Poraba 5,6 l/100km Največja hitrost 205 km/h Cena 30.550 (s popustom in financiranjem 26.850) eur
Plusi
 • vozne lastnosti
 • ergonomija
 • poraba goriva
 • delovanje radarskega tempomata
Minusi
 • delovanje sistema za prepoznavo prometnih znakov
 • zvočna izolacija
 • neprijeten zvok motorja med 1.500 in 1.800 vrtljaji
 • brez možnosti samodejnega menjalnika

Ford Focus že od predstavitve prve generacije leta 1998 prepričuje kupce širom sveta s pravšnjo mero dinamike, uporabnosti in čustev. Tudi v četrti generaciji ohranja priljubljenost in še naprej osvaja s svojimi lastnostmi, s svojimi čari pa je tokrat delno osvojil tudi mojo malenkost. Na testu tokrat karavanska različica Focus Active X z močnejšo izvedenko litrskega EcoBoost motorja s tehnologijo blagega hibrida.

Pogojno terenski značaj

Različica Active X naj bi v teoriji omogočala tudi kakšen občasen skok izven asfaltnih cest, seveda ob upoštevanju omejitev dvokolesnega pogona. Višja oddaljenost od tal (sprednja os 30 mm in zadnja os 34 mm) v primerjavi s “civilno” izvedbo sicer ne omogoča ekstremnih terenskih užitkov, kvečjemu vožnjo z manj slabe vesti tudi na bolj grobih podlagah.

Ford Focus Active (17)

Za zaščito podvozja poskrbijo zaščitne plošče, robustnejši videz pa poudarijo spremenjeni odbijači in črne plastične obloge blatnikov. Za urbano džunglo, ki mu sicer še najbolj ustreza, so pri Fordu inovativno rešitev namenili zaščiti robov vrat, saj se ob njihovem odpiranju sprožijo posebne gumijaste zaščite, ki preprečujejo poškodbe laka ob morebitnih udarcih. Za večjo prilagodljivost željam voznika je možna izbira med petimi profili vožnje – “normal”, “eco” in “sport” poznamo že iz običajnih različic, paket Active X pa prinaša še profila “slippery” in “trail”, ki sta namenjena vožnji na podlagah s slabšim oprijemom. Kljub povišani razdalji od tal, ki so jo Fordovi inženirji dosegli z vgradnjo novih vzmeti in blažilnikov, sama zasnova podvozja z neodvisnim vpetjem vseh štirih koles ostaja enaka kot pri klasičnem modelu, zato vozne lastnosti ostajajo podobne. To pomeni da tudi pri bolj dinamični vožnji čez ovinke ni opaziti pretiranega nagibanja, nastavitev vzmetenja pa omogoča dobro blaženje neravnin in s tem udobno vožnjo tako na slabših cestah kot tudi pri višjih avtocestnih hitrostih, kjer zmoti predvsem slabša zvočna izolacija. Pri višjih hitrosti je precej slišen piš zraka okoli avtomobila, pa tudi zvočna izolacija motorja, ki pri nižjih hitrostih in pospeševanju v nižjih prestavah ustvari prijetno zvočno kuliso, bi bila lahko bolj učinkovita.

So en liter in trije valji dovolj?

Ford Focus Active (8)Srce avtomobila predstavlja bencinski motor EcoBoost, ki s tremi valji ob 999 ccm prostornine na papirju razvije konkretnih 114 kW (155 KM) moči, piko na i pa naj bi dodal sistem blagega hibrida z električnim motorjem moči 7,2 kW. Vse skupaj povezuje gladko delujoč 6-stopenjski ročni menjalnik, sam pa bi si želel še bolj gladko delujoč samodejni menjalnik. Slednji žal ni na voljo s tem pogonskim sklopom, a bi se po mojem mnenju še najbolj podal celotnemu paketu. Motor ponuja dovolj moči v večini režimov delovanja, le ob speljevanju v klanec je opazno pomanjkanje navora v nižjih vrtljajih, zato je kljub električni pomoči potrebno dodajati več plina.

Osebno sem se raje izogibal priporočilom elektronike o menjavi prestav pri nizkih obratih in prestavljal v višjo prestavo po lastnem občutku (nekje okrog 1.800 vrtljajev/min). Indikator prestavnih razmerij svetuje vožnjo v šesti prestavi že pri približno 60 km/h z delovanjem motorja pod 1.400 vrtljaji na minuto. Čeprav tudi v takšnem režimu delovanja še vedno omogoča nezahtevno (beri: počasno) pospeševanje, pa neprijeten zvok v razponu med 1.500 in 1.800 vrtljaji v višjih prestavah ne nakazuje optimalnega delovanja pogonskega sklopa, takšna vožnja pa verjetno tudi ni preveč blagodejna za posamezne sklope motorja in menjalnika. Ob zmerni vožnji z ne preveč naloženim avtomobilom kljub temu ni bilo potrebe po stalnem priganjanju motorja v višje vrtljaje. Slaba plat majhne prostornine se pokaže predvsem na bolj strmih klancih ter pri hitrejši vožnji čez ovinke, kjer je za pospeševanje (in več veselja) pametneje izbrati nižjo prestavo.

Čeprav prestavljanje in vožnja nista bila popolnoma v skladu s priporočeno in prikazano eko logiko avtomobilske pameti, se je motor izkazal za enega bolj varčnih. Ob dinamični vožnji v okviru omejitev in malenkost čez, je kombinirano na testu porabil 5,6 litra/100 km, na hitreje prevoženih relacijah pa se je poraba še vedno gibala tik pod sedmimi litri.

Res (blaga) hibridnost

Hibridno pomoč litrskemu bencinarju dodaja integrirani zaganjalnik/alternator (BISG), ki ga poganja jermen in dodaja 7,2 kW moči ob pomoči 48-voltne baterije, vgrajene pod sopotnikovim sedežem. Vgrajeni zaganjalnik/alternator izvrstno sodeluje s funkcionalnostjo Start&Stop – motor se skoraj neopazno in hipno ponovno zažene in po podatkih Forda za to potrebuje le 350 milisekund. Delovanje hibridnega sklopa sem sicer občutil predvsem pri regeneraciji kinetične energije ob upočasnjevanju avtomobila, kjer ob maksimalni rekuperaciji občutimo pojemek, ki ne bi bil v sramoto niti dvolitrskemu dizlu. Med vožnjo električna pomoč sicer ni tako občutna in je brez indikacije na armaturni plošči skoraj ni opaziti.

Varnost z dodatkom zgodovine

Testni avtomobil je bil opremljen z večino sodobnih voznikovih pomagal. Aktivni tempomat se je izkazal z enostavno aktivacijo in nastavljanjem, tudi sistem za ohranjanje voznega pasu svojo nalogo opravlja solidno. Občasno bi si želel njegovega hitrejšega posega, saj se je aktiviral šele ob namernem prehodu črte, ki označuje rob voznega pasu. Vsakdanje življenje olajšajo še učinkovita parkirna tipala in vzvratna kamera, ki nadzirajo okolico vozila ter obenem omogočajo pol-samodejno parkiranje ob uporabi parkirnega pomočnika.

Ford Focus Active (5)Za lažje upoštevanje omejitev hitrosti in drugih cestnih predpisov je skrbel sistem za prepoznavanje prometnih znakov, ki pa se ob povezavi z navigacijskim sistemom Sync3 ni vedno izkazal najbolje. Njegov prikaz pogosto ni bil v skladu z aktualno prometno signalizacijo – med drugim smo bili deležni znane brezplačne ture po historičnih lokacijah cestninskih postaj na gorenjski in štajerski avtocesti, kjer sistem (pa ne samo Fordov, da ne bo pomote) še vedno prikazuje omejitve vse do 40 km/h. Občasno nam je zapovedoval celo vožnjo v skladu z oznakami okrogle  obletnice Janeza ali Micke, ki jih je uspel prebrati  na mlaju pred hišo. Še dobro, da večina stoletnikov ne obeležuje svojega jubileja na takšen način, ker so kazni kljub popustom v zadnjem času še vedno visoke.

Vožnjo v slabših svetlobnih pogojih in ponoči sta olajšala doplačilna dinamična žarometa z aktivnim prilagajanjem svetlobnega sklopa in samodejnim preklopom med dolgimi in zasenčenimi žarometi, ki jim lahko očitam le občasno prepočasen preklop na dolge luči pri vožnji po bolj ovinkasti cesti. Pogrešal sem še možnost ročne nastavitve svetlobnega snopa zasenčenih luči, saj se ob gostejši megli zaradi bleščanja previsoko nastavljenega svetlobnega snopa vidljivost nevarno zmanjša in je bistveno ne izboljša niti uporaba meglenk.

Ravno pravšnja zmes digitalnega in analognega

Ford Focus Active (10)Notranjost je urejena pregledno, voznikov delovni prostor predstavlja digitalna instrumentna plošča z različnimi nastavitvami prikaza, kljub digitalizaciji in možnosti nastavljanja različnih funkcij avtomobila preko 12,3-palčnega osrednjega zaslona na dotik pa so Fordovi inženirji ohranili vrsto fizičnih gumbov. Povsem z gumbi lahko nastavljamo klimatsko napravo, pa tudi nekaj funkcij radijskega sprejemnika in telefona, ki jih je možno spreminjati tudi preko osvetljenih tipk na volanu. Povezljivost s telefonom (Bluetooth) omogoča le prostoročno telefoniranje in branje sporočil, za dodatno povezljivost in uporabo sistemov Android Auto ali Apple CarPlay pa je potrebno telefon s kablom priključiti preko USB vhoda. Vmesnik informacijsko multimedijskega sistema je pregleden in z gladkim delovanjem, večino osnovnih funkcij pa lahko krmilimo brez pretiranega odvračanja voznikove pozornosti s ceste.

Funkcionalno in udobno

Focus Active X me je presenetil s prostornostjo notranjosti, ki je na prvi pogled nisem pričakoval. Ob vseh možnostih nastavitev položaja volana in voznikovega sedeža sem zelo hitro prišel do najbolj ustrezne za mojih 180 cm. Ob tem je dovolj prostora ostalo tudi (ne najmanjšim) potnikom na zadnjih sedežih – ko sem za voznikov sedež sedel sam, sem imel kolena oddaljena od sprednjega naslona za približno 15 cm.  Preglednost je kljub nizkemu položaju sedenja ob ustrezni nastavitvi vzvratnih ogledal solidna, vsakdanje manevriranje pa dodatno olajšajo vzvratna kamera in tipala, ki nadzirajo okolico vozila.

Ford Focus Active (7)Sedeži so udobni tudi pri daljših vožnjah in nudijo dovolj bočnega oprijema v ovinkih, navdušenje moje boljše polovice pa je poželo predvsem vgrajeno ogrevanje prednjih sedežev. Ob zloženih zadnjih naslonih dobimo skoraj ravno površino in dobrih 180 cm uporabne dolžine, kar v primeru potovanja dveh oseb omogoča relativno udoben prevoz koles ali ostalih športnih pripomočkov v prtljažniku. Uporabnost doda samodejno odpiranje prtljažnih vrat, za njihovo prostoročno odpiranje pa zadostuje tudi (dokaj natančen) zamah z nogo v zračni prostor pod zadnjim odbijačem.

Pozitivno presenečen, z zadržki

Karavanski Ford Focus v različici Active X dopolnjuje paleto družine Focus in ob zmernem cenovnem prirastku ponuja nekaj več robustnosti ter močnejši pogonski sklop. Vsekakor solidna izbira – če vam uspe pridobiti kakšen dodaten popust, pa še toliko bolje.

Avtomobilizem.com (Besedilo in foto: Matjaž Zupančič.)

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Najmočnejša različica litrskega EcoBoost motorja v kombinaciji s tehnologijo blagega hibrida korektno izpolnjuje svojo nalogo in dovoljuje tudi nekaj športnih užitkov, nekoliko motita le mojim ušesom neprijeten zvok motorja med 1.500 in 1.800 vrtljaji in dokaj neopazna vloga elektrifikacije. Škoda, da v kombinaciji s tem motorjem ni možnosti izbire samodejnega menjalnika.
  9
 • Notranjost
  Dovolj prostora in ergonomske rešitve naredijo vožnjo prijetno in nenaporno, videz pa oplemeniti zadostna količina kvalitetnih materialov ob relativno majhni količini trde plastike. V plus mu štejem logično postavitev stikal, saj je kljub kljub digitalizaciji vse bistvene funkcionalnosti še vedno možno upravljati preko fizičnih gumbov.
  8
 • Opremljenost
  Ima vse potrebno in je obenem tudi dovolj velik. Testni avtomobil je imel kar nekaj doplačilne opreme, vendar v osnovi tudi vstopna različica Active ponuja precej.
  8
 • Vozne lastnosti
  Kljub povišanemu podvozju in nastavitvah vzmetenja s poudarkom na udobju še vedno ohranja dinamiko vožnje, pričakovano za ta model.
  8
 • Gospodarnost
  Izbira Active X prinaša paketu opreme Connected vrsto dodatkov, pa tudi višjo ceno, za katero dobimo solidno opremljen sodoben avtomobil.
  8
 • Zmogljivost
  155 konjev kljub skoraj neopaznemu dodatku elektrike pri pospeševanju deluje dovolj suvereno in zato ne zahteva preveč pogostih postankov na bencinski črpalki.
  8
 • Sklep
  Ford Focus se je tudi v preobleki Active izkazal kot družinski avtomobil uravnovešenih lastnosti in iskrivosti.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 19.940
cena testnega vozila (€) 30.550 (s popustom in financiranjem 26.850)
dolžina × širina × višina (mm) 4.693 x 1.844 x 1.545
dovoljena masa vozila (kg) 1.940
elektromotor 7,2 kW
emisija CO2 (g/km) 94
emisijski razred Euro 6D - ISC -FCM
gibna prostornina (cm3) 999
masa praznega vozila (kg) 1.388
medosna razdalja (mm) 2.700
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni / spredaj
največja hitrost (km/h) 205
največja moč bencinskega motorja (kW/KM pri vrt/min) 114 (155) pri 6000
največja moč elektromotorja (kW/KM pri vrt/min) 7,2
največji navor (Nm pri vrt/min) 190 med 1.900 in 5.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,7
osnovna cena vozila (€) 24.130 z upoštevanim akcijskim popustom
pnevmatike 215/55 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,6
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,4
pospešek 0-100 km/h (s) 9,7
prostornina posode za gorivo (l) 52
prostornina prtljažnika (l) 608
število valjev/ventilov 3 / 12
vrsta motorja turbobencinski
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

18 komentarjev za "Središče pozornosti"


cc09
1 mesec 22 dni nazaj

Za 150 konjev kar slab pospešek. Za “hibrida” visoka poraba. Sej vem da ni zares hibrid, ampak…cena pa že je taka. 26 jurjev pa še niti avtomatik ni. Ni čudno, da je toyota postala 2. do 3. po prodaji v Evropi.

1 mesec 21 dni nazaj

Ma ja no, totalen fail za Forda, ocena pogonskega sklopa je močno previsoka.. Kmalu bomo 2022 pa nam še kar prodajajo eno in isto, sklopko pa ročni menjalnik, pa uporabljajo oznako “hibrid”, da bi se bolje prodajalo.. Novinarji in “rovtarji” pa blebetajo kok je to fajn k lahk sam prestavljaš.. Ja res je ful fajn, super za po mestu pa še bolje v kak hrib po ovinkasti cesti k moraš non stop šaltat… Ful je fajn… dokler enkrat ne nabereš keš in kupiš dobrega automatika, potem pa po enemu letu nebi šel nazaj na ful fajn sklopko in ročno šaltanje za živega boga ne. Sem bil jaz isti “rovtar”.

D12J12
1 mesec 21 dni nazaj

@nasamorpheus to je tvoje mnenje, menjalnik kot ga dobiš v fordu, mazdi je dovršen, prav začutiš mehaniko. Ne rečem, pri umirjeni vožnji, ko ti je vse težko je avtomatik fajn, pri dinamični, ko se motor vrti proti 7000 obrati pa zmaga ročni. Sploh pa prestavljanje dol ko dodajaš “međugas” ko se počutiš kot rally voznik, ki bo pravkar vse uničil. To je pa moje mnenje, drugačno od tvojega.

mito3000
1 mesec 21 dni nazaj

Ročni menjalnik je bil za mene v Fordu Focusu top. Sedaj v Mazdi mi je bojl ena žalost in ga na trenutke prav sovražim. Mi je prav žal da se nisem odločil za avtomatika. Pa avto je nov da ne bo nesporazuma.

1 mesec 21 dni nazaj

Kaj pa manjka tiptronicu pri 7000 obratih? Aja ne čutiš mehanike..

cc09
1 mesec 21 dni nazaj

Kolk ljudi kolk časa se pa tako vozi…

D12J12
1 mesec 21 dni nazaj

Manjka tista pika na i ko zagrabiš menjalnik in ga zabiješ v prestavo, ljudje smo si različni, spomnite se cliota rs ko je bil na voljo samo avtomatik, koliko slabe volje je bilo.

cc09
1 mesec 21 dni nazaj

Ja, za cliota rs moraš kar dobro premislit kdaj si ga nazadnje videl. Ostalih cliotov imaš po cesti kolk češ. Kaj ti to pove? Jaz bi reku, da ti to pove, da je 99% kupcem cliotov čisto vseeno kakšen menjalnik ima rs.

D12J12
1 mesec 21 dni nazaj

Podan je bil primer. Nekomu paše avtomatik ko spet drugemu ročni, pravilnega odgovora ni. Sam se zaenkrat še izogibam avtomatika in kot sem v prvem komentarju zapisal, vsak ima svoje mnenje in vsak bo vzel tisto kar mu paše.

1 mesec 19 dni nazaj

ti se kr izogibaj dokler se lahko

chad
1 mesec 21 dni nazaj

D12J12, kateri avto pa voziš?

D12J12
1 mesec 21 dni nazaj

Mazdo3 G122

chad
1 mesec 20 dni nazaj

To je lep avto, menjalnika vseeno ni treba utrgat. A se sedi bolj nizko kot pri nemcih ali višje kot npr. ponavadi v toyotah?

D12J12
1 mesec 20 dni nazaj

Nič ni na silo, menjalnik vodi mene in sam skoči v prestavo. Vozil sem toyoto corollo HB (novi model) in pa pred tem citroena C4 2015 in se v mazdi sedi najnižje.

1 mesec 23 dni nazaj

Ni avtomatika pa 155 konjev jao jao

1 mesec 24 dni nazaj

zanimivo, max navor je na voljo pri relativno (za tele nove turbo-mlinčke) visokih obratih.

mrtwelvetrees
1 mesec 24 dni nazaj

Koliko let pa zdržijo baterije v teh blagih hibridih? Enako kot klasični akumulatorji ki se jih menja na 4-6 let ?

1 mesec 18 dni nazaj

Glede na renome, konje in prostornino motorja bi mene bolj skrbel motor.

 
Skromnost je lepa čednost
Prodoren