Poraba 8,3 l/100km Največja hitrost 188 km/h Cena 65.260 eur
Plusi
 • simpatična zunanja oblika
 • bogata oprema
 • zvočna izoliranost
 • sistem Terrain Response
 • terenske sposobnosti
 • udobna vožnja
 • vodljivost
 • ergonomija
 • prostornost na zadnji klopi
 • varnostni pripomočki (zračna blazina za pešce)
Minusi
 • cena testnega primerka
 • cena dodatne opreme
 • odzivnost menjalnika
 • slabša odzivnost osrednjega zaslona info-zabavnega sistema

Zvedavi radoznalci, ki se bodo na raziskovalno ekspedicijo odpravili z Land Roverjevim Discoveryem Sport, bodo lahko naenkrat odkrili tiste teritorije, kamor se velika večina novodobnih športno uporabnih pomehkužencev še ni podala. A se vseeno bojim, da se bo marsikatera tovrstna »terenska avantura« končala več ali manj le na tistem neobljudenem delu pločnika pred bližnjo trgovino, do katerega vodi pot zgolj in samo preko precej visokega obcestnega robnika.

Terenec med SUV-ji                                                                

Marsikateri novodobni »Indiana Jones« bo sicer ob bežnem ogledu zunanjosti tretje interpretacije Land Roverjevega Freelanderja, ki se je skladno z zadnjim repozicioniranjem modelne palete na posamezne podznamke (prestižni Range Rover, uporabni Discovery, brezpotni Defender) preimenovala v Discovery Sport, modroval in pametoval, da gre le še za enega mehkužca med športno uporabnimi križanci. Saj njegova zunanja fasada, ki s svojimi modno kupejevskimi linijami dodobra spominja na metroseksualnega Range Roverja Evoque, daje slutiti, da bi se znal bistveno bolj domače počutiti na dovozu imenitne viktorijanske hiše v londonskem Kensingtonu, kot pa na blatnem kolovozu sredi škotskega višavja.

LAND ROVER DISCOVERY SPORT 04A kogar njegove erotične obline vseeno ne bodo povsem zavedle ter se naokrog sprehaja z metrom, šestilom in kotomerom v rokah, bo brž ugotovil, da je najbolj športen Discovery v ponudbi vsaj malce bolj terensko nastrojen od svoje najbližje konkurence. Pri čemer se lahko pohvali s precej dobrodušno odmerjenim pristopnim (25°) in izstopnim kotom (31°) ter dokaj hvalevredno 21,2-centimetrsko oddaljenostjo od tal (zgolj za primerjavo – kleno terenski Jeep Cherokee Trailhawk je od tal dvignjen zgolj za dober centimeter več). Ter hkrati s svojimi »plavalnimi zmožnostmi« (beri: možnost bredenja v 60 centimetrov globoki vodi), kar je moč opaziti že po dvojnih gumijastih tesnilih na spodnjem delu vrat, dokazuje, da si povsem zasluži nošnjo temno zelene Land Roverjeve broške, ki sicer že 67 let velja za sinonim bolj ali manj štrapacnih štirikolesno gnanih vozil.

Raziskovalec

LAND ROVER DISCOVERY SPORT 21A najmanjši »Disco«, ki se sicer konstrukcijsko naslanja na manjši Evoque, bi znal nadobudnim raziskovalcem odmaknjenih gozdnih vlak ter razdrapanih makadamskih poti še največ veselja ponuditi na terenu, kjer jim bo dokazal, da reklamni YouTube posnetki z off-road poligonov resnično ne lažejo. Tako mu marsikatero brezpotno »lumparijo« omogoča izvrsten štirikolesni pogon, kjer za prenos pogona skrbi 5. generacija sklopke Haldex, ter sistem Terrain Response, ki optimalno prilagaja pogon posameznim podlagam (običajna, trava/sneg, blato/kolesnice, pesek). A pozor – pri sistemu je potrebno tudi nekaj privajanja in igračkanja, saj je lahko včasih npr. način »pesek« celo bolj učinkovit na zasneženi podlagi, kot pa predlagani »trava/sneg«.

Na strmih klancih mu je v pomoč serijski pripomoček za nadzor vožnje po strmini navzdol (HDC), katerega voznik uravnava z volanskimi tempomatnimi upravljali – a je ob tem potrebno vedeti, da je tudi najmanjša možna hitrost spuščanja (5 km/h) za kakšne ekstremnejše terenske potepe še vedno previsoka. Nenazadnje mu za kaj resnejšega manjka vsaj še reduktor, serijske celoletne Pirellijeve pnevmatike (ki pa so še dovolj visoko-presečne, da ni bojazni, da bi že prvi večji kamen poskrbel za brušenje kemijskega elementa z vrstnim številom 13 s prelestnih 18-palčnih platišč) pa znajo pokazati svoje meje že na malce bolj razmočenih podlagah.

Mogoče je na tem mestu dovolj pripomba, da se velika večina kupcev, ki bo za tovrstno vozilo plačala vsaj 38 evrskih tisočakov (v primeru preizkušanca celo več kot 65!), najverjetneje nikdar ne bodo preganjala po bližnji hosti ter strašila okoliških kmetovalcov po pravkar pokošenih livadah! Tako omenjena off-road tehnologija v praksi (žal) nikdar ne bo prišla do izraza, a bo znala precej uspešno pripomoči k dvigovanju voznikove samozavesti, da ima vozilo, s katerim je (teoretično) moč splezati vse do Kredarice.

King of the road

In že zaradi tega ostajajo ceste z asfaltno in cementno podlago glavni habitat malega Discoveryja, kjer še najbolj pride do izraza izvrsten 190-»konjski« turbodizelski agregat (katerega sicer ni več v ponudbi, saj ga zamenjuje 10 »konjev« šibkejši, a navorsko bogatejši in ogljikovodično manj oporečen dvolitrski motor iz nove generacije Jaguarjevih pogonskih aparatov Ingenium), ki v večini voznih režimov navdušuje z delavoljnostjo in živahnostjo. Vozniki, ki so pred nakupom vsaj malce pogledovali še k Audiju (Q5), BMW-ju (X3) ter Mercedesovi zalogi ostarelih GLK-jev, bi znali pohvaliti še lahkotnost vodenja, ki je lahko za vzor marsikateremu tovrstnemu »visokopetnemu« vozilu, ter precej udobno požiranje neravnin na cestiščih, poimenovanih po škotskem inovatorju Johnu Loudonu McAdamu.

LAND ROVER DISCOVERY SPORT 18Pohvale je lahko deležna tudi devetstopenjska menjalna avtomatika – a z manjšim zadržkom! ZF-ov skupek zobnikov, ki se sicer upravlja preko umetelno oblikovanega pogrezljivega gumba, prvič videnega pred osmimi leti pri Jaguarjevemu modelu XF, se sicer ponaša z dovolj elegantnim in nezaznavnim prestavljanjem ter dokaj varčnim delovanjem (pri najvišji avtocestni hitrosti se motor vrti pri cca. 1.800 vrtljajih), vendar pa si pri speljevanju vzame malce preveč časa za razmislek. Omenjene menjalniške neodločnosti pa ne zna popravi niti premik gumba v način »S«, niti vklop dobrega »jurja« drage prilagodljive vozne dinamike Adaptive Dynamics, ki sicer vpliva na (dokaj nezaznavno) dinamično delovanje volanskega mehanizma, menjalnika, stopalke za plin in podvozja ter na (zaznavno) krvavo rdečo osvetlitev osrednjih merilnikov.

Angleške manire

In ker večina novodobnih »Indiana Jonesov« opravi svoje »raziskave« v udobnih foteljih, ob spremljanju oddaj na Discovery Channelu, je prav, da imajo podobne pogoje tudi v svojem »raziskovalnem« prevoznem sredstvu. Zatorej so pri Land Rover-ju razmišljali tudi v tej smeri!

Novi Discovery Sport jim namreč nudi dovolj udobja in prestiža, da bo znal zadovoljiti še največje ri … pardon … razvajence. A se hkrati, povsem v skladu z Land Roverjevim repozicioniranjem podznamk, le občuti in otipa razlika z rahlo prestižnejšim in malenkost dražjim Evoqueom. Pri čemer so Discoveryjevi materiali za odtenek manj žlahtni (manj oplat mehkejšega otipa), posamezni detajli manj dodelani (neobloženi predali v vratih, manj obsežna ambientalna osvetlitev), a se lahko po drugi strani pohvali z bistveno bolj družinsko naravnanostjo in praktičnostjo (dostopnejši ISOFIX, prilagodljivejša zadnja klop, možnost sedmih sedežev, ročaji za roke na stropu(!)).

Kljub nekaterim manjšim ergonomskim pomanjkljivostim (za odtenek manj odziven zaslon info-zabavnega sistema) ponuja povsem samosvoj stil in eleganco, kar sicer zaman iščeš pri konkurenčnih germanskih tehnicistih. Pa čeprav le-ti vseskozi neumorno napadajo z vso razpoložljivo artilerijo (novi MB GLC ter prihajajoča druga generacija Audija Q5).

Chanometer

Četudi zvedavi radoznalci z najbolj športnim Discoveryjem v ponudbi najverjetneje ne bodo odkrivali tistih neobljudenih teritorijev, kamor se velika večina novodobnih športno uporabnih pomehkužencev še ni podala, pa jih bo najnovejši produkt terenskega specialista iz angleškega Whitleyja vedno znova navduševal. Saj predstavlja enega najboljših cestno-terenskih kompromisov med prestižnejšimi (beri: dražjimi) predstavniki srednje velikih SUV-ov, kateremu ni moč očitati prav nobene večje pomanjkljivosti.

Tekst in foto: Urban Acman

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  190-»konjski« turbodizelski agregat (katerega sicer ni več v ponudbi, saj ga zamenjuje 10 »konjev« šibkejši, a navorsko bogatejši dvolitrski motor iz nove generacije Jaguarjevih pogonskih aparatov Ingenium) v večini voznih režimov navdušuje z delavoljnostjo in živahnostjo, devetstopenjska menjalna avtomatika pa zna biti pri speljevanju za odtenek premalo odzivna. Odličen 4x4 pogon!
  9
 • Notranjost
  Kljub nekaterim manjšim ergonomskim pomanjkljivostim (za odtenek manj odziven zaslon info-zabavnega sistema) ponuja povsem samosvoj stil in eleganco, kar sicer zaman iščeš pri konkurenčnih germanskih tehnicistih.
  10
 • Opremljenost
  Testnemu primerku sta do »popolnosti« manjkala še radarski tempomat ter sistem za nadzor mrtvih kotov, a je bila ostala oprema (slabih 12 evrskih tisočakov doplačil) le dovolj izdatna.
  10
 • Vozne lastnosti
  Tako lahkotnost vodenja, kakor tudi udobno požiranje makadamskih neravnin, je lahko za vzor marsikateremu športno uporabnemu vozilu.
  9
 • Gospodarnost
  Delno težavo bi mu lahko v tem trenutku predstavljala zgolj percepcija potencialnih kupcev, ki v Discoveryju Sport še vedno vidijo zgolj naslednika bistveno cenejšega Freelanderja. A je še vedno malenkost cenejši od podobno opremljene in takistno imenitne »germanske« konkurence.
  7
 • Zmogljivost
  Dovolj hiter in zmogljiv, da bo zadovoljil veliko večino novodobnih asfaltnih »raziskovalcev«.
  9
 • Sklep
  Četudi zvedavi radoznalci z najbolj športnim Discoveryjem najverjetneje nikdar ne bodo odkrivali tistih neobljudenih teritorijev, kamor se velika večina novodobnih športno uporabnih pomehkužencev še ni podala, pa jih bo najnovejši produkt terenskega specialista iz angleškega Whitleyja dodobra navdušil, saj predstavlja enega najboljših cestno-terenskih kompromisov.
  9

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 53.350
cena testnega vozila (€) 65.260
dolžina × širina × višina (mm) 4.599 x 1.894 x 1.724
dovoljena masa vozila (kg) 2.505
emisija CO2 (g/km) 161
emisijski razred Euro 5
garancija (splošna/lak/prerjavenje) 3 (100.000 km)/3/6
gibna prostornina (cm3) 2.179
kompresija (1:) 15,8
masa praznega vozila (kg) 1.775
medosna razdalja (mm) 2.741
menjalnik/pogon 9-stopenjski avtomatski / štirikolesni
največja hitrost (km/h) 188
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 139 (190) pri 3.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 420 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
obračalni krog (m) 11,86
pnevmatike 235/60 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 8,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,1/5,5/6,1
pospešek 0-100 km/h (s) 8,9
prostornina posode za gorivo (l) 65
prostornina prtljažnika (l) 829 (naprej pomaknjena klop) - 1.698
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 85 x 96
zavore spredaj/zadaj kolutne (325 mm) / kolutne (300 mm)
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Lešnikova oblikovalska mojstrovina z omejeno uporabnostjo
Približek približka