Poraba 4,7/11,8/7,4 l/100km Največja hitrost 202 km/h Cena 50.008 eur
Plusi
 • učinkovita zasnova hibridnega sistema z ločenim elektromotorjem zadaj
 • velik potencial nižanja porabe goriva
 • možnost povečanja stopnje regeneracije z nekajmilimetrskim pritiskom stopalke zavore
 • ravno dno skupnega prtljažnika
Minusi
 • neuporabna »lina« pod dnom prtljažnika
 • razmeroma velika poraba goriva (v strogo hibridnem režimu)
 • različnost prikaza napolnjenosti baterije (smisel dveh prikazov)
 • maloprodajna cena

Zaradi priključne hibridnosti pogona je Volkswagen Passat GTE zame popoln Passat. Kako popolna pa je bavarska različica priključno hibridnega pogonskega sklopa v modelu BMW serije 2 Active Tourer? Test.

Naj kar takoj pojasnim, da gre pri obeh za precej različno zastavljena koncepta priključno hibridnega pogona. Medtem ko ima Passat vgrajen en razmeroma zmogljiv elektromotor-generator med samodejni menjalnik in bencinski motor, sta v BMW-ju vgrajena skupno dva elektromotorja-generatorja.

Zvito, ni kaj

BMW_225xe_03Prvi, šibkejši 15-kilovatni z največ 150 Nm navora je nameščen (podobno kot pri Volkswagnu) neposredno ob bencinski motor. Tam služi dvema opraviloma. Prvi je hipno in nezaznavno zaganjanje turbobencinskega 1,5-litrskega trivaljnika, ko je to potrebno, drugo pa, jasno, proizvajanje elektrike. Močnejši elektromotor-generator z nazivnimi 65 kW (88 KM) in 165 Nm je nameščen ob zadnjo premo. Tam je skozi enostopenjski reduktor povezan z zadnjim parom koles. Četudi turbobencinar v nosu mehansko ni povezan z zadnjimi kolesi, so BMW-jevi tržniki izkoristili posebnost opisane zasnove hibridnega pogona v promocijske namene in v ime avta primaknili črko “x”, ki v BMW-jih že več desetletij označuje štirikolesno zasnovo pogona. Zvita domislica, ni kaj.

Dve uri in pol

BMW_225xe_05Visokonapetostno baterijo so inženirji pospravili pod dno osnovnega prtljažnika, ki so ga, na račun zapolnjenosti prostora pod dnom prtljažnika, zmanjšali za neskromnih 68 litrov na okroglih 400 litrov prostornine. Čeprav obljublja BMW doseg 41 km, se v praksi izkaže, da zadošča shranjena energija za le okoli 30 km električne poti, a več o tem kasneje. Optično ločijo BMW 225xe od ostalih serij 2 Active Tourer številni napisi eDrive zunaj in znotraj avta ter električni priključek na prednjem levem blatniku, skozi katerega lahko ob najintenzivnejši stopnji polnjenja »prazno« baterijo napolnimo na domači enofazni 220-voltni vtičnici v približno dveh urah in pol.

Trije režimi

BMW_225xe_35Podroben pregled v kabini razkrije še na sredinski konzoli nameščeno stikalo eDrive. Z njim izbira voznik med tremi delovnimi režimi hibridnega pogona. Auto eDrive je osnovni hibridni režim delovanja pogonskega sklopa, s katerim se BMW 225xe zbudi ob vsakem zagonu avta. Slednji, tako BMW, kombinira sodelovanje bencina in elektrike na energetsko najbolj optimalen način. Medtem ko je v tem režimu največja »električna« hitrost omejena na 80 km/h, se BMW 225xe pri vključenem drugem režimu Max eDrive vozi na elektriko do 125 km/h. Za razliko od strogo električnega režima E-Mode v Passat-u GTE, v katerem ta vztraja, vse dokler je v bateriji dovolj elektrike, pa lahko BMW način Max eDrive samodejno izključi na osnovi prekoračene hitrosti ali zaradi močnega voznikovega pospeševanja, kar v obeh primerih samodejno prikliče na pomoč bencin in posledičen preklop na Auto eDrive. Pri tem vam moram zaupati, da se zgodi slednje samo v primeru zares zagnanega voznika, saj sem uspel sam med vožnjo »izsiliti« bencinski vklop samo pri pospeševanju s polnim plinom. Tretji, Save Battery je, kot namiguje že njegov naziv, namenjen načrtnemu vzdrževanju napolnjenosti baterije za potrebe umirjene (mestne) vožnje. Dodatno avtomobil v tem režimu, če je baterija bolj prazna, poskrbi za njeno polnjenje med vožnjo na najmanj 50 %.

Nekega zgodnjega sobotnega jutra … drugič

Podobno kot s Passat-om GTE sem se nekega zgodnega sobotnega jutra zapeljal na raziskovalno vožnjo tudi z BMW-jem 225xe. Ugotovitve so naslednje. Električne porabe pri hitrostih 100, 90, 60 in 50 km/h znašajo 15, 14, 10 in 9 kWh/100 km, kar so zelo podobni rezultati kot pri strogo električnem avtu, kot je recimo Renault Fluence Z.E. Ta primerjava je lep pokazatelj, da je očitno glavni krivec za večjo porabo elektrike v Passatu GTE BMW_225xe_07tehnična zasnova njegovega hibridnega pogona. Njegov elektromotor, nameščen med motor in menjalnik, se mora namreč »boriti« še z mehanskimi izgubami menjalnika DSG, kar v primeru BMW-ja ne drži. V Bavarcu je namreč elektromotor povezan »neposredno« z zadnjo premo, na prednji premi pa mehansko »odklopljen« pogonski sklop ravno tako ne predstavlja druge obremenitve, razen dodatne mase avtomobila.

V trenutku, ko je bil zaradi »izpraznjene« baterije BMW prisiljen preklopiti na bencin, je javljal povprečno porabo elektrike 16,6 kWh/100 km. Naj spomnim, da je Passat na koncu električne poti kazal porabo 19,7 kWh/100 km. Navkljub približno 20 odstotkov manjši povprečni porabi pa je imel BMW takrat za sabo samo 32 kilometrov poti, Passat pa šest kilometrov več. Razlog za to se skriva v polovico večji dejansko razpoložljivi količini elektrike pri Passatu. BMW-jeva baterija z bruto kapaciteto 7,6 kWh je tako krepko manjša od Passatove 9,9 kWh baterije. In medtem ko je v GTE-ju uporabniku na voljo še vedno razmeroma zajetnih 8,7 kWh, pa je neto elektrike v BMW-ju za vsega skupaj 5,8 kWh.

Ko je trideset enako nič

BMW_225xe_29Pozorni bralci ste v zgornjem odstavku zelo verjetno opazili navednici pri kombinaciji besed »izpraznjena« baterija. To sem storil z razlogom. Izkaže se, da zna BMW prikazati stopnjo napolnjenosti visokonapetostne baterije na dva načina. Prvi z razponom od 100 % do približno 30 %, drugi pa med 100 % in 0 %. Ker v prvem prikazu avto preklopi z Max eDrive na Auto eDrive pri 34 %, sklepam, da je to zanj stanje prazne baterije.

BMW, vse v redu in prav. Razumem in tudi verjamem, da sistem rabi del baterije za v vseh pogojih zanesljivo delovanje hibridnega sistema. Nenazadnje zmore sistem v režimu Auto eDrive tudi ob tako »prazni« bateriji v določenih pogojih še vedno preklopiti samo na električni pogon, a te sistemske rezerve resnično ne bi bilo treba kazati tako očitno oziroma v tako zajetnem obsegu. Izkaže se namreč, da je okoli 30 % napolnjenosti v prvem prikazu enako nič odstotkov BMW_225xe_31v drugem. To je tistem, ki je, vsaj v mojih očeh, končnemu uporabniku tudi bolj logičen. Dopuščam možnost, da sem imel s tem težave samo jaz, a občutka okradenosti, ko sistem v isti sapi javlja dobrih trideset odstotkov razpoložljive energije, a vseeno hladnokrvno preklopi na bencin, se dolgo nisem mogel znebiti.

Edini

Če odštejem to zadnjo malenkost, ki tako in tako najbrž moti samo mene, se izkaže, da je bavarski koncept priključnega hibrida tehnično dober. A kdor misli, da so vsi BMW-jevi priključni hibridi zasnovani na enak način, se moti. Pravzaprav je serija 2 Active Tourer, kot eden od trenutno dveh prvenstveno spredaj gnanih BMW-jev, trenutno edini model z juga Bavarske s to izvedbo hibridnega pogona. Prvenstveno zadaj gnana serija 3 in serija 7 ter seveda popolnoma sveža serija 5 imajo vgrajen sistem, ki je z zasnovo enega elektromotorja-generatorja, nameščenega med menjalnik in bencinski motor, veliko bolj podobna tistemu v Volkswagnu Passat GTE. Me prav zanima, kako učinkoviti z električno energijo so slednji. Kot Volkswagen GTE ali kot “baby” BMW iPerformance?

Besedilo in foto: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Tehnično zelo dober koncept hibridnega pogona, ki na učinkovit način združi prednosti »zaresnih« električnih avtomobilov in hibridov.
  10
 • Notranjost
  Že v osnovi ne ravno najprostornejši avto, ki ga dodana baterija v zadku oskubi še za nekaj dragocenih litrov prtljažnega prostora. Sicer pa BMW 2 Active Tourer kot vsak drug.
  7
 • Opremljenost
  Ponovno bogato založen primerek, ki mu s stališča opremljenosti ne morem ničesar očitati. Se pa ob evrski številki človek upravičeno vpraša, koliko od teh dodatkov tovrsten avto zares rabi.
  10
 • Vozne lastnosti
  Prvenstveno bolj togo nastavljeno vzmetenje povprečni mami morda ne bo najbolj po godu. Je pa res, da zato dodatne kilograme na račun prigrajenih elementov hibridnega pogona dobro skrije med ovinki.
  8
 • Gospodarnost
  Po eni strani kar težko verjamem, po drugi pa vse lažje. Testni Passat GTE je imel vse, kar sem potreboval, zagotavljal je več električnega dosega in bil tudi v kabini občutno prostornejši. Četudi sem v osnovi BMW-jaš po srcu, zame ni dvoma, katerega od dvojice bi prej zapeljal v domačo garažo.
  7
 • Zmogljivost
  Kot namiguje že oznaka »25«, je zalog moči in navora več kot dovolj. Je pa vprašanje, kolikokrat bo skupna sistemska moč v njem dejansko izkoriščena, vseeno na mestu. Navsezadnje sta ideji današnjega priključnega hibrida in njihovih pionirskih začetkov v podobi »aktivnih hibridov« kar občutno različni.
  9
 • Sklep
  Zaradi merske majhnosti avta si ga ne predstavljam kot naš prvi družinski avto. Kot drugi, ženin, pa že. Četudi 30 km pokrije dobršen del vsakodnevne vožnje, bi tistih nekaj neizrabljenih centimetrov zraka pod dnom prtljažnika vseeno lahko izkoristili za vgradnjo še kakšno kilovaturo ali dve zmogljivejše baterije.
  8.5

Tehnični podatki vozila

baterije 7,6 kWh (5,8 kWh dejansko uporabnih)
cena osnovnega modela (€) 36.950
cena testnega vozila (€) 50.008
dolžina × širina × višina (mm) 4.342 × 1.800 × 1.556
dovoljena masa vozila (kg) 2.180
emisija CO2 (g/km) 49
gibna prostornina (cm3) 1.499
kompresija (1:) 11,0
masa praznega vozila (kg) 1.660
medosna razdalja (mm) 2.670
menjalnik/pogon šeststopenjski samodejni/bencinski spredaj, električni zadaj
največja hitrost (km/h) 202
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 165 (224) pri 4.400-5.800
največja moč bencinskega motorja (kW/KM pri vrt/min) 100 (136) pri 4.400-5.800
največja moč elektromotorja (kW/KM pri vrt/min) 65 (88) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 340 pri 1.100-4.300
največji navor bencinskega motorja (Nm pri vrt/min) 220 pri 1.250-4.300
največji navor elektromotorja (Nm pri vrt/min) 165 pri 0-3.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,3
pnevmatike 225/45 R 18
poraba električne energije (kWh/100km) 14/31/18
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,7/11,8/7,4
poraba goriva po ECE (l/100 km) 2,1
pospešek 0-100 km/h (s) 6,7
prostornina posode za gorivo (l) 36
prostornina prtljažnika (l) 400-1.350
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja hibridni (turbobencin+elektrika)
vrtina × gib (mm) 82,0 × 94,6
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Oranžna strela
Italijanski športnik po meri urbane džungle