Chanometer

RENAULT MEGANE 33Dejstvo je, da gre pri novi generaciji Renaultovega predstavnika nižjega srednjega razreda za najboljšega Megana do sedaj (roko na srce, ob vseh stotinah milijonov evrov, ki so jih namenili njegovemu razvoju, bi bilo le malce preveč bizarno pričakovati, če bi predstavili slabšega). V njem je sicer dobro viden trud njegovih kreatorjev, da bi ustvarili novega kralja kompaktnega razreda, vendar pa zgolj zaradi tega še ni postal referenčno merilo omenjenega segmenta.

Kljub temu gre za enega bolj simpatičnih predstavnikov tega tržno izjemno zanimivega avtomobilskega razreda, ki deluje kot celota zelo prepričljivo. In četudi ni tako vozno prepričljiv kot Fordov Focus, niti tako ergonomsko brezhiben kot Volkswagen s svojimi derivati ali nenazadnje tako frajerski kot Mazdina trojka, pa je vseeno moč pričakovati, da bi zopet*** lahko postal prodajni hit ter prava megalomanska uspešnica znamke Renault.

Tekst in foto: Urban Acman

* Sem Renault

** Zelo šik

*** Renault je v lanskem letu prodal na evropskem trgu zgolj 123.114 Meganov, medtem ko jih je še leta 2004 kar 465.778. Zgolj za primerjavo: Volkswagen je v lanskem letu prodal v Evropi 534.535 Golfov (vir: left-lane.com)

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Prisilno polnjen bencinski agregat je precej radoživ in delavoljen, a bi si zaslužil hitrejši menjalnik s krajšimi hodi ročice. Rešitev je opcijski dvosklopkovni samodejni menjalnik.
  7
 • Notranjost
  Precej modernistično ukrojen interier bo razveseljeval mlajšo populacijo, ki se navdušuje nad tehnološkimi novotarijami. Precej izboljšana ergonomija v primerjavi s predhodnikom!
  8
 • Opremljenost
  Že sam opremski paket Bose pušča zelo malo neizpolnjenih želja (navigacija, zadenjska kamera, žarometi LED, delno usnjena notranjost, …), a se je testni primerek lahko pohvalil še z naborom bolj in manj uporabnih varnostno asistenčnih sistemov.
  10
 • Vozne lastnosti
  Ko bodo Renaultovi inženirji poskrbeli še za manj spužvast občutek na volanskem obroču, bo vozno doživetje na bistveno višjem nivoju.
  8
 • Gospodarnost
  Precej zanimiv avtomobilski paket, ki za spodoben kupček evrov ponuja dobro opremljeno vozilo – kar bi znal postati tudi eden glavnih argumentov pri nakupu. Oceno znižuje precejšnja poraba na testu.
  8
 • Zmogljivost
  Kljub prostorninski skromnosti pa sodobna turbobencinska motorizacija poskrbi za nič kaj anemične performanse.
  8
 • Sklep
  Pri novi generaciji Megana gre za izjemno simpatično vozilo, pri katerem je dobro viden trud francoskih ustvarjalcev, da bi postavili novo merilo kompaktnega razreda, a mu do omenjene titule manjka še nekaj dodelav.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 19.690
cena testnega vozila (€) 21.140 (z rednim popustom 1.000 eur)
dolžina × širina × višina (mm) 4.359 x 1.814 x 1.447
dovoljena masa vozila (kg) 1.806
emisija CO2 (g/km) 119
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.198
masa praznega vozila (kg) 1.205
medosna razdalja (mm) 2.669
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni / spredaj
največja hitrost (km/h) 197
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 97/130 pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 205 pri 2.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom nedelovanje radarskega tempomata
obračalni krog (m) 11,2
pnevmatike 205/50 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 8,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,8/4,5/5,3
pospešek 0-100 km/h (s) 10,6
prostornina posode za gorivo (l) 47
prostornina prtljažnika (l) 384-1.247
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 72,2 x 73,1
zavore spredaj/zadaj kolutne (280 mm) / kolutne (260 mm)
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

23 komentarjev za "Megaloman"


emozul
4 leta 10 dni nazaj

Chan, malo provokativno. Glede na to, da si že kar nekaj avtov vozil/testiral, me zanima za kaj bi se pa ti danes odločil, če bi kupoval v “golfovem” razredu?

Polo78
4 leta 10 dni nazaj

Za moj okus je najboljše v tem razredu še vedno Mazda 3, sledita pa nova Astra in Focus. Tile veliki zasloni na dotik, kamor se namešča vse več funkcij, me odvračajo. Se strinjam, da ga je fajn imet za infotaiment (radio, navigacija,…) pa še to bi hotel, da je rešeno tako kot npr. pri Mazdi, kjer imaš izbiro in se lahko “sprehajaš” po menijih tudi z vrtljivim fizičnim gumbom. Druga stvar, ki me avtomatsko odvrne pa je ta, ko slišim da ima nek avto sterilen volan, kar se pri Meganu sedaj že vleče iz generacije v generacijo. Ampak ok, nekatere to ne moti, nekaterim je to morda celo všeč, meni pač ni. In pa še ena stvar se vleče že par generacij in to je skopo odmerjen prostor za noge na zadnji klopi.

Gosic
4 leta 10 dni nazaj

Vozil enako opremljenega, le dieselskega. Avto se mi ni zdel izolativen (hrup motorja, sploh na mestu), cestne neravnine dobro prenaša, a sem pa tja je že kaj zaškripalo. Povednost volana je v rangu i30, Astre, cee’d, Auris.. Notranja osvetljitev je lep dodatek. Armaturna plošča mi je naravnost ogabna, precej neenostavna – sploh ventilacija na dotik (nepraktičnost med vožnjo). A to je le moje mnenje. Kupci tega vozila imajo že svoje razloge, zakaj kupiti Megana.

zany
4 leta 10 dni nazaj

Sama oblika tega modela mi je dobra. Motijo me te ogromne luči, ki pokrivajo “četrtino” avta. Tudi pokončni zaslon v osrednji konzoli me ni povsem navdušil, določene funkcije bi vseeno lahko obdržali izven zaslona. Bi se pa ob nakupu avta tega razreda definitivno prej odločil za 308ico ali Astro.

Ivan36
4 leta 10 dni nazaj

Torej več napišem, ko ga bom vozil testno a že polemika tukaj spodaj pravi, da je VROČ!

 
Dizelsko srce za športnika po duši
V deželi sreče in veselja