Največja hitrost 160 km/h Cena 49.935 eur
Plusi
 • preglednost digitalnih merilnikov
 • lahkotnost vožnje
 • dovolj odlagalnih površin
 • zna biti zelo varčen
 • uporabnost potniške kabine
 • doseg (kljub manjši bateriji)
Minusi
 • neosvetljeni drsniki
 • dejanska poraba precej nad normno
 • variabilnost moči polnjenja (glede na zunanjo temperaturo)
 • še vedno nekaj materialov, ki ne dosegajo pričakovanega nivoja za znamko

Ko je Volkswagen pred petimi leti prvič napovedal svoj prvi namenski električni model ID.3 in ga potem septembra 2019 v proizvodni različici razkril javnosti, je s tem močno dvignil pričakovanja. Morda so bile obljube prevelike ali pričakovanja previsoka, a je tudi Volkswagen z začetnimi zamiki dobav, programskimi težavami in nenazadnje zelo povprečno notranjostjo poskrbel, da ID.3 svoje poti ni pričel v naboljši luči.

Rezultat kritik je bil hiter odziv Nemcev, ki so si na vsak način želeli dokazati, da je ID.3 vse to, kar so sprva obljubljali. Sestrsko podjetje Cariad, ki je odgovorno za razvoj programske opreme, je zaposlilo primernejše strokovnjake, zamenjalo se je nekaj direktorjev in vsaj porodne težave so hitro odpravili s popravki.

Še nikoli tako hitro

A če je bilo mogoče programske težave rešiti na daljavo in jih v vozila namestiti preko oblaka, se nekoliko zatakne pri prenoviDSC_5816 potniške kabine. Ker je bil ID.3 prvi model na povsem novi, namenski električni arhitekturi MEB, so pri Volkswagnu lahko izkoristili njene prednosti. Avtomobil z zunanjimi merami Golfa je v notranjosti prinašal prostornost za razred večjega avtomobila. Ravno dno, drugačna razmerja in bistveno ožja armaturna plošča so prinašali očitne prednosti. ID.3 je bil kot nekakšen testni poligon za vse prihajajoče modele, na njem so se učili in z njim so rasli.

Veliko dobrega, a številni jim nekaterih očitnih pomanjkljivosti (slabi materiali v notranjosti, programske težave, neosvetljena linija pod zaslonom na dotik, odzivnost zaslona na dotik, ni bilo prikaza napolnjenosti baterije v odstotkih, moč polnjenja ni bila izražena v kilovatih…) niso upravičili. To so seveda izkoristili tekmeci, predvsem Tesla, ki so takrat največjega proizvajalca vozil na svetu prepričljivo prehiteli. Nemci se še nikoli doslej niso tako hitro odzvali. Po manj kot treh letih je Volkswagen predstavil prenovljeni ID.3. Nič prekmalu, če so želeli ostati pomemben igralec na trgu električnih vozil.

Takšen bi moral biti v prvem poskusu

DSC_5948Za začetek nekaj teorije. Testni ID.3 sem vozil, ko so bile temperature zunaj idealne – okoli 25 stopinj čez dan in okoli 15 stopinj ponoči. Na dnu je bil nameščen manjši baterijski paket z zmogljivostjo 58 kilovatnih ur, ki je dovajal energijo elektromotorju s 150 kilovati. Opremljen je bil s paketom opreme Pro, ki pri Volkswagnu predstavlja vstopno točko v svet elektromobilnosti. Doseg po WLTP znaša 426 kilometrov, cena (brez upoštevane subvencije) pa se prične pri točnih 43.434 evrih. Z nekaj dodatki se je cena testnega ID.3 Pro povzdvignila na 49.935 evrov.

S teorije na prakso. Že takoj naj povem, kar je večini z izkušnjami električne vožnje že jasno: tudi ID.3 ne zmore normnega dosega. Že v prijetno toplih dneh sem prevozil do 300 kilometrov in bi le pri enakomerni vožnji pri hitrostih do 90 kilometrov lahko naredil še nekaj deset kilometrov več. Poraba se je v mešanem voznem ciklu, kjer hitrosti na avtocesti niso presegale 130 kilometrov na uro, gibala med 15,5 do 19,7 kilovatnimi urami na prevoženih sto kilometrov. Relacijo Kamnik-Lukovica-Kamnik sem v izrazito umirjenem voznemu ciklu, kjer ni bilo veliko speljevanj, ob hitrostih med 50 in 90 kilometri na uro, pa se je poraba v 21 kilometrih spustila na 12,5 kilovatne ure.

Majhna cenovna razlika

Sam sem bil in še vedno sem zagovornik, da morajo biti električna vozila predvsem manjši in lažji mestni modeli. S tem so tudiDSC_5931 cenovno privlačna in na račun manjše mase tudi bolje služijo svojemu namenu. Veliki športni terenci z velikanskimi baterijami in visoko ceno so pravo nasprotje – električna vozila bi morala biti učinkovita in zmanjšati stroške uporabe, tako pa so to težki modeli, ki porabijo veliko energije in v še večji meri uničujejo pnevmatike. Ravno zato sem bil vesel, da je imel testni ID.3 vgrajeno manjšo baterijo z neto zmogljivostjo 58 kilovatne ure. Do zdaj so bili namreč vsi testni modeli iz družine ID opremljeni z večjo 77-kilovatno uro.

A ta moja teorija o prednosti manjše baterije v primeru ID.3 kar nekoliko zbledi. Razlika v ceni med večjo in manjšo baterijo je šest tisoč evrov, a je pri večji bateriji na voljo le najbolje založeni paket Pro S. S tem je razlika manjša, kot bi pričakoval, kupec pa pridobi približno sto kilometrov realnega dodatnega dosega.

Popravki v pravi smeri

Volkswagen je moral stopiti iz cone udobja in pohiteti s prenovo modela. Slednja je bila načrtovana za nekoliko kasneje, a so morali pohiteti, če so želeli ostati konkurenčni na trgu. Zunanjost ni bila deležna bistvenih popravkov, nekaj malenkosti spredaj, sicer pa nič izrazitega.

DSC_5904Veliko več se dogaja v notranjosti. S prihodom nove sistemske nadgradnje 3.5 je ID.3 pridobil prikaz baterije v odstotkih, nekoliko bolj prilagodljiv voznikov zaslon, hitrejše pa je tudi delovanje na posodobljenem zaslonu na dotik. Stikala za nastavljanje glasnosti in temperature še niso osvetljena, zato jih ponoči bolj kot ne iščeš na srečo. Sicer pa vmesnik deluje zdaj hitreje in z manj zatikanja, kar je vsekakor velik plus.

Še najbolj očitne izboljšave je možno otipati. Naslon za roke na vratih je sedaj bistveno širši in uporabnejši. Prav tako so povečali sredinski del na vratnih panelih, kjer je zdaj na otip prijeten material. Tudi zgornji del je nekoliko mehkejši na otip. Podobno so izboljšali tudi zaznavno kvaliteto armaturne plošče. Še vedno me zanima, kdo je potrdil dvojno stikalo za odpiranje stekel – zakaj je potrebno pritisniti stikalo “back” in šele potem odpreti zadnja stekla? Sam sem ga velikokrat stisnil po nesreči in, ko sem želel odpreti sprednja stekla, nehote pričel z odpiranjem zadnjih. Kar nekaj pripomb imam tudi na obvolanska stikala, ki so še vedno precej nerodna za uporabo in jih med vožnjo pogosto pritisneš, brez da bi to želel. Prostora za izboljšave je še kar nekaj.

Še vedno smiselna izbira v svojem razredu

ID.3 sicer ni na vodilnem mestu, toda s prihodom številnih tekmecev in z nedavnimi izboljšavami dokazuje, da gre za eno bolj smiselnih izbir v razredu. Ima svoje prednosti, a še vedno tudi nekaj pomankljivosti – enako kot vsi njegovi tekmeci. Še posebej z manjšo baterijo nudi razumen doseg, vsaj na papirju dovolj hitro polnjenje in predvsem vsakodnevno uporabnost. Z nekaj programskimi posodobitvami bo hitro pridobil na veljavi in še naprej služil razvoju drugih električnih modelov znamke.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Manjša baterija povsem zadovolji potrebe po dosegu za nekoga, ki dnevno ne prevozi več kot 300 kilometrov. Omogoča manjšo skupno maso, nižjo povprečno porabo goriva in posledično tudi ceno, zato je vsekakor bolj primerna za nekoga, ki ne potrebuje večje (77 kWh) baterije.
  8
 • Notranjost
  Precej prostorna za zunanje mere avtomobila in s prenovo bistveno izboljšana. Še vedno je nekaj vprašljivih materialov, drsna ploščica je še vedno neosvetljena, toda napredek je zaznaven.
  8
 • Opremljenost
  Čeprav gre za vstopni paket Pro, voznik dobi vse, kar potrebuje - od varnostno-asistenčnih sistemov do samodejnega prižiga dolgih luči. Za kaj več bo potrebno izbrati bolje založen paket, s katerim pa potem pride tudi večja baterija.
  8
 • Vozne lastnosti
  ID.3 je vozniško eden bolj prijetnih avtomobilov. Nenaporen, ravno prav dinamičen, da se ga človek hitro navadi.
  9
 • Gospodarnost
  Ob zadnjih nižanjih cene električnih vozil med tekmeci se zdi, da bo moral Volkswagen pretakniti v prestavo višje. Prvi korak v pravo smer so akcijski paketi 4All.
  7
 • Zmogljivost
  Elektromotor v običajnih razmerah vozniku ponuja 70 kilovatov, kar je prednost predvsem pri povprečni porabi energije. Ob močnem pritisku na plin se za kratek čas sprosti do 150 kilovatov moči, takrat pa je pospešek že precej občutnejši. A le za kratek čas.
  7
 • Sklep
  Volkswagen je s prenovo ID.3 vrnil med največje konkurente, saj so bili ti vse boljši. Z nujnimi popravki v notranjosti zdaj deluje bistveno bolje, a je prostora za napredek še kar nekaj. Predvsem na področju večopravilne enote, učinkovitosti pogona in kvalitete potniške kabine.
  7.8

Tehnični podatki vozila

baterije 58 kWh
cena osnovnega modela (€) 43.434
cena testnega vozila (€) 49.935
dolžina × širina × višina (mm) 4.264 x 1.809 x 1.556
dovoljena masa vozila (kg) 2.270
emisija CO2 (g/km) 0
emisijski razred Euro 6D
masa praznega vozila (kg) 1.815
medosna razdalja (mm) 2.770
menjalnik/pogon samodejni/spredaj
največja hitrost (km/h) 160
največja moč elektromotorja (kW/KM pri vrt/min) stalna moč 70, največja moč 150
največji navor elektromotorja (Nm pri vrt/min) 310
napake med testom brez napak
poraba električne energije (kWh/100km) 19,0
pospešek 0-100 km/h (s) 7,3
prostornina prtljažnika (l) 385 – 1.267
vrsta motorja sinhroni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

15 komentarjev za "Še nikoli niso tako hitro ukrepali"


kseb
2 meseci 19 dni nazaj

VW je povozil čas pri EV. Predragi so. Kitajski konkurenti prihajajo. Ameriški pa so že tukaj.. Tesla 3 ali pa Y za ta denar. Težka bo za VW.
Pa tak brend so imeli in so uspeli….. Zdaj pa najemajo Magno, da jim avto skupaj sestavi (SUV za USA trg). Saj bi se smejal, če ne bi bilo žalostno

Firediver
2 meseci 17 dni nazaj

Ko je izbruhnil dieselgate so se skesano pridušali:
– da ne bodo več razvijali diesel motorjev
– da bodo preklopili komplet na EV
– da bo v nekaj letih veliko (sem pozabil številko) novih EV modelov

Zaenkrat jim nič od obljubljenega ne uspeva po planu…

golfko-di-zlodko
2 meseci 21 dni nazaj

Električni avtomobili bodo postali tako kot mobiteli. Novi bodo dragi, nekaj let stari pa praktično nič vredni. Če pa jih bo že kdo hotel kupiti, bo cena smešno nizka. Me prav zanima, kdo bo kupil 10 let starega »električarja?« Namreč, 10 let star avto z notranjim izgorevanjem za šalo prodaš (ob predpostavki, da sta oba dobro in pravilno vzdrževana). Živi bili, videli in se divili. Kar se pa tiče te znamke vozil, so pa za moje pojme itak že nekam odjadrali.

2 meseci 20 dni nazaj

Nekaj podobnega sem napisal že kar nekaj časa nazaj pa se je takrat zlilo kar veliko žolča na moj komentar. Danes vidim da tega ni več, zgleda da so tudi največji verniki ugotovili da so jih malo……. Kot piše v članku o bivšem predsedniku Toyote je meja EV nekje na 30 procentih, ostalo mora biti izbira. Ker če ne bo izbire se bo res zgodil Havana učinek.

Firediver
2 meseci 18 dni nazaj

Žolča primanjkuje, ker je zadnje čase veliko več drugih interesentov.
Verniki pa ostajajo verniki, prepričanih ne boš prepričal. Kar pa sploh ni slabo, samo “ateisti” se s tem preveč obremenjujejo.

2 meseci 18 dni nazaj

Ateisti se pač ne bi obremenjevali če jih ne bi silili v določeno “vero”.

D12J12
2 meseci 21 dni nazaj

Je kar malo žalostno gledati VW ko se na vse pretege trudi, da bi popravil kar se da še popraviti, ampak še vedno so na začetku, pri starih napakah. Po mojem se zavedajo, da stare slave ne bodo nikoli več dosegli.

2 meseci 22 dni nazaj

Nisem Tesla fanatik, prej nasprotno.. samo žal je tole erste kripa proti Tesli . Tragično kako zaostaja Evropa za Američani in Kitajci na področju EV, test pa na meji..

2 meseci 22 dni nazaj

Nov 50 jurčkov, 3 leta starega pa z malo pogajanja dobiš za 20. Podatek ki pove vse o EV.

Gosic
2 meseci 22 dni nazaj

Ne, to je realnost tega polizdelka. Lahko fanatiki še tako fantazirajo, ampak cene rabljene vse ID druščine povedo dejansko vrednost.

 
Kjer racionalnost nima besede
Ne razočara