Poraba 1,6/22,1/10,2 l/100km Največja hitrost 230 km/h Cena 93.813 eur
Plusi
 • zvočno udobje v vožnji
 • prilagodljivost in uporabnost prtljažnika
 • kakovost vgrajenih materialov in končne obdelave
 • opremljenost
 • učinkovit sistem izpiranja prednjega stekla (tudi pri avtocestnih hitrostih)
 • svetilnost žarometov (LED)
Minusi
 • poraba elektrike
 • poraba bencina (ko "zmanjka" elektrike)
 • izključno električen pogon omejen na zares stroge pogoje
 • davek hibridnosti na maso vozila
 • vezava upravljanja skoraj vseh sistemov avta na osrednji zaslon na dotik

Medtem ko je bilo več kot 400 konjskih moči še ne tako zelo daleč nazaj rezerviranih za superšportnike, se danes s tovrstno zalogo moči ponašajo že »običajni« športniki. Navkljub neke vrste degradaciji pa je jasno, da takšna konjenica avto še vedno več kot pošteno motorizira. Drži to tudi za Volvo XC60 T8? Test.

Naj vsem, ki tega morda še ne vedo, kar takoj zaupam. Švedi so se z zadnjo generacijo modelov odpovedali motorjem z več kot štirimi valji. Tako boste v aktualnih Volvih zaman iskali pet- šest- ali osemvaljnike, saj jih ženejo največ štirivaljniki. Istočasno so prilagodili tudi način označevanja motorizacij, kjer so oštevilčeni T-ji rezervirani za bencinarje, oštevilčeni D-ji pa za dizle. A za oznako T8 se ne skriva našpičeni 407-»konjski« bencinar. Četudi slednjemu pomaga za uvodno odzivnost mehansko puhalo v spodnjem območju vrtljajev ter za doseganje največje moči turbopuhalo v zgornjem, je nazivna moč prisilno polnjenega dvolitrskega bencinarja vseeno »samo« 320 konjskih moči. Manjkajočih 87 »konj« tako primakne elektromotor.

Bencin spredaj, elektrika zadaj

Volvo_XC60_T8_R_Design_06Slednji je, podobno kot pri BMW-ju 225xe, vgrajen ob zadnjo premo, kjer poganja samo zadnji kolesni par. To pomeni, da poganja prednji seveda bencinski agregat. Volvo je zato z veseljem na zadek avta nalepil oznako za štirikolesni pogon AWD, a jasno je, da ta ni klasične »mehanske« izvedbe. Na mestu, kjer je pri vseh ostalih XC60 in nenazadnje tudi vsakem drugem štirikolesno gnanem avtu nameščena kardanska gred, je v XC60 T8 nameščena 10,4-kilovatna litij-ionska baterija.

Samo tisti zares najbolj občutljivi

Volvo_XC60_T8_R_Design_31Volvo zagotavlja, da 10,4 kilovatov zadošča za 40 kilometrov lokalne brezemisijske vožnje, a v praksi to drži samo deloma. Tako v zimskem času, natančneje ob potrebi po gretju kabine, hibridni sistem inkognito pokliče na pomoč bencinski motor. Ta deluje v prostem teku in mehansko odklopljen od preostalega pogonskega sklopa z namenom proizvajanja toplote za ogrevanje kabine ter istočasno za pogon nanj pritrjenega generatorja elektrike. Ob dovolj nežni nogi tako XC60 T8 dejansko poganja samo elektrika, a kaj, ko v ozadju prikrito »brni« bencinar in preko »lastnega« generatorja istočasno zagotavlja del elektrike. Da je krinka kar najbolj učinkovita, so inženirji sistem nastavili tako, da se štirivaljnik vklaplja samo nad hitrostjo okoli 40 km/h. Morda zato, ker takrat sicer mirno in kultivirano brnenje bencinarja zamaskirajo tresljaji, ki jih v konstrukciji avta vzbuja tresenje avta med vožnjo. Kakorkoli že, bencinska pomoč elektriki je zelo dobro zakrita in kot takšna zaznavna samo tistim zares najbolj občutljivim.

37 kWh/100 km!

Volvo_XC60_T8_R_Design_35Ob aktivni pomoči bencinarja je Volvo XC60 T8 dejansko zmožen priti »na elektriko« približno 40 kilometrov daleč, a samo, če je ta pot opravljena večinoma pri mestnih hitrostnih povprečjih, daleč od avtoceste. Sam sem tako z vključeno pomočjo bencinarja uspel prevoziti največ 38 km. Glede na to, da je bilo »samo« dobre pol poti narejene v mestu bi, če bi se vozil izključno po mestu, zagotovo naredil tudi obljubljenih 40 km. Za podobno pot v Ljubljano in po njej sem, v imenu znanosti, načrtno ugasnil gretje kabine in omejil tudi ostale glavne porabnike ter brez vklopa bencinarja uspel prevoziti 28 km. Rezultat, ki se preračuna v porabo konkretnih 37 kWh/100 km! Mimogrede, tudi bencinska poraba, brez električne pomoči, je konkretna, za obe pa se ima XC60 zahvaliti svoji izredni masi in aerodinamiki cestnega terenca, a več o tem malo kasneje.

Navedeni konkretni  porabi Volva XC60 T8 pritrjuje tudi odčitek z njegovega potovalnega računalnika, da potrebuje za vzdrževanje hitrosti 100 km/h okoli 30 kWh/100 km. Mimogrede, na elektriko se zmore voziti največ 130 km/h, za njeno vzdrževanje pa pokaže skala računalnika 40 kWh/100 km, a je v resnici najbrž še večja.

Od manj kot 2 do preko 20

Volvo_XC60_T8_R_Design_30V hibridnem načinu in z umirjeno desno nogo je treba računati na porabo okoli desetih litrov neosvinčenega bencina. Ob polni bateriji in vklopu režima Pure je mogoče uvodnih 40 km prevoziti v povprečju s tudi manj kot dvema litroma »na sto«. Na drugi skrajni strani, ko se voznik odloči koristiti vse, kar mu je T8 zmožen dati (in tega je zares veliko), pa gre poraba hitro preko dvajsetih litrov »na sto«.

Cilj je nemška trojica

Volvo_XC60_T8_R_Design_18S stališča dinamike in udobja v vožnji želi jasno tekmovati z nemško »sveto« trojico. Njegovo serijsko primaknjeno zračno vzmetenje ima vzornika v vzmetenju Mercedes-Benzovega GLC Coupeja, a mu do ravni slednjega manjka nekaj malega učinkovitosti pri prestrezanju najkrajših grbin in udarnih lukenj, dodatno pa na občutek suverenosti negativno vpliva izdatno posedanje prednjega dela avta ob močnem zaviranju. Kar se tiče vozne dinamike, je “naciljal” BMW X3 in Audi Q5, a tudi tu ne gre povsem brez drobnega tiska. Vklop športnega načina poveča odzivnost in energičnost hibridnega sklopa, z bolj togo nastavitvijo vzmetenja pa opazno omeji tudi zgoraj opisano posedanje prednjega dela in zmanjša prečno nagibanje karoserije med hitro odpeljanimi ovinki. Športni režim pa žal ne zmore izboljšati slabe povratne povednosti volana. Glede na to, da se več kot 300 bencinskih “konjev” in 400 Nm prenaša samo na prednji kolesni par, se v zaprtih in počasnejših ovinkih ob polnem plinu, rado zgodi, da notranjemu kolesu zmanjka oprijema, na podlagi z dobrim oprijemom pa bodo tankočutni vozniki opazili “trganje” volana, ki je posledica delovanja zajetnih pogonskih sil na prednji kolesi.

Dostojen tekmec

Volvo_XC60_T8_R_Design_19Če mu s stališča voznih lastnosti malo manjka do ravni nemške trojice, pa ji povsem enakovredno konkurira v kabini. Tam prepriča z naborom kakovostnih in na otip prijetnih materialov, z visoko končno obdelavo, vsesplošno prostornostjo za vseh pet potnikov, vključno z njihovo prtljago, in s pretanjenim občutkom za žlahtnost. Izpostaviti moram le še sredinsko nameščen zaslon na dotik z eno največjih diagonal na trgu ter pod njim razporejenih nekaj fizičnih stikal ter gumb za glasnost. Manjši kamen spotike je ravno zaslon, kjer uporabniški vmesnik, z ne najbolj optimalno in logično strukturiranimi izbirniki, zahteva od uporabnika nekaj deset uvodnih kilometrov privajanja.

Še z nečim …

Volvo_XC60_T8_R_Design_29… je testni XC60 T8 R-Design stopal tesno ob boku nemški trojici. To sta dodatna oprema in maloprodajna cena. Osnovni Volvo XC60 T8 R-Design se ponaša z osnovno ceno 71.166 evrov. To pomeni, da znaša doplačilo za hibridni pogon (in še nekaj bonbončkov, ki jih Švedi primaknejo različici T8 serijsko) 8.500 evrov. Sam močno dvomim, da je pri ljudeh, ki so sposobni in nenazadnje tudi pripravljeni odšteti okoli 70.000 evrov za avto, skrb za okolje prav visoko na seznamu prioritet. Če je, potem osebno Volva XC60 T8 nekako ne vidim kot resnega kandidata za njihov naslednji »eko« nakup. Navsezadnje obstajajo veliko bolj ekonomični in bolj »zeleni« avti, ki so vsaj podobno dragi ali pa bistveno cenejši. V tem cenovnem razponu se najdejo tudi takšni s podobno zmogljivo motorizacijo, med cenejšimi pa jasno samo bistveno šibkejši.

Z razliko od večine “Janezov”

Volvo_XC60_T8_R_Design_05Ravno motorna zmogljivost pa je v mojih očeh tisto, kar je preizkušenega Šveda postavilo na radar kot dostojnega tekmeca najzmogljivejših primerkov iz Nemčije, ki jim je kljub kakšni malenkosti tu in tam na veliki večini področij več kot dostojen tekmec. Če torej želite biti drugačen od večine “Janezov” s Q5, X3 ali GLC, sem prepričan, da boste našli pravi odgovor v Volvu XC60.

Besedilo in foto: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Odlična zasnova, ki praktično ne posega v notranjost avta. Je pa res, da zaradi samosvoje rešitve tudi ne govorimo o »zaresnem« mehanskem štirikolesnem pogonu.
  9
 • Notranjost
  Prostorno, žlahtno in vsesplošno prijetno počutje je posledica kakovostnih vgrajenih materialov, odlične zvočne zatesnjenosti kabine in všečnega oblikovanja. Piko na i fantastičnemu počutju v njem primakne odlična zvočna izolacija.
  10
 • Opremljenost
  Po tej plati se povsem enakovredno kosa z nemško konkurenco. Testni avtomobil je imel ob ceni malo pod 94.000 evrov več kot sam pričakujem od avta.
  10
 • Vozne lastnosti
  Ne razumite me narobe: razlike v vozni dinamiki in voznem udobju v razredu prestižnih sicer obstajajo, a so resnici na ljubo te tako majhne, da so povprečnemu uporabniku zaznavne samo ob neposrednem presedanju in primerjanju med avti.
  9
 • Gospodarnost
  Zasoljena cena in koncept avta, ki pusti velik davek na porabi energije oziroma goriva. Če torej razmišljate o njem zaradi obljub o varčnosti vanj vgrajene hibridne tehnike, potem vam svetujem, da nehajte, ker je v praksi varčen samo v zelo strogih in omejenih voznih okoliščinah.
  4
 • Zmogljivost
  Ob mobilizaciji vseh 407 »konj« je XC60 T8 hudičevo hiter avto. Samo ne bodite presenečeni nad porabo, ko jih izkoristite …
  10
 • Sklep
  Pravzaprav je motorna moč tista, ki ga je naredila vidnega radarjem kupcev, sicer naravnanih na izdelke nemške trojice. Že res, da jo zagotavlja hibridnost njegovega pogona, a kdor si ga je ogledal zaradi elektrificiranosti pogona, bo neprijetno presenečen nad porabo bencina in elektrike. Ta je lahko ob izdatni zadržanosti voznika sicer zmerna, a kdor si ga bo nudil zaradi eko potenciala njegove hibridnosti, je zgrešil bistvo motorizacije T8.
  8.7

Tehnični podatki vozila

baterije 10,4 kWh (Litij-Ion)
cena testnega vozila (€) 93.813
dolžina × širina × višina (mm) 4.688 × 1.902 × 1.658
dovoljena masa vozila (kg) 2.660
emisija CO2 (g/km) 49
gibna prostornina (cm3) 1.969
kompresija (1:) 10,3
masa praznega vozila (kg) 2.120
medosna razdalja (mm) 2.865
menjalnik/pogon 8-stopenjski samodejni/bencinski spredaj, električni zadaj
največja hitrost (km/h) 230
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 300 (407)
največja moč bencinskega motorja (kW/KM pri vrt/min) 235 (320) pri 5.700
največja moč elektromotorja (kW/KM pri vrt/min) 65 (87)
največji navor bencinskega motorja (Nm pri vrt/min) 400 pri 2.200-5.400
največji navor elektromotorja (Nm pri vrt/min) 240
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,4
osnovna cena vozila (€) 71.166
pnevmatike 235/55 R 19
poraba goriva na testu (l/100 km) 1,6/22,1/10,2
poraba goriva po ECE (l/100 km) 2,1
pospešek 0-100 km/h (s) 5,3
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 505
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja hibridni (bencin+elektrika)
vrtina × gib (mm) 82,0 × 93,2
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

11 komentarjev za "Športnik"


jack86
2 leta 2 meseci nazaj

Ocena 4 za gospodarnost? 10l pri 407km je pretirano? Kako bi potem ocenili gospodarnost pri 530i?

jack86
2 leta 2 meseci nazaj

To se strinjam. Je/bo pa tudi konkurenci z novimi modeli cena poletela v nebo.

Bat_zajla
2 leta 2 meseci nazaj

Teža je previsoka. BMW X3 m40i ima skoraj 250kg manj, kljub večjim meram. Res da ima ta hibridni pogon, ampak mu prav nič ne pomaga. Cel pogonski sklop bi moral bolj učinkovito delovati.

JG2
2 leta 2 meseci nazaj

Kljub vsemu je enako hiter kot Bmw (baterijo so res da težke ampak imajo tudi moč in navor), na testu recimo v ZDA je ta XC60 v vožnji premagal celo SQ5 (https://www.youtube.com/watch?v=7W0d05p-yTQ), ta Volvo se pelje top v razredu, jasno ni najhitrejši na ovinkih ampak kot celotna vožnja je pa to to zaenkrat.
Pa z nobenem od zgoraj omenjenih nemcev ne moreš zjutraj otroka peljat v vrtec brez uporabe bencina, to pa tudi šteje. Za koga naj potem tankam, če od tega nimam praktični nič.

Bat_zajla
2 leta 2 meseci nazaj

Novi X3 m40i je bil stestiran na 4.6 do 100km/h. Res je, ni še hibrida v ponudbi, vendar bi lahko volvo peljal vsaj 50km/h na uro ali še več samo na elektriko. X3 je tudi konkretno cenejši. Drugače nimam nič proti volvotu, vizulano zunaj mi je noro dober, vendar bi lahko naredili več na hibridnem sistemu sploh za to ceno.

JG2
2 leta 2 meseci nazaj

Po uradnih podatkih gre Volvo 125 km/h zgolj na elektriko (vir: Volvo.de/xc60) glede cene sem pa prepričan da ob enakem naboru opreme je bmw vsaj 5k dražji kljub temu da ni hibrid. Stavim da X3 m40i b.p. v konfiguratorju preseže 100k evrov.

pskoda
2 leta 2 meseci nazaj

Pocen zadeva

JG2
2 leta 2 meseci nazaj

The King v svojem razredu!

cashy
2 leta 2 meseci nazaj

Prostornina posode za gorivo 50l??? S tem avtom v povprečju ne moreš narediti niti 500km z enim tankom goriva?! :O

 
Cukrček
Dvoma ni več